Witam.
Miałem okazję pobawić się Canonem SX30 znajomego. Wygodnie się go trzyma, miło obsługuje. Niestety jakość obrazu (jak na mój gust) nie jest warta wydania 1300...1400 zł. Aberracja chromatyczna w zakresie najczęściej przecież używanych krótkich ogniskowych jest bardzo duża, żeby nie powiedzieć kolosalna. Na wyższych czułościach matryca mocno szumi. Gdyby ten sprzęt kosztował o połowę mniej, to można by mu wiele wybaczyć. Myślę, że rada Kolegi
Walditech jest warta rozważenia. Wszak Canon SX130 kosztuję ok. 600 zł, a mniej megapikseli i niższa krotność zooma tylko mogą mu wyjść na dobre. Żeby nie być gołosłownym wklejam kilka przykładowych zdjęć z Canona SX30 (EXIF'y zostawiłem).
1. Na krótkiej ogniskowej, nawet po zmniejszeniu rozmiarów obrazka do 800x600 widać wyraźnie aberrację chromatyczną (rozjeżdżające się kolory na kontrastowych motywach). Wystarczy spojrzeć na znak „+” i „x” - widać jak wyłazi z prawej niebieski?
2. Wycinek 1 do 1 poprzedniego zdjęcia. Oprócz aberracji chromatycznej można podziwiać szum przy ISO 500.
3 i 4. Tu porównanie szumu na minimalnej i maksymalnej czułości (80 i 1600 ISO). Wycinki zdjęć ściany.
Pozdrawiam.