logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 3400 - jak przestroić fonię, gdy Omegi nie działa?

cezaryzseit 07 Lis 2004 21:34 1455 6
REKLAMA
  • #1 968541
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    P42-341 CTI-PC
    Jaką ronie trzeba w nim stosować ponieważ zwykła Omegi nie skutkuje. Nie mogłem znależć wyjścia IF z głowicy. Stosować RYMI czy generator.
  • REKLAMA
  • #2 968579
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    spróbuj RYMI ja zawsze stosuję tę fonię i skutkuje w przeróżnych dziwnych konstrukcjach :)
  • REKLAMA
  • #3 969914
    plenin
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Wyjście IF jest napewno. Nawet podłączenie RYMI zmusza cię do znalezienia FALI. Pierwsze wyprowadznie fali to napewno IF
  • REKLAMA
  • #4 970408
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Te chassis na pewno chodzi na fonii Omega, sam taka fonia je przestrajam , tzn nie mam innego wyjscia bo innej mi nie daja.

Pozdrawiam Krzysztof!
  • REKLAMA
  • #5 970760
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Podłączyłem wyj. do wzmacniacza pcz na wejscie IF za filtrem 5.5MHz. Wej do głowicy którejś nóżki i zaczeło działać. Szczęsliwy skręciłem obudowę a telewizor dalej swoje. Potem podłaczyłem do trzech następujących po sobie ba głowicy napięć 12V. Do jednego zasilanie a do któregoś z pozostałych wej. płytki, działa!!! Włączam ponownie i nie działa. Aby zadziałało trzeba podłączyć wej. przez wysoką rezystancje do masy np. woltomierz. Wtedy działa.? Nie wiem o co chodzi.?!
  • #6 1068627
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    to podłacz przez jakis opor powiedzmy 20 kom i w szereg daj kondensator kilka piko powodzenia
  • #7 3292178
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    TV ma chyba uszkodzona głowice bo widzi kanaly tylko w bardzo waskim zakresie.Nie widze sensu naprawy.
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z przestrojeniem fonii w telewizorze Grundig CUC 3400 (P42-341 CTI-PC), gdzie standardowa fonia Omega nie działa. Użytkownik nie mógł znaleźć wyjścia IF z głowicy i pytał, czy stosować fonie RYMI czy generator. W odpowiedziach sugerowano użycie fonii RYMI, która często sprawdza się w nietypowych konstrukcjach, oraz potwierdzono istnienie wyjścia IF jako pierwszego wyprowadzenia fali z głowicy. Jeden z uczestników potwierdził, że chassis działa na fonii Omega i sam ją stosuje do przestrojenia. Autor próbował podłączyć wyjście do wzmacniacza PCZ na wejście IF za filtrem 5,5 MHz oraz do różnych nóżek głowicy, uzyskując działanie po podłączeniu przez wysoką rezystancję do masy, co jednak nie było stabilne. Zaproponowano podłączenie przez rezystor około 20 kΩ i kondensator o pojemności kilku pikofaradów w szereg. Ostatecznie autor stwierdził, że głowica jest prawdopodobnie uszkodzona, ponieważ telewizor odbiera kanały tylko w bardzo wąskim zakresie, co podważa sens naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA