logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1,9 TDI klimatyzacja - równe ciśnienia HP i LP, czy wymiana osuszacza pomoże?

moro27 28 Kwi 2011 20:24 18364 18
REKLAMA
  • #1 9449000
    moro27
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Proszę o poradę. Klimatronik. Klima nie chłodzi mimo włączającego się sprzęgła sprężarki i działających wentylatorów i wymieniono czynnik na nowy. Okazało się, że ciśnienia na HP i LP są takie same wysokie. Panowie z serwisu chcą wymienić osuszacz. Czy to może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 9449629
    abracham21
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Tak, albo zawór rozprężny.
  • #3 9449834
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Często leci sprężarka Sanden SD7V16 .
  • #4 9451525
    moro27
    Poziom 9  
    Ok, dzięki, mechanik stawia na ten osuszacz, zobaczymy jaki będzie efekt po wymianie.

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

Dodam tylko że sprężarka jest nowa nie pamiętam jekiej marki założona w zeszłym roku. Mam nadzieję że się nie uszkodziła. Kilka dni temu najechałem na kilka dziur i zaczęło chłodzić nie wiem jak to się stało ale chłodziło aż miło ale tak z przerwami czyli podczas jazdy raz chłodziło potem przestawało a za chwile znowu chłodziło. No ale teraz nie chłodzi wcale więc postanowiłem przełaczyć na ECO żeby nie uszkodzić całkiem czegoś.
  • #5 9452121
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    HP i LP takie samo tzn ile?
  • REKLAMA
  • #6 9452455
    moro27
    Poziom 9  
    No właśnie nie pamiętam, nie zwróciłem uwagi, teraz żałuje. A tak na marginesie to mam jeszcze takie pytanie:
    1.Czy ilość czynnika i ciśnienie w układzie to dwie różne sprawy? Na chłopski rozum może być mniej lub więcej czynnika pod odpowiednim ciśnieniem.
    2. Jedynym sposobem na sprawdzenie ilości czynnika jest usunięcie całego wkładu i nabicie od nowa?
    3 Jeśli tak to dlaczego przed tym zabiegiem nie sprawdzono ciśnienia podczas pracy na HP i LP. Byłoby wtedy wiadomo że coś jest nie tak i być może nie musiałbym płacić słono za nabijanie układu bo troszeczke brakowało około 150g.
    A teraz wymiana tego osuszacza a jak to nie to to może zawór rozprężny a może to sprężarka. Już się boje że naprawa klimatyzacji wyjdzie mi bardzo drogo. Czy nie ma sposobu na djagnoze co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #7 9452929
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Wazna jest ilosć czynnika poniewaz równie dobrze mozesz mieć powietrze. Cisnienie zalezy od temperatury. Aby poprawnie zdiagnozowac klime nalezy gas wyciagnąć i zwazyc. Zeby nabić gas spowrotem musisz mieć sprzyjajace warunki w układzie. Podcisnienie i niska temperature układu. A czynnika cisnienie i wysoka temperature. Dwa zegary słuza do diagnozowania klimy. W twoim przypadku zaczął bym od wymiany zaworu rozpręznego bo jest tanszy. Podejzewam uszkodzony kompresor ale dalej niewiem jakie było cisnienie i przy jakich warunkach.
  • #8 9454041
    moro27
    Poziom 9  
    Dzięki za wyjaśnienie, właśnie mam wątpliwości czy ta sprężarka chodzi bo zawsze było tak, że jak sprężarka załączała się to było czuć obciążenie silnika a teraz nic takiego nie odczuwam i nie wiem bo może to sprzęgło się załącza a sprężarka nie pracuje. Niestety nie znam wartości ciśnienia w układzie.
  • REKLAMA
  • #9 9454446
    Tommi029
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Przypadkiem nie ogoliło wieloklina na tarczy zabierakowej sprzęgła sprężarki
    ?
  • #10 9454521
    moro27
    Poziom 9  
    Dzisiaj zaobserwowałem pewną rzecz. A mianowicie włączyłem klimę i zaczęła działać momentalnie. Działała przez jakieś 15 minut. Następnie zgasiłem auto, wróciłem za 15 minut i klima już nie działała. Wniosek mi się nasunął taki, że rzeczywiście coś się blokuje i może to ten osuszacz, może nie zatrzymuje wilgoci i ta wilgoć później gdzieś zamarza i blokuje przepływ czynnika np na zaworze rozprężnym gdzie są jakieś dysze czy coś takiego.... Co o tym sądzicie?
  • #11 9455922
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    A wentylatory pracuja?
  • #12 9456540
    moro27
    Poziom 9  
    Tak, wentylatory pracują.
  • #13 9457304
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Więc sprawdź cisnienia na LP i HP
  • #14 9458465
    moro27
    Poziom 9  
    Teraz nie mam jak sprawdzić tych ciśnień w układzie ale jechałem dzisiaj w trase i klima działała chyba z przerwami, bo chwilami dmuchało zimne powietrze a chwilami cieplejsze mimo to że miałem ustawione na LOW czyli cały czas powinno chłodzić. Zastanawiam się czy nie wymienić od razu osuszacza i zaworu rozprężnego i mieć spokój.
  • #15 9471557
    carsmot
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    niech ktos kto jest w temacie sprawdzi ci szczeline powietrzną sprzęgła . Wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany.
  • #16 9499342
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    Witam
    moro27 można wiedzieć co było powodem usterki bo mam to samo w golfie .
    Czy u ciebie wszystkie rurki są zimne i jakie masz ciśnienia ?
    Pzdr
  • #17 9584023
    moro27
    Poziom 9  
    witam, klima już działa ale się działo. Nie pojechałem do tego mechanika który stawiał na osuszacz powietrza bo szkoda mi było 200zł na wymianę i robociznę. Jeżdziłem tak myśląc że jakoś ta klima się przepcha i zacznie działać i oto co się stało: sprężarka się rozsypała w środku. Ten co ją wymieniał mówił że aż pękła a przy okazji spaliło się nawet sprzęgło sprężarki. Pech chciał że było już miesiąc po okresie gwarancyjnym(1 rok) a jak wspomniałem że założył nową sprężarkę a nie wymienił osuszacza to powiedział że to nie jest konieczne bo oględziny oleju czy czynnika nie wiem oni kwalifikują czy osuszacz trzeba wymienić czy nie. Ostatecznie założył mi sprężarkę po regeneracji i mam 3 miesiące gwarancji na nią. Kupiłem osuszacz i kazałem mu założyć. Powiedział mi że dobrze że kupiłem ten osuszacz bo układ wymagał płukania. To mniej więcej tyle, klima działa. Kosztowało mnie to 350zł plus osuszacz 53zł. Na koniec przyznał że osuszacz mógł mieć wpływ na to co się stało. Pozdrawiam wszystkich.
  • #18 9614044
    rufus282
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    To może mi ktoś pomoże. Mianowicie mam Bore TDI z 2000r. z climatroniciem. Gaz jest a sprężarka nie chce działać, choć podłączona na "krótko" działa. Czujniki sprawne i przekaźnik również. Czy może być to wina panelu climatronica czy coś jeszcze innego? Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Dodam jeszcze że VAG nie chce mi się z nią połączyć i nie może dokonać samodiagnostyki.
  • #19 9620533
    rufus282
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Problem rozwiązany przerwana wiązka. Choć czujnik pokazywał że jest obwód to klima nie załaczała się bo ma większy opór. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Golfie 4 1,9 TDI, gdzie mimo włączonego sprzęgła sprężarki i działających wentylatorów, nie chłodzi ona efektywnie. Po wymianie czynnika stwierdzono równe ciśnienia na wysokim i niskim poziomie, co sugeruje potencjalne uszkodzenie osuszacza lub zaworu rozprężnego. W trakcie dyskusji pojawiły się różne sugestie dotyczące diagnozy, w tym sprawdzenie ciśnienia, wymianę osuszacza oraz zaworu rozprężnego. Użytkownik zauważył, że sprężarka działała sporadycznie, co może wskazywać na zamarzanie wilgoci w układzie. Ostatecznie, po dalszych problemach, sprężarka uległa uszkodzeniu, co potwierdziło, że osuszacz mógł mieć wpływ na usterkę. Po wymianie sprężarki i osuszacza, klimatyzacja zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA