logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dwa routery Asus RT-AC750 jako jedną sieć WiFi?

mateuszji 03 Lip 2019 16:13 957 6
  • #1 18042542
    mateuszji
    Poziom 2  
    Cześć, posiadam w dwupiętrowym domu internet światłowodowy oraz dwa routery Asus RT-AC750.
    Chcę je umieścić w dwóch różnych kątach domu (jeden górne, drugi dolne piętro).
    Mam możliwość połączenia ich kablem.
    Przy ustawieniu jednego z nich jako AP powstają mi dwie sieci (jedna góra, druga dół) WiFi.
    Chciałbym, aby tworzyły one jedną sieć WiFi i abym nie musiał przełączać się między nimi chodząc po domu.
    Czy jest taka możliwość? Moje routery posiadają opcję AP lub WDS-Bridge.
    Z góry dzięki za pomoc. ;)
  • #2 18042556
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3008
    Jest taka możliwość.
    Należy zaprogramować dokładnie takie same parametry WiFi na obu ruterach: SSID, hasło i sposób szyfrowania.
    Dobrze by było, aby były połączone kablem po portach LAN (nie podłączaj do drugiego do portu WAN).
    W tym drugim musi być wyłaczony DHCP, adres IP musi pasować do pierwszego, to znaczy, jeśli na głównym jest 192.168.1.1/24 to na drugim musi być 192.168.1.2/24.
    Oczywiście na pierwszym gdzie pracuje DHCP adres drugiego routera musi być wyłaczony z puli DHCP.
  • #3 18042576
    mateuszji
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Wtedy powstanie jedna sieć, nie będzie żadnych konfliktów? Urządzenia będą się same przełączały czy po prostu powstanie 'jedna sieć'?

sanfran napisał:
    Należy zaprogramować dokładnie takie same parametry WiFi na obu ruterach: SSID, hasło i sposób szyfrowania.

A pasmo i kanał ma pozostać "auto" czy ustawić im taki sam/inny?

sanfran napisał:
    Dobrze by było, aby były połączone kablem po portach LAN (nie podłączaj do drugiego do portu WAN).

Zaraz spróbuję i zobaczę, ale z ciekawości spytam - dlaczego obydwa w LAN? Drugi router alla 'access point' nie powinien mieć tego w WANie?
  • #4 18042596
    sanfran
    Ocena: 3008
    mateuszji napisał:
    A pasmo i kanał ma pozostać "auto" czy ustawić im taki sam/inny?

Tak, trzeba zostawic w AUTO.

mateuszji napisał:
    Zaraz spróbuję i zobaczę, ale z ciekawości spytam - dlaczego obydwa w LAN?

Gdy puścisz przez port WAN, to router będzie NATował.
    WiFi jest po prostu jeszcze jednym portem LAN, tylko z innym medium transmisji.
  • #5 18042677
    KOCUREK1970
    Ocena: 5499
    mateuszji napisał:
    z ciekawości spytam - dlaczego obydwa w LAN? Drugi router alla 'access point' nie powinien mieć tego w WANie?

Czasami przełączając fabrycznie dostępną opcję AP podłączamy przewód pod WAN, ale zazwyczaj sprzęty takiej możliwości nie mają i wtedy jest mus podłączyć przewód łączący obydwa sprzęty pod LAN.
    Ja spotkałem to np a routerze Netgeara WNDR4300v2 - tam chcąc go zrobić lokalnym AP przewód podłączamy pod WAN i przełączamy mu tryb pracy na AP.
  • #6 18042978
    LucekB
    Ocena: 137
    KOCUREK1970 napisał:
    Ja spotkałem to np a routerze Netgeara WNDR4300v2 - tam chcąc go zrobić lokalnym AP przewód podłączamy pod WAN i przełączamy mu tryb pracy na AP.

Dokładnie w nowych TP-Linkach też jest taka opcja, nawet w budżetowym WR841 od v13 wzwyż.
  • #7 18043162
    IC_Current
    Ocena: 2524
    LucekB napisał:
    KOCUREK1970 napisał:

Dokładnie w nowych TP-Linkach też jest taka opcja, nawet w budżetowym WR841 od v13 wzwyż.

W Gargulcu, pomidorze i innych podobnych od wielu lat to działa, ale .... ludzie to konfigurujący zazwyczaj wiedzą co robią.
    Takie łączenie portów zazwyczaj kończy się utworzeniem programowego mostka przekazującego ruch z jednego do drugiego fizycznego interfejsu (np z eth-WAN do eth-LAN) poprzez procesor (z pominięciem akceleracji sprzętowej). Rozwiązanie nie do zaakceptowania pod względem wydajnościowym. Dlatego jednak dla własnego bezpieczeństwa lepiej z tejże opcji nie korzystać (bez znajomości fizycznej budowy urzadzenia) i podłączać się tylko do portów switcha (LAN).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby skonfigurować dwa routery Asus RT-AC750 jako jedną sieć WiFi, należy ustawić identyczne parametry WiFi (SSID, hasło, szyfrowanie) na obu urządzeniach. Routery powinny być połączone kablem przez porty LAN, a na drugim routerze należy wyłączyć DHCP oraz ustawić adres IP w tej samej podsieci co pierwszy router. Pasmo i kanał powinny pozostać w trybie "auto". Użycie portu WAN na drugim routerze może prowadzić do problemów z NAT, dlatego zaleca się korzystanie z portów LAN. W przypadku niektórych modeli routerów, takich jak Netgear WNDR4300v2 czy TP-Link WR841, możliwe jest podłączenie przez WAN, ale nie jest to standardowa praktyka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA