logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa routery w jednej sieci jak to ze sobą połączyć ?!

HubiiDubii 27 Kwi 2011 18:39 26437 5
REKLAMA
  • #1 9445290
    HubiiDubii
    Poziom 11  
    Witam,

problem jak w temacie posiadam dwa routery Asus WL520GC [z oprogramowaniem DD-WRT] w tej chwili w sieci pracuje tylko jeden oznaczony na rysunku jako router 1, wszystkie podpięte do niego urządzenia widoczne na "schemacie" korzystają z sieci bezproblemowo. Z routera nr 1 jest wyprowadzony kabel na górną kondygnacje domu ponieważ żelastwo zalegające w ścianach i stropach skutecznie tłumi sygnał WiFi i służy on mi do podpinania się tam laptopem. Prosił bym o wytłumaczenie co i jak mam poustawiać aby za pośrednictwem kabla który idzie na górne piętro podać sygnał do drugiego Routera tak aby ten rozsyłał na górze Wifi i mógł podać sygnał po kablu do stacjonarnego komputera. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i poświęcony czas na rozwiązanie mojego problemu.

Z poważaniem
    Hubert

• REKLAMA
  • #2 9445404
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Zakładając LAN IP routera na dole 192.168.1.1 i włączone DHCP, łączysz routery gniazdami LAN, wcześniej konfigurując router 2 następująco:
    - LAN IP 192.168.1.254
    - DHCP wyłączone
    - konfiguracja sieci bezprzewodowej - SSID może być to samo, ale zabezpieczenia też muszą być dokładnie te same - teoretycznie laptop będize wybierał sieć z lepszym zasięgiem.

Do dyspozycji pozostają Ci 3 porty ethernetowe na górze, do których podłączysz sobie kolejne urządzenia kablowo no i oczywiście druga sieć WiFi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9445427
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Ładny schemacik. Więc jak już wiele razy było napisane na forum najpierw konfigurujesz router główny czyli ten który ma bezpośredni dostęp do kabla ISP.
    Czyli ustawiasz port WAN zgodnie z zaleceniami ISP
    LAN według swoich potrzeb czyli jeśli:
    LAN = IP 192.168.1.1
    M = 255.255.255.0
    pula serwera DHCP = 192.168.1.100 - 192.168.1.254
    WIFI:
    SSID = Kubus
    Kanał = 1
    Standard G
    Szyfrowanie = WPA2 /12 alfanumeryczne hasło

W tej konfiguracji wszystkie kompy podłączone do tego routera ustawione na automatyczna konfiguracje będą dostawać ustawienia sieci po kablu jak i po WIFI z jego serwera DHCP.

Teraz podłączamy drugi router ustawiając go w trybie AP (w DD-WRT jest chyba opcja przełączenia portu WAN w LAN ale pomijając to).

Podpinamy kabelek z PC do portu LAN routera w celu jego konfiguracji:

LAN = ustawiamy na IP 192.168.1.2
    M = 255.255.255.0
    DHCP = Disable
    WIFI
    SSID = Kubus
    kanał =6
    Standard G
    Szyfrowanie : WPA2/ hasło identyczne jak na routerze głównym
    Takie ustawienie wifi pozwoli automatycznie przełączać się miedzy sieciami

Teraz najważniejsze: port WAN ustawiamy na Dynamik DHCP lub wyłączamy jeśli się da i łączymy oba routery portami LAN czyli
    z LAN routera głównego do LAN routera pomocniczego i po zawodach.
  • REKLAMA
  • #4 9445842
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    HubiiDubii napisał:
    Witam,

problem jak w temacie posiadam dwa routery Asus WL520GC [z oprogramowaniem DD-WRT] w tej chwili w sieci pracuje tylko jeden oznaczony na rysunku jako router 1, wszystkie podpięte do niego urządzenia widoczne na "schemacie" korzystają z sieci bezproblemowo. Z routera nr 1 jest wyprowadzony kabel na górną kondygnacje domu ponieważ żelastwo zalegające w ścianach i stropach skutecznie tłumi sygnał WiFi i służy on mi do podpinania się tam laptopem. Prosił bym o wytłumaczenie co i jak mam poustawiać aby za pośrednictwem kabla który idzie na górne piętro podać sygnał do drugiego Routera tak aby ten rozsyłał na górze Wifi i mógł podać sygnał po kablu do stacjonarnego komputera. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i poświęcony czas na rozwiązanie mojego problemu.

Z poważaniem
    Hubert
    duzo prosciej

zakupic LIVEPLUG - sygnał ethernet na tej samej fazie pomiedzy pietrami i wladaowac AP i po sprawie.. oczywiscie zamiast livplug -kabel

• REKLAMA
  • #5 9445916
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Ale skoro położenie kabla jest możliwe i nie kosztuje go to nic oprócz własnej pracy to po co kupować urządzenie za 200 zł tylko po to by zamiast kabla wykorzystać instalacje elektryczna??
    Gdyby nie było możliwości położenia kabla wtedy PLC było by racjonalnym rozwiązaniem.
  • #6 9447479
    HubiiDubii
    Poziom 11  
    LIVEPLUG?! Takie rozwiązanie odrzucam na samym początku ponieważ mam doprowadzony kabel na górne kondygnacje, oraz dwa routery, więc nie widzę sensu ładowania się w dodatkowa koszta. Bardziej skłaniam się do tego co napisał hermes-80 i ostatecznie wszystko poustawiałam tak jak on podał i uzyskałem oczekiwany efekt, nie myślałem że to takie proste :], dziękuje za pomoc
REKLAMA