logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook-kuchenka- termostat załącza się dopiero po uderzeniu w pokrętło

spiewak69 22 Kwi 2011 13:19 3431 2
REKLAMA
  • #1 9428000
    spiewak69
    Poziom 2  
    Mam kuchenkę gazowo elektryczną Mastercook Dynamic. Występuje w niej problem z piekarnikiem- ustawiam temperaturę, włączam piekarnik, następnie nagrzewa się on do danej temperatury i wyłącza go termostat (chyba). Ale gdy temperatura spadnie nie włącza się on ponownie - konkretnie to muszę uderzyć (puknąć) palcem w pokrętło, lub w obudowę obok czerwonej lampki sygnalizującej grzanie- wtedy dopiero zaczyna nadal nagrzewac się. Jak to naprawić???
  • REKLAMA
  • #2 9429746
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    Zdjąć panel i sprawdzić stan styków, wsuwek i kabli na termostacie, który prawdopodobnie i tak będzie do wymiany. Robota prosta jak 100m sznurka w kieszeni :) .
  • #3 11979540
    raficzek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie
    Nie chcę zakładać nowego tematu w związku z moim pytaniem, ale nigdzie na Elektrodzie, a nawet ogólnie na necie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
    A brzmi ono następująco; czy popularne termoregulatory z kapilarą stosowane w kuchenkach z piekarnikiem, jak ST-30 czy B118 to regulatory mechaniczne, czy elektroniczne? Jak przetwarzany jest w nich sygnał z czujnika?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

P.S.
    Ogólnie szukam podobnego regulatora, który miałby załączanie obciążenia w "0" sieci energetycznej. Stąd pytanie.
REKLAMA