logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

J-23 sterowane w rytm muzyki. Wiem to juz bylo, ale...

elmer2 06 Lis 2004 10:59 18065 108
Najlepsze odpowiedzi

Jak prosto przerobić stroboskop J-23, żeby błyskał w rytm basu?

Najprościej zrobisz to przez układ z mikrofonem/preamplifikatorem i optotriakiem, który podajesz w miejsce diaków J-23; sam przekaźnik podłączony do głośnika działa tylko prowizorycznie i ma sporo wad [#966638][#1064926] Wyjście sterownika muzycznego podłączasz za element DIAC w stroboskopie, a w samym J-23 zostawiasz zasadniczo transformator, kondensatory, diody i rezystor ograniczający, resztę części od wyzwalania zastępuje układ sterujący [#2579048][#1500613] W praktyce forum polecało układ z optotriakiem MOC3040/MOC3041/MOC3021; trzeba go wpiąć przez rezystor, a w opisie podano też, że R1 przy mikrofonie ma 10 kΩ [#972175][#1065506][#2281818] Do regulacji czułości służy podwójny potencjometr 100 kΩ, a w opisie układu wskazano też pin 6 wzmacniacza ULY7741/uA741 jako wyjście [#2285309][#2287028][#2571787] Alternatywa z przekaźnikiem na kablu od głośnika była opisana jako bardzo prymitywna: zależy od głośności, może klikać i obciąża wzmacniacz [#964273][#964628][#965366]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 964213
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Wiem wiem powinienem uzyc opcji Szukaj i tak tez zrobilem i ... niestety nie znalazlem rozwiazania i odpowoedzi w pelni mnie satyswakcjonujacych.

Pytanie mam takie: Jak w miare prosty sposib przerobic stroboskop J-23 tak aby mrogal w rytm basu???

POZDRO
  • #2 964273
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Cewke przekaznika do kabli od glosnika, przekaznik niech wlacza stroboskop(jego styki normalnie na kablu zasilajacym), na cewce rzekaznika mozna zamontowac jakic potencjometr (drutowy najlepiej) zeby regulowac stopien zalaczania w zaleznosci od glosnosci muzyki. Czestotliwosc stroba najlepiej na prawie max. Musi to grac dosc glosno zeby mialo wystarczajaco 'sily' by wlaczyc przekaznik.

Pozdrawiam
  • #3 964581
    elmer2
    Poziom 28  
    To wychodzi z tego, ze ten przekaznik ma zalaczac tak jakby trobo do sieci??? Aha robiles juz cos takiego czy to tylko teria...???

pozdro
  • #4 964628
    przemo.t
    Poziom 27  
    Robilem :D sposob bardzo prymitywny ale dziala, na cewke przek. daj jakis kondensator >470uF zeby go troche dluzej podtrzymal bo nieraz strobo moze nie zareagowac, dobierz to eksperymentalnie. PRzekaznik ma wlaczac strobo do sieci.
    AA no i zapomnialem , daj jak chcesz mostek Gretza przed cewke przekaznika wtedy bedzie duzo lepiej chodzilo....
    Pozdrawiam
  • #5 964718
    elmer2
    Poziom 28  
    A czy moglbym prosic o shcemat tej przerobki - dzis nie mam glowy do myslenia...:)

Pozdro
  • #6 964749
    przemo.t
    Poziom 27  
    A... bardzo prosze :)
    Załączniki:
    • J-23 sterowane w rytm muzyki. Wiem to juz bylo, ale... strob.JPG (9.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 965205
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Ja dym ten prekaźnik dał zamiast diaków to ma działać w rytm bassu a nie kilkanaćcie razy na jeden bass.
    Pozatym było już to omawiane tyle razy na forum że ho ho!!. Źle szukałeś jest taki układ którego nie trzeba podłańczać do koluml ma wewnętrzny mikrofon.
    Pozdrawiam
  • #8 965219
    przemo.t
    Poziom 27  
    TO ile razy bedzie blyskalo podczas basu zalezy od czestotliwosci na jaka zostal nastawiony strobo i pojemnosci konda na przekazniku. Poza tym kilka blyskow to tez super efekt. Jak pisalem wczesniej to jest bardzo prymitywny sposob i nie nalezy wymagac od niego zbyt wiele

Pozdrawiam
  • #9 965366
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ale tez zależy od głosnośći. Bo jak sie przyciszy to wtedy przekaźnik nie będzie załańczał.
    Primitywne zastosowane ale i ma sporo minusów.
  • #10 966401
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    a czy to nie obciaza wzmacniacza dodatkowo mi sie wydaje ze to chlam jakis i nie warto tego stosowac, znacznie lepiej uzyc ukladu zmikrofonem i optotriakiem.
  • #11 966638
    przemo.t
    Poziom 27  
    popak20 napisał:
    Ale tez zależy od głosnośći. Bo jak się przyciszy to wtedy przekaźnik nie będzie załańczał.
    Primitywne zastosowane ale i ma sporo minusów.

Tak to juz jest z prymitywnymi zastosowaniami. :D

ozzman napisał:
    a czy to nie obciaza wzmacniacza dodatkowo mi się wydaje ze to chlam jakis i nie warto tego stosowac, znacznie lepiej uzyc ukladu zmikrofonem i optotriakiem.

Masz racje z optotriakiem i mikrofonem bedzie lepiej, ale taki przekaznik ma okolo 200 ohm (chyba jakos tak) glosniki maja 4 albo 8 ohm i uwierz mi ze po podlaczeniu tego nie ma zadnej roznicy w dzwieku, wzmacniacz tez ledwo to odczuwa.

--------------------------------------------------------------
    Natknalem sie przypadkiem na http://www.elektroda.net/wizualne/index.html pozycja 12.

Pozdrawiam
  • #12 969044
    ozzman
    Poziom 26  
    no masz recje bo jak ma ok 200 Ohm to Rz glosnika i przekaznika w przypadku glosnika 4 Ohm - 3,9 ; glosnika 8 Ohm 7,6
  • #13 969837
    Popak
    Moderator na urlopie...
    przemo.t napisał:
    Natknalem się przypadkiem na http://www.elektroda.net/wizualne/index.html pozycja 12.

Pozdrawiam

Ten schemat jest dobry ale jak tos nie lubie kabli rosciągać i podłańczać to jest minus.
    Ja osobiście wole na mikrofon.
  • #14 970273
    ozzman
    Poziom 26  
    a masz schemat z mikrofonem??
  • #16 971156
    ozzman
    Poziom 26  
    ==>>Popak dzieki, tylko jakiego rodzaju ma byc ten optotriak i skad wziac ULY7741 (uA741). I jeszcze jedno w sprawie samego stroba. Jaka indukcyjnasc ma miec ten dlawik i jaka moc zamiast ktoregos rezystora?? Bo bym kupil takie cos ale tez za bardzo nie wiem gdzie moge to dostac.
  • #17 972175
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Optotriak może być MOC3040 czy coś takiego w podobie dokładnie nie pamiętam. Układ ULY7741 (uA741) kupisz w karzdym sklepie elektronicznym kosztuje grosze 2 - 3 zł. Dławik wyciągasz z lampy jażyniowej ( to jest takie białe prostokątne ) i powinen mieć moc 40W.
  • #18 972883
    ozzman
    Poziom 26  
    czy moge kupic ten dlawik bez swietlowki?? tzn bez oprawy swietlowki, ile on kosztuje?? Moze jakis link do sklepu z uA741....
  • #19 973273
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam ja bym polecił zamiast tego dławika zwykłą żarówke 40W na małym gwincie. bo dławik jest cięrzki. i więcej miejscza zajmuje.
    A jaki sklep? np. u sponsora elektrody. Ale czy jest sens kupować w necie? Układ plus przesyłka? Ale decyzja należy od ciebie.
    Pozdrawiam.
  • #20 973730
    ozzman
    Poziom 26  
    dobra, wiec zalozylbym zarowke, i znalazlem ten sklep jakis z uA741, ale tam nie ma j-23 i tak to kur... jest z tymi sklepami jak nie ma czegos to jest cos innego
  • #21 974815
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam jak chcesz kupić zestaw J-23 to wejdź na wtrone jabla www.jabel.com.pl i tam zamów. Ale na twoim miejscu bym całego strobo zrobił sam. Wychodzi taniej.
    Ps. Jak chcesz to moge ci na meila wysłaś cały schemat strobo wraz z układe który umożliwia działąnie strobo wrytm muzy.
    Ale decyzja nalerzy od ciebie czy bedziesz chciał samemu trawić płytke i kupować karzdy lelement osobnie na własną ręke.
    Pozdrawiam.
  • #22 976402
    ozzman
    Poziom 26  
    ale jest moze jakis sklep winternecie, gdzie sa wszystkie czesci do tego J-23 (te oryginalne i te ktore sa potrzebne do jego tuningowania i blyskania w rytm muzyki). Jezali znacie adres takiego sklepu to wrzuccie linka
  • #23 977579
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Witam
    A w twoim mieście nie ma sklepu elektronicznego?
  • #24 979286
    ozzman
    Poziom 26  
    a myslisz ze dlaczego napisalem ze jestem z Bulgarskiego Cenrum:) tu nic nie ma:P
  • #25 1062738
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Ja bym podłączył przekaźnik sterowany tranzystorem z portu LPT w kompie, który założyłbym w miejsce diaków.
    Do sterowania uzyłbym pluginu do winampa discolitez, którym mozna wysterować 32 urządzenia, ale po rozbudowie układu.

Schematy podłaczenia do portu są w tym linku[http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html].[/url]
  • #26 1062798
    caras
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    przemo.t napisał:
    Natknalem się przypadkiem na http://www.elektroda.net/wizualne/index.html pozycja 12.

Pozdrawiam

czy juz ktos wykonywal ten schemacik??
    jestem w trakcie robienia go i mam pytanko:
    jak go podlaczyc do strobola??przez optiotraka zamiast diakow??
    i do czego sluza R14 i R15??

zgory dzienki
  • #27 1063917
    ozzman
    Poziom 26  
    :arrow: Caras:
    Ja wlasnie zamierzam zrobic cos podobnego. Tu masz linka do mojego obrazka ze schematami https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=66558. Polaczylem tam 2 schematy i mysle ze powinno dzialac. Wydaje mi sie ze R14 i R15 ustalaja czulosc ukladu. Ja wlasnie robie to na prace semestralna. Strobka juz zrobilem na plytce Jabla ale i tak wrzucam go pozniej na jedna plytke ze sterowaniem. A optotriak mam MOC3041
  • #28 1063920
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    :arrow: ozzman
    :arrow: caras

Jest opisane w opisie układu do czego służą R14/R15
  • #29 1064324
    Popak
    Moderator na urlopie...
    ozzman napisał:
    :arrow: Caras:
    Ja wlasnie zamierzam zrobic cos podobnego. Tu masz linka do mojego obrazka ze schematami https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=66558. Polaczylem tam 2 schematy i mysle ze powinno dzialac. Wydaje mi się ze R14 i R15 ustalaja czulosc ukladu. Ja wlasnie robie to na prace semestralna. Strobka juz zrobilem na plytce Jabla ale i tak wrzucam go pozniej na jedna plytke ze sterowaniem. A optotriak mam MOC3041

caras napisał:
    przemo.t napisał:

Pozdrawiam

czy juz ktos wykonywal ten schemacik??
    jestem w trakcie robienia go i mam pytanko:
    jak go podlaczyc do strobola??przez optiotraka zamiast diakow??
    i do czego sluza R14 i R15??

zgory ble ble ble

Witam

Schemacik jest dobry i sprawdzony. :)

ozzman a dlaczego połaczyłeś dwa schematy jak ten pierszyz mikrofonem
    http://www.elektroda.net/wizualne/samstrob/st...lem/sterowanie%20z%20mikrofonu/strob-muza.gif
    mogłeś podłączyć do strobo i by działało!?
  • #30 1064926
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Ja nigdy bym nie dawal tu przekażnika
    1.- styki strzelają , troche to słychać
    2.-styki sie wypalaja
    3.-słaba czułosc by była przy podłaczeniu do głosników
    4.-obciąza wzmacniacz(może i mało ale zawsze)
    5.-trzeba podłaczać kablem
    i wiele innych wad ble ble ble
    Lepiej zrobic coś na Bt135 i wzmacniaczu operacyjnym i bedzie ok.
    Bedzie to pewniejsza konstrukcja niż przekaznik który morze wkazdej chwili szlag trafić , (ale byłby wstyt)
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki stroboskopu J-23 tak, aby migał w rytm muzyki, szczególnie basu. Proponowane rozwiązania obejmują sterowanie stroboskopem za pomocą przekaźnika podłączonego do głośnika, z regulacją czułości przez potencjometr i kondensator podtrzymujący cewkę przekaźnika. Jednak metoda ta jest prymitywna, obciąża wzmacniacz i ma ograniczoną czułość oraz trwałość styków. Alternatywnie zalecane jest użycie układu z mikrofonem i optotriakiem (np. MOC3040, MOC3021), co zapewnia lepszą czułość, niezawodność i brak obciążenia wzmacniacza. W dyskusji pojawiły się schematy układów sterowania stroboskopem z mikrofonem, wykorzystujące wzmacniacz operacyjny (np. ULY7741/uA741) i układ NE555 do generowania impulsów wyzwalających błysk lampy. Użytkownicy omawiali szczegóły podłączenia optotriaków, wartości elementów (rezystory, kondensatory), oraz problemy z poprawnym działaniem układów, takie jak błędne wartości elementów czy konieczność stosowania podwójnych potencjometrów do regulacji czułości. Wskazano również na możliwość sterowania stroboskopem z portu LPT komputera za pomocą oprogramowania (np. Discolitez, CmK LED) i układu ULN2803. Wiele osób podkreślało, że przeróbka J-23 wymaga odpowiedniego schematu i dokładnego wykonania, a proste metody często zawodzą. Dyskutowano także o problemach z lampą IFK120 i jej chłodzeniem oraz o ograniczeniach świetlówek do zastosowań muzycznych. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie układu z mikrofonem i optotriakiem, z poprawnie dobranymi elementami i schematem, co zapewnia synchronizację błysków stroboskopu z rytmem muzyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA