logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika do stroboskopu SuperStrobe2700 z regulacją i synchronizacją

wojto15-05 30 Lis 2007 17:23 15352 64
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować prosty, niezależny sterownik do stroboskopu SuperStrobe2700 z regulacją częstotliwości błysków, wyzwalaniem w rytm muzyki i ręcznym przyciskiem błysku?

Najprościej zrobić taki sterownik w oparciu o schemat fabrycznego Botex CN-100: impulsy 12 V mogą pochodzić z generatora NE555, ręczny błysk uzyskasz przez podanie 12 V na „gorącą” żyłę przewodu, a sekcję dimmera można pominąć [#4571697][#4575056][#4582144] Do trybu audio można dołożyć tor mikrofonowy na LM324, a czułość regulować przez zmniejszenie R4 i dodanie potencjometru 100 kΩ albo 47 kΩ przy R4 = 200 kΩ; przewody do potencjometru powinny być możliwie krótkie i ekranowane [#5935601] Jeśli chcesz łączyć tryb audio i auto, trzeba dorobić przełącznik źródeł audio/auto [#4670188] Autor tematu zbudował układ na płytce uniwersalnej i potwierdził, że działa w 100%, a koszt wyniósł około 10–15 zł [#4687662][#5564228]
  • #1 4537621
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam!
    Przeszukałem elke i nie znalazłem nic ciekawego więc postanowiłem napisać..
    Problem jak w temacie.. potrzebuje prostego schematu do sterownika stroboskopu! posiadam stroboskop SuperStrobe2700 (3,6kW poboru..)
    ma on wejście jack na sterownik (12V DC)
    chciałbym aby sterownik posiadał opcję regulacji prędkości jak i możliwość podawania sygnału w rytm muzyki oraz przycisk wyzwalający błysk...
    jak pisałem nie znalazłem nic ciekawego i proszę o pomoc!
    z góry dzięki !

Umieszczam schemat sterownika który został przerysowany przezemnie a udostępniony przez Artur k.
    Schemat jest po niżej opisanej poprawce więc powinien działać!
    Po wykonaniu projektu potwierdzę jego działanie.
    Załączniki:
    • Schemat sterownika do stroboskopu SuperStrobe2700 z regulacją i synchronizacją sterownik strobo el.JPG (51.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4541018
    batorystefan
    Poziom 14  
    Czymś a'la discolitez nie da rade?
    wejście i wyjscię zasialania to 12v a sterowanie odbywa sie za pomocą discolitez. Ilośc elementów 2 : rezystor i moc 3020.
  • #3 4547586
    wojto15-05
    Poziom 18  
    nie bardzo mi to odpowiada bo nie zawsze mam kompa czasem tylko mixer i odtwarzacze ... wiec poszukuje nie zależnego urządzenia !
    czekam na odp. ale jakos malo ludzi chyba odwiedza ten dział skoro nikt nie pisze ... ale thx za checi ;)
  • #4 4554636
    batorystefan
    Poziom 14  
    wiesz co poszukaj czegoś o strerowaniu oświetlenia dźwiękiem przez kable głośnikowe. Wpinasz sie w przewody od głośników i byś miał sterowanie (tylko problem z częstotliwością:( )
  • #5 4558186
    wojto15-05
    Poziom 18  
    no i problem bo mam końcówkę za 1000zl i raczej nie chce nic wpinać ;p
    ma zabezpieczenie ale lepiej nie ryzykować ...
    batorystefan - a to moja stronka i zdjęcie tego strobo - www.djviev.80.pl
    poczekam może ktoś się odezwie...
    thx za próbę pomocy :)
  • #6 4561235
    batorystefan
    Poziom 14  
    Może jeszcze inaczej powiedz ty mi ile chcesz na to wydać kasy, jak dorbze znasz sie na elektronice i jakich wielkości to ma być.
  • #7 4562260
    wojto15-05
    Poziom 18  
    hmm kasa .. no mysle ze tak do 50zl wielkość jest obojętna ;p a jak sie znam na elektronice? hmm... określę może że średnio bardziej na akustyce.
    ale jak mam schemat to żaden problem zrobić płytkę i polutować ... :)
    no więc :D ?
  • #8 4567208
    batorystefan
    Poziom 14  
    Możesz zrobić to tak :

co do kosztów nie będe znał bo to zależy jakiego rodzaju podzespoły zastosujesz, z elektroniki kozak nie jestem, ale wiem że taki ukłąd powinien działać dobrze.
  • #9 4569265
    wojto15-05
    Poziom 18  
    a jakiś schemat do generatora częstotliwości może posiadasz ?
    w sumie licznik jest chyba zbędny, tak mi sie wydaje.
    mam racje ?
  • #10 4570862
    batorystefan
    Poziom 14  
    jak nie dasz licznika to będziesz miał tylko prace ciągłą z wybraną częstotliwością, licznik jest po to aby zrobić coś ala sequencer, a generator aby dodatkowo sterować częstotliwościa. Ze schematami u mnie ciężko, trzeba by po forum sie rozejrzeć;)
  • #11 4571697
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Jak rozumiem potrzebujesz tylko sterować częstotliwością błysku. Robi się to za pomocą impulsów 12V, można do tego celu użyć dowolnego generatora np. NE555.
    Ręczne wyzwalanie to też żaden problem - podajesz 12V na "gorącą" żyłę przewodu i masz błysk.
    Nieco bardziej skomplikowane będzie wyzwalanie w rytm muzyki. Kiedyś taki układ był prezentowany na łamach czasopisma "Elektor Elektronik", gdzieś na elektrodzie widziałem schemat - trzeba poszperać :).

Na koniec ostatnia kwestia :), nie wiem jak bardzo chcesz zbudować coś samemu, bo jeśli chcesz mieć po prostu sterownik który spełni funkcje o których piszesz to chyba wygodniej będzie po prostu go kupić. Cena takich sterowników fabrycznych nie jest wysoka (od 70 do 120 zł).

Ja mam sterownik firmy Botex model CN-100, który dodatkowo może sterować jasnością błysku (o ile stroboskop ma taką funkcję), cena tego urządzenia to ok. 100 zł, a w środku siedzi układ LM324, transformatorek i kilkadziesiąt rezystorów.
    Jeśli będę miał wolną chwilę to mogę spróbować narysować jego schemat z płytki.

Pozdrawiam
  • #12 4574276
    wojto15-05
    Poziom 18  
    do Artur k. - jeśli byłbyś tak uprzejmy to byłbym bardzo wdzięczny :) właśnie szukam czegoś takiego jak opisujesz! W zamian za schemat prześlę jakieś punkciki :) pozdrawiam djViev

chociaż widzę że Ci ich nie brakuje :D:D lol
  • #13 4574349
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Mam ciekawsze i tańsze urządzonko ale schemacik dopiero w czwartek wkleję. W "Elektronice Praktycznej" kiedyś coś takiego prezentowali więc musze poszukać w domowym archiwum :D Sterowanie na NE555 i w rytm muzyki w jednym :D
  • Pomocny post
    #14 4575056
    Artur k.
    Przerysowałem schemat, mam nadzieję że bez błędów :)

Niestety nie mam jak tego narysować na komputerze, a w paincie nie chce mi się bawić.
    Mam nadzieję, że zdjęcia kartki ze schematem wystarczą, a może znajdzie się ktoś kto to przerysuje w jakimś programie ? :).
    W razie potrzeby zrobię spis elementów.

Schemat Sterownika:
    BOTEX Strobe Controller CN-100

Tranzystor w oryginale to STS9013, zamiast niego można dać np. BC547
    Oznaczeń diod nie potrafiłem odczytać, można wstawić 1N4148
    Wzmacniacze operacyjne zawarte są w strukturze LM324.
    Sekcję regulacji jasności (w lewym dolnym rogu) można pominąć.

W urządzeniu jest jeszcze obwód zasilacza 12V zbudowany z transformatora, mostka prostowniczego, układu LM7812 oraz dwóch kondensatorów. Nie zmieścił mi się na kartce, jest to tak prosty zasilacz że chyba nie trzeba go rysować :).

:arrow: wojto15-05
    Punkty sobie zostaw, jak sam zauważyłeś mam już ładną kolekcję :)

Pozdrawiam
  • #15 4580119
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Do Artur k. - wielkie dzięki za narysowanie schematu dzisiaj wieczorem może siądę i narysuję w paincie albo czymś takim ;p bo nie będę się bawił ..
    oczywiście klikam pomógł ;)

no i narysowałem schemat w paincie ;p
    proszę Artur k. o sprawdzenie bo niektórych rzeczy się domyślałem :P
    po potwierdzeniu schematu zabieram się do roboty :)

czekam na odp :)
    Załączniki:
    • Schemat sterownika do stroboskopu SuperStrobe2700 z regulacją i synchronizacją sterownik strobo.JPG (50.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4582144
    Artur k.
    Brakuje diody :) na moim schemacie jest oznaczona oznaczona jako D2, włączona szeregowo z rezystorem 12k (prawy dolny róg schematu).

Poza tym wszystko ok. :)
    Oczywiście mój zapis 1k2 jest równoznaczny z 1,2k, czyli 1200omów
    Literka k przy wartości oznacza kiloomy, a literka R oznacza omy.
    10k to 10 kiloomów, a 100R to 100omów :)

Zapomniałem także nanieść numerację nóżek układu scalonego, mam nadzieję że sobie poradzisz - wystarczy mieć notę katalogową LM324. Do pobrania z: www.elenota.pl

Tak jak pisałem sekcję dimmera możesz pominąć, bo pewnie Twój stroboskop nie ma takiej funkcji.

Mam nadzieję, że ja się nie machnąłem przy przerysowywaniu (rysowałem z płytki), jak nie zadziała to będziemy kombinowali :)
    Powodzenia

Pozdrawiam
  • #17 4584035
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ok thx za poświęcenie czasu.
    Naniosę zmiany na schemat i udostępnię w pierwszym poście.
    W wolnej chwili zaprojektuję płytkę :P
    bo nie lubię robić nic na pająka ...
    Po wykonaniu całości umieszczę zdjęcia a może ktoś będzie pierwszy :D ?
    pozdro i jeszcze raz dzięki !

Przejrzałem wszystko i jednak proszę o pomoc bo chyba mam za mało pojęcia ...
    dimmer pomijam oczywiście.
    ale mam pytanie co do wyprowadzeń nóżek ...
    szukałem i znaleźć nie mogę.. tzn nie wiem jak sie z tym połapać i proszę Cię jeszcze raz o pomoc.
    jeśli możesz nanieś na schemat dokładne oznaczenie albo chociaż opisz je tak abym mógł ja je nanieść.
    Zależy mi na tym sterowniku...
  • #18 4585460
    Artur k.
    wojto15-05 napisał:

W wolnej chwili zaprojektuję płytkę :P
    bo nie lubię robić nic na pająka ...
    Po wykonaniu całości umieszczę zdjęcia a może ktoś będzie pierwszy :D ?

Póki co nic nie projektuj :), najpierw zbuduj układ na płytce uniwersalnej, a jak ruszy to wtedy zajmiesz się płytką :)
    Jaką mamy gwarancję, że nie pomyliłem się gdzieś w rysowaniu schematu ?

Na płytce uniwersalnej łatwiej będzie nanieść ewentualne poprawki :)
    Jak dotrę do domu, to postaram się zamieścić zdjęcia oryginalnego sterownika - mogą być pomocne przy projektowaniu płytki (po co odkrywać Amerykę na nowo ?)

Zamieszczam zdjęcie układu wyprowadzeń LM324:

Pozdrawiam
  • #19 4585507
    forte39
    Poziom 18  
    A oto moja propozycja z "Elektroniki praktycznej" 7/98. Wykonane i zastosowane jako sterownik w strobo :D
  • #20 4585614
    Artur k.
    Możesz wyjaśnić po co w stroboskopie mostek H ? Przecież ten układ to sterownik silnika, a nie stroboskopu. Zresztą nawet jest napisane że to sterownik napędu głowicy z lustrami.

Pozdrawiam
  • #21 4586202
    forte39
    Poziom 18  
    Układ ten świetnie nadaje się do stroboskopu który ma być sterowany w rytm muzyki. Sygnał ten jest na T2 :D Dzięki mikrofonowi nie trzeba wpinać się w linię "audio" :D Resztę układu można pominąć.
  • #22 4587368
    wojto15-05
    Poziom 18  
    no w sumie tak polepie wszystko na pająka i zobaczę czy będzie działać!
    Jutro może pojadę kupić elementy ... jak zrobię to dam znać !
    pozdrawiam
  • #23 4632503
    piotrek25
    Poziom 12  
    Witam mam pytanie a raczej 2 czy zlozyl juz ktos ten uklad i czy dziala a drugie moje pytanie brzmi pod kture piny podpiac ten uklad ?? mam stroboskop z gniazdem din 5 pinow i niewiem pod kture piny podpiac ten sterownik mam mozliwosc sterowania jasnoscia i szybkoscia :)
  • #25 4634559
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Jeszcze nie złożyłem tego sterownika ale może jutro siądę i go zrobię bo jakoś nie miałem czasu a mam już wszystko :P
    A pod które piny to raczej zależy od strobo!
    Proponuję rozkręcić go i sprawdzić co gdzie idzie :D tak będzie najprościej.
    Jak tylko zrobię sterownik to dam znać.
    Bo wiadomo przydał by się na sylwka :D:D
    pozdro
  • #26 4653113
    piotrek25
    Poziom 12  
    No Wiec zmontowalem uklad niestety juz po sylwestrze i dziala ladnie sa tylko 2 rzeczy kture mozna by poprawic
    Pierwsza z nich jest to iz zakres regulacji czestotliwosci blyskow mogl by byc troszke wiekszy znaczy mugl by sie od mniejszej ilosci zaczynac a druga zecza jest to ze przy sterowaniu dzwiekiem przydala by sie jakas regulacja wzmocnienia mikrofonu ale poza tym i pomijajac to wszystko jest elegancko tani i dobry uklad :)
  • #27 4662330
    forte39
    Poziom 18  
    -> piotrek25

tylko, że który układ zmontowałeś? :/
  • #28 4667154
    piotrek25
    Poziom 12  
    Zmontowałem układ podesłany przez Artura K :)

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

A to ja mam jeszcze jedno pytanko czy ma ktoś może schemat jakiegoś generatora żeby go można podłączyć jako sterownik stroboskopu tylko żeby był ciut dokładniejszy niż ten w układzie który zmontowałem ponieważ ten przy maksymalnej częstotliwości jaka można ustawić się jakoś dziwnie zachowuje to znaczy jest dana liczba impulsów a w pewnym momencie jest jakiś większy odstęp czasu miedzy nimi i znów wraca do normy i tak w kółko :)
  • #29 4668388
    Artur k.
    Może to nie wina sterownika, a stroboskopu ?

Schemat który zamieściłem, to schemat fabrycznego urządzenia - ja go tylko przerysowałem z płytki na papier.

Jeśli chodzi o sam sterownik, to myślę że spokojnie wystarczyłby układ NE555 i tranzystor kluczujący.
    Problem w tym, że wtedy nie będzie wyzwalania w rytm muzyki.

Pozdrawiam
  • #30 4669871
    forte39
    Poziom 18  
    Artur k. napisał:

Jeśli chodzi o sam sterownik, to myślę że spokojnie wystarczyłby układ NE555 i tranzystor kluczujący.
    Problem w tym, że wtedy nie będzie wyzwalania w rytm muzyki.

A jaki widzisz problem w połączeniu generatora na NE555 oraz mojego stopnia audio poprzez MIC?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu sterownika do stroboskopu SuperStrobe2700 z regulacją prędkości błysków, synchronizacją z rytmem muzyki oraz ręcznym wyzwalaniem błysku. Użytkownik poszukiwał prostego i taniego rozwiązania, które można wykonać samodzielnie, zasilanego napięciem 12V DC przez wejście jack. W toku rozmowy zaproponowano wykorzystanie popularnego układu NE555 jako generatora impulsów do sterowania częstotliwością błysków oraz wzmacniacza operacyjnego LM324 do przetwarzania sygnału audio z mikrofonu, co umożliwia sterowanie stroboskopem w rytm muzyki. Przedstawiono schemat sterownika firmy Botex model CN-100, który został przerysowany i poprawiony, zawierający tranzystor (np. BC547 zamiast STS9013), diody 1N4148 oraz układ LM324. Omówiono także budowę prostego zasilacza 12V z transformatorem, mostkiem prostowniczym i stabilizatorem LM7812. Wskazano na możliwość pominięcia sekcji regulacji jasności (dimmer), jeśli stroboskop jej nie obsługuje. Użytkownicy podkreślili, że najpierw warto zbudować układ na płytce uniwersalnej, a dopiero potem projektować PCB. Poruszono kwestie regulacji czułości mikrofonu poprzez modyfikację rezystorów w pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniacza operacyjnego oraz potencjometrów, co poprawia działanie sterownika w trybie audio. Dyskutowano także o podłączeniu gniazda jack (stereo) do zacisków GND, SPEED i DIMMER oraz o wartości kondensatorów filtrujących w zasilaczu. Wskazano program Eagle jako narzędzie do projektowania schematów i płytek PCB. Poruszono temat kompatybilności sterownika z różnymi modelami stroboskopów, w tym z urządzeniami DMX, gdzie analogowy sterownik może nie działać bezpośrednio. W podsumowaniu autor potwierdził poprawne działanie sterownika po złożeniu według schematu i wyraził zadowolenie z efektu.
REKLAMA