logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpina EURO 40 gaśnie bez ssania, gaźnik Walbro WA 222 czyszczony, co dalej?

wojtekmoto 22 Kwi 2011 21:42 4308 7
REKLAMA
  • #1 9429630
    wojtekmoto
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam taki oto problem, piła Alpina Euro 40 pracuje z pełnymi obrotami tylko na ssaniu, żeby chodziła na wolnych obrotach ssanie musi być ustawione na połowę, po wyłączeniu całkowicie ssania natychmiast gaśnie. Gaźnik Walbro WA 222 wyczyszczony, membrany wymienione, zbiornik paliwa umyty, filtr także.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9455744
    Jarsek
    Poziom 11  
    Uszkodzony jest łącznik gumowy gaźnika z cylindrem.
  • REKLAMA
  • #3 9462777
    wojtekmoto
    Poziom 11  
    w tej pile między gaźnikiem a cylindrem jest łącznik plastikowy lub jakiś ebonitowy
  • REKLAMA
  • #4 9463424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9463505
    wojtekmoto
    Poziom 11  
    Uszczelki wymienione pod łącznikiem.
    Gaźnik nie reaguje na regulacje, gaźnik złożony prawidłowo, dwa razy sprawdzałem ze schematem czy dobrze jest złożony.
    Kompresji nie sprawdzałem manometrem tylko za pomocą startera tzn czy piła powieszona na sznurku rozrusznika nie opada zbyt szybko i jest dobrze bo nie opada pod swoim ciężarem.
    Zostaje chyba już tylko nieszczelność skrzyni korbowej
  • #6 9478732
    wojtekmoto
    Poziom 11  
    Ciśnienie w cylindrze zmierzone wynosi ok 8 atm, szczelność skrzyni korbowej sprawdzona ciśnieniem ok 2 atm, czyli wszystko jak najbardziej w porządku a małpa jak nie chodziła prawidłowo tak nie chodzi. Ale dopatrzyłem się jednej rzeczy oś przepustnicy gaźnika ma spory luz ale tylko od strony cięgna gazu. Może tędy ciągnie lewe powietrze i takie są efekty?
  • #7 9479529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9499249
    wojtekmoto
    Poziom 11  
    Mam już przyczynę, był nim zbyt niski poziom paliwa trochę podgiąłem języczek od zaworka i jest zdecydowanie lepiej. Czy mam może ktoś dane jak ten poziom paliwa powinien być prawidłowo wyregulowany?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piłą Alpina Euro 40, która działa tylko na ssaniu lub przy ustawieniu ssania na połowę, a po całkowitym wyłączeniu ssania natychmiast gaśnie. Gaźnik Walbro WA 222 został wyczyszczony, membrany wymienione, a zbiornik paliwa oraz filtr również sprawdzone. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie łącznika gumowego gaźnika z cylindrem oraz uszczelek. Użytkownik wymienił uszczelki, ale gaźnik nie reagował na regulacje. Po pomiarze ciśnienia w cylindrze i szczelności skrzyni korbowej, które były w normie, zauważono luz na osi przepustnicy gaźnika, co mogło powodować nieszczelność. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez podgięcie języczka zaworka, co poprawiło działanie piły. Użytkownik pyta o prawidłowy poziom paliwa w gaźniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA