logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel astra F szrpanie automatycznej skrzyni biegów

szymm1234 27 Kwi 2011 17:54 12347 9
REKLAMA
  • #1 9445124
    szymm1234
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Posiadam Opla astrę 1.6 8v z '93 r. Jest to egzemplarz prototypowy/ z serii przedprodukcyjnej. Ostatnio pojawił się problem z automatyczną skrzynią biegów. Na nierozgrzanym silniku dosyć mocno szarpie z 1 na 2 i czasami z 2 na 3. Nie działa też tryb zimowy. Moja skrzynia różni się delikatnie od standardowych montowanych w Astrach. Nikt nigdy nie wymieniał w niej oleju i chyba nie ma możliwości zrobienia tego. Przebieg to ok. 235000km. Co może być powodem takiego zachowania skrzyni?
  • REKLAMA
  • #2 9446792
    jorguseasyrider
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Jaka to skrzynia???
    Przyczyna moze byc za niski poziom oleju, lub uszkodzenie konwertera.
    Sprawdz poziom oleju na poczatek i jego stan zuzycia. Przyczyna moze tkwic rowniez w jego stanie. Stracil swoje wlasciwosci.
    Napisz czy swieci sie kontrolka awarii skrzyni.
  • REKLAMA
  • #3 9452274
    szymm1234
    Poziom 9  
    Nie mam pojęcia, jaki to typ skrzyni. W serwisie Opla też nie wiedzieli. Prawdopodobnie jest produkcji firmy Aisin-Warner. Nie ma w niej filtra oleju ani możliwości spuszczenia oleju. Ma 4 biegi+nadbieg oraz tryb sportowy i zimowy załączny przyciskami. Regularnie sprawdzam stan i poziom oleju w skrzyni. Wszystko wygląda dobrze. Olej ma lekko czerwonawy kolor i jest delikatnie lepki. Nie śmierdzi spalenizną. Szarpanie występuje tylko przy nierozgrzanym silniku. Kontrolka od skrzyni gaśnie zaraz po zapłonie.
  • REKLAMA
  • #4 9453408
    jorguseasyrider
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    AF13 albo AF 20. Co to za serwis skoro nie wiedza. Daj foto od gory i od dolu.
  • #5 9454246
    szymm1234
    Poziom 9  
    Chyba problem jest taki, że skrzynia jest szczelnie osłonięta. Od góry znajduje się jakaś plastikowa płyta połączona ze zbiornikiem płynu chłodzącego, a od dołu jest zabezpieczona przed wodą czymś gumowym połączonym z podwoziem. W Oplu mówili coś, że to jakiś trzeci typ skrzyni.
  • REKLAMA
  • #6 9454439
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    szymm1234 napisał:
    Posiadam Opla astrę 1.6 8v z '93 r. Jest to egzemplarz prototypowy/ z serii przedprodukcyjnej. Ostatnio pojawił się problem z automatyczną skrzynią biegów. Na nierozgrzanym silniku dosyć mocno szarpie z 1 na 2 i czasami z 2 na 3. Nie działa też tryb zimowy. Moja skrzynia różni się delikatnie od standardowych montowanych w Astrach. Nikt nigdy nie wymieniał w niej oleju i chyba nie ma możliwości zrobienia tego. Przebieg to ok. 235000km. Co może być powodem takiego zachowania skrzyni?

Masz typową skrzynkę (AW60-40LE), które były montowane do Astry 1.6L. W skrzyni znajduje się filtr oleju ale nie ma możliwości jego wymiany. Olej spuszczamy odkręcając śrubę w dolnej części skrzyni, klucz 22. Wlewamy przez rurkę miarki oleju do stanu (jest na miarce), stan sprawdzamy na uruchomionym silniku.
  • #7 9454738
    szymm1234
    Poziom 9  
    Właśnie zauważyłem, ze na boku mojej skrzyni obok połączenia z silnikiem wybity jest małymi literkami kod AW50-40LE / AF14 PY. Stan oleju utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Na rozgrzanym silniku jest pomiędzy środkiem skali, a wartością maksymalną. Kolor, zapach i konsystencja oleju sa w normie. Mam wrażenie, ze problem z szarpaniem pogłębił się po wymianie termostatu. Czy to może być coś związanego z układem chłodzenia? Kiedy silnik osiąga optymalna temperaturę szarpanie ustaje, a biegi przyłączają się płynnie.
  • #8 9454788
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    Astry 1.4 i 1.6L miały AW60-40LE a 1.8 i 2.0L AW50-40LE (taką samą, która była w Vectrze A). Ale to nie istotne, skrzynki są do siebie podobne. W Twoim przypadku winę za takie zachowanie skrzynki ponosi płyta sterująca. Pod warunkiem że wszystkie urządzenia elektroniczne silnika są w porządku (przepływomierz, TPS).
  • #9 9454891
    szymm1234
    Poziom 9  
    A gdzie jest umieszczona płyta sterująca skrzynią? Czy da się ją chociaż sprawdzić samemu? Czytałem coś po niemiecku o wadliwym czujniku temperatury skrzyni. Czy to może być powód problemu? Myślę, że elektronika silnika jest w dobrym stanie.
  • #10 10446888
    pietro_pn
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

chciałbym odświeżyć temat, bo mam identyczny problem. Chodzi o Astrę F z '93r. 1.6Si (C16SE). Niestety nie wiem jaki mam model ASB - gdzie to mogę sprawdzić?
    U mnie, kiedy silnik jest zimny to skrzynka zmienia bieg 1 na 2 przy 3.000obr/m z 2 na 3 tak samo, ale szarpie tylko z 1 na 2. Jak się rozgrzeje trochę to sprawa się normuje.
    Drugim mankamentem jest to, że słabo redukuje z 4 na 3 i 3 na 2, konsekwencją tego jest to, że długo się rozpędza przy wyprzedaniu. Rozwiązaniem jest kick-down, ale wówczas redukując wchodzi na bardzo wysokie obroty.
    Kolor i konsystencja oleju są w normie, poziom także. Nie ma również błędów w komputerze, a "S" gaśnie zaraz po zapłonie.
    Bardzo proszę o poradę - jest to moje pierwsze auto z ASB i nie mam kontaktów wśród mechaników tej specjalizacji.

Pozdrawiam,
    Karol

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Opla Astrę 1.6 8v z 1993 roku, która ma problemy z automatyczną skrzynią biegów, objawiające się szarpaniem przy zmianie biegów z 1 na 2 oraz z 2 na 3, szczególnie na zimnym silniku. Skrzynia biegów, prawdopodobnie produkcji Aisin-Warner, nie ma możliwości wymiany oleju ani filtra. Użytkownik regularnie sprawdza stan oleju, który jest w normie, ale zauważył, że problem nasilił się po wymianie termostatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być niski poziom oleju, uszkodzenie konwertera, płyta sterująca lub czujnik temperatury skrzyni. Wskazano również, że skrzynie AW60-40LE i AW50-40LE są podobne, a użytkownik powinien sprawdzić płyty sterujące oraz ewentualne problemy z elektroniką silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA