logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu do 2000 zł: kompakt czy lustrzanka Canon?

22 Sty 2013 11:19 7104 10
REKLAMA
  • #1 11824148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 11824435
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Na pytanie kompakt czy lustrzanka to musisz sam sobie odpowiedzieć do czego ma Ci służyć.
    Sam przesiadłem się parę lat temu z lustrzanki analogowej (EOS 300) na kompakt CANON G2. Lustrzanka ogólnie jest za duża a możliwości wykorzystujesz raz na 1000 zdjęć. Jezeli chodzi o szybkość zdjęć to znacząco wzrosła w porównaniu do używanych przez Ciebie modeli. Sam próbowałem canonem G2 zrobić parę fotek na rajdzie - nie bylo szans. Obecnie algortymy ostrości i tryby sportowe są dużo lepsze. Obecne Canony z serii G korzystają z algorytmów używanych w lustrzankach. Ponadto te kompakty (seria G i część serii SX) posiadają sanki do lampy dedykowanej.
    Za cenę lustrzanki kupisz kompakt i lampę. Zdjęcia w pomieszczeniach z wykorzystaniem lampy zewnętrznej są zupełnie innej jakości, szczególnie jak skierujesz odpowiednio oświetlenie.
    Obecnie korzystam z Canona SX20 i jak dla mnie szybkość jest wystarczająca.
    Możesz pokusić się o modele z serii G. Najlepsze porównania i opsy znajdziesz tutaj http://www.dpreview.com/camerareviews/
  • REKLAMA
  • #3 11824495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11824776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 11824807
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Wszystko zależy ile ma trwać to "i następne"
    Szukaj parametru ilość klatek na sekundę albo fps. Poniżej masz porównane lustrzankę o której mówiłeś z kompaktami. Czas tej lustrzanki 2,8 klatek jest porównywalna z kompaktem G15 - 2,1 kl/s.
    http://www.dpreview.com/products/compare/side...s&products=canon_sx30is&products=canon_sx40hs
    Tutaj masz oznaczone jako Continuous drive

Ważne jest też, aby dobrać odpowiednio szybką kartę pamięci
    Przejdź się do sklepu i pooglądaj proponowane modele. Istotne jest "dopasowanie" aparatu do własnych preferencji bo później możesz szybciej ustawić wybrane funkcje. Moze się okazać, że szybkość zdjęć na poziomie 1 kl/s jest wystarczająca i wtedy możesz sobie wybierać. Jezeli zależy Ci na szybszych niż 2 to albo lustrzanka albo SX40

Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]
  • #6 11824858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 11828124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11828840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 11828934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11829011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 11842629
    pegaziu
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jeśli masz kompakt, to nie nie kupuj kolejnego, tylko poszukaj najtańszej lustrzanki. Będzie o wiele lepsza i oferuje ogromne możliwości. Nie jest łatwo je wszystkie wykorzystać na początku, ale z czasem jak będziesz chciał to się nauczysz, który guzik od czego jest.
    Ja niedawno kupiłem Nikona D3100 i jestem bardzo zadowolony z niego. To bardzo prosta lustrzanka, ale na początek wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aparatu do 2000 zł, preferując markę Canon, z uwagi na dotychczasowe doświadczenia z modelami Canon A530 i Olympus SP-600UZ. Dyskusja koncentruje się na wyborze między kompaktami a lustrzankami, z naciskiem na szybkość robienia zdjęć. Użytkownicy podkreślają, że nowoczesne kompakty, takie jak Canon G2, G15 oraz SX20, oferują znacznie lepszą szybkość i jakość zdjęć w porównaniu do starszych modeli. Wskazują również na znaczenie odpowiedniej karty pamięci (klasa 6 lub 10) dla osiągnięcia lepszej wydajności. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące lustrzanek, takich jak Nikon D3100, które oferują większe możliwości, ale wymagają nauki obsługi. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w czasie ustawiania ostrości między kompaktami a lustrzankami oraz na dostępność presetów w aparatach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA