logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST55-405 CUC2121 - jak przestroić fonię z użyciem Rymi?

zabol 28 Cze 2005 23:41 2204 8
REKLAMA
  • #1 1614496
    zabol
    Poziom 11  
    przywiozlem z zachodu tv grundig st55-405 cuc2121
    bylo uszkodzone zasilanie.z ty sobie poradzilem.ale po podlaczeniu tv pod antene i strojeniu obraz jest lecz w glosnikach cisza.na av dzwiek jest.musze go przestroic ale nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac.kupilem fonie rymi i szukam wejscia in if z glowicy oraz wyjscia .moze by mi ktos podpowiedzial gdzie te wejscia i wyjscia sa na plycie.posiadam schematy ale nie moge tego znalesc.pomocy mistrzowie!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1614506
    seba7805
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witaj, jak się nie orientujesz to znajdz filtr powieszchniowy SAW jest on polaczony z glowica, wystarczy ze zblizysz odcinek przewodu bardzo blisko jego wprowadzen i dzwiek powinien zaskoczyc, pamietaj o podlaczeniu zasilania. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1614528
    zabol
    Poziom 11  
    ale mowisz o podlaczeniu przewody wejsciowego z foni rymi czy obojetnie jakiego innego przewodu?nie znam sie na waszych sztyczkach??sory za glupie pytanie.i przewody z rymi in i out podlaczyc rownolegle?
  • REKLAMA
  • #4 1614564
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    W dziale TV takich porad nie szukaj. Wejdż na stronę producenta tam jest taki opis że nawet moja córka by to przestroiła. A na koniec taka dygresja z butami do szewca z garniturem do krawca a z TV...gdzie? jak uszkodzisz swój tv, drogę znajdziesz, tylko będzie nieco drożej...
  • REKLAMA
  • #5 1614604
    zabol
    Poziom 11  
    jezeli czlowiek chce sie czegos nauczyc to szuka porad u fachowcow.jezeli nie mozesz pomoc to dzieki bardzo ale zycze tobie tej samej odpowiedzi na twoje posty.
  • #6 1614703
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Odpowiedź dostałeś wejdź na stronę producenta: http://www.rymi.pl/fonia_rymi.htm czy mam Ci to żywcem przepisać? czy sam zechcesz przeczytać? nie czaję...
  • #7 1616424
    zabol
    Poziom 11  
    dzieki bardzo ale te dame to juz mam chodzi mi w jakim miejscu dokladnie jest w telewizorze ktory pin w glowicy bo nie chce czegos spalic.posiadam schemat i nie moge tego tam zlokalizowac
  • Pomocny post
    #8 1617031
    Anhelli
    Poziom 12  
    W głowicy podłączasz się do pin IF, jest on z reguły skrajnym(pierwszy lub ostatni).Możesz kolejno dotykać wszystkich wyprowadzeń głowicy bez obawy
    uszkodzenia TV(wyjście RYMI jest separowane galwanicznie małą pojemnością). Proponuję zastosować fonię MJM FG4, bywa że RYMI nie zawsze poprawnie pracuje.
  • #9 1617080
    zabol
    Poziom 11  
    wielkie dzieki.juz dziala ale troszke mam maly spadek sygnalu wizji.jutro sprobuje z twoja fonia.zobaczymy co z tego badzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Grundig ST55-405 z modułem CUC2121, który po naprawie zasilania nie ma dźwięku z głośników po podłączeniu anteny i strojeniu obrazu. Problem dotyczy konieczności przestrojenia foni RYMI. W dyskusji wskazano, że do podłączenia foni należy wykorzystać filtr powierzchniowy SAW połączony z głowicą, a sygnał audio pobiera się z pinu IF głowicy, który zwykle jest skrajnym wyprowadzeniem. Zaleca się delikatne zbliżenie przewodu do wejścia filtra SAW oraz podłączenie zasilania foni. Można bezpiecznie dotykać kolejnych pinów głowicy, gdyż wyjście RYMI jest separowane galwanicznie. Sugerowano także użycie foni MJM FG4 jako alternatywy, gdy RYMI nie działa poprawnie. Po zastosowaniu tych wskazówek dźwięk został przywrócony, choć pojawił się niewielki spadek sygnału wizji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA