logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy CB radio z mocą powyżej 15 W wymaga zgłoszenia do ochrony środowiska?

marcin w 04 Maj 2011 16:31 3330 8
REKLAMA
  • #1 9469305
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam

Ostatnio wpadłem na dokument, w którym określa się rodzaje instalacji, z których emisja nie wymaga pozwolenia, a których eksploatacja wymaga zgłoszenia organowi ochrony środowiska. Należą do nich instalacje radiokomunikacyjne, radionawigacyjne i radiolokacyjne, których równoważna moc promieniowania izotropowo wynosi nie mniej niż 15 W, emitujące pola elektromagnetyczne o częstotliwościach od 30 kHz do 300 GHz.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA

Więc według tego wynikałoby, że CB które nie wymaga pozwolenia, jeśli równoważna moc promieniowania izotropowo wynosi więcej niż 15 W muszą być zgłoszone organowi ochrony środowiska.

Dokonując kalkulacji dla stacji bazowej, w której anteną nadawczo - odbiorczą jest np Lemm AT-92 (zyska anteny wg danych producenta wynosi 8 dB) 20 metów kabla H155 (tłumienność około 4,5 dB/100 metrów) i nadajnik o mocy 4 W moc wypromieniowana izotopowo wynosi około 20 W, przy tych samych parametrach i mocy nadawczej 12 W jaką możemy dysponować w modulacji SSB moc wypromieniowana izotopowo wynosi 60 W

Czy w takim przypadku należy zgłosić fakt wypromieniowywania większej mocy niż ustawowo wolna do organu ochrony środowiska ?
  • REKLAMA
  • #2 9469364
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Ile już o tym się nasłuchałem na pasmach i nie tylko. Panikę siejesz i co poniektórzy. Chcesz to zgłoś. Przyjdzie co do czego zrzucę anteny i pójdę na ryby :D.
  • REKLAMA
  • #3 9469404
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    marcin w napisał:
    Dokonując kalkulacji dla stacji bazowej, w której anteną nadawczo - odbiorczą jest np Lemm AT-92 (zyska anteny wg danych producenta wynosi 8 dB)
    Witam, a co to jest za antena? Bo tyle dB zysku posiada 4 elementy Yagi lub 3el.QQ. Antena Lemm-92 jest anteną(o ile sobie przypominam)pionową 5/8 o max.zysku 3,5dB,a to już będą całkiem inne obliczenia.
  • REKLAMA
  • #4 9469422
    marcin w
    Poziom 22  
    kriss51 napisał:
    Ile już o tym się nasłuchałem na pasmach i nie tylko. Panikę siejesz i co poniektórzy. Chcesz to zgłoś. Przyjdzie co do czego zrzucę anteny i pójdę na ryby .

Nie to żebym się obawiał, tylko pytam dla czystej formalności, przecież nawet jeśli mam więcej niż ustawowo wolne, zawsze można zgłosić i mieć święty spokój w szczególności z moimi sąsiadami, którym ostatnio przeszkadzała antena od sieci wifi. Mam ją na kominie zamontowaną, pracuje na 2,4 GHz, nie zakłóca nic bo już na tej częstotliwości nic użytecznego nie pracuje (radio i TV) lecz "kole" w oczy mój zaścianek. Musiałem składać wyjaśnienia co to jest, do czego służy i pisać oświadczenie że nie służy do celów zarobkowych.

Ot takich to mam swoich sąsiadów.

robson42 napisał:
    Witam, a co to jest za antena? Bo tyle dB zysku posiada 4 elementy Yagi lub 3el.QQ. Antena Lemm-92 jest anteną(o ile sobie przypominam)pionową 5/8 o max.zysku 3,5dB,a to już będą całkiem inne obliczenia.

Też jakoś mi się to dziwne wydaje, ale tak wszędzie na stronach sklepów podają jej parametry. Wszystkie inne choćby sirio mają tylko 3,5 dB.

Nawet jeśli podstawię do kalkulacji zysk anteny 3,5, to przy 12 W mocy daje 21 W mocy wypromieniowanej izotopowo, co już podlegałoby zgłoszeniu. Poza tym wszelkiego typu stacje KF, które mogą pracować z mocą do 100 W już na pewno przekroczą ten limit ustawowo wolny.
  • #5 9469449
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Głównie chodzi o ochronę środowiska (ludzi). Zależy jak wysoko antena jest zainstalowana i pod jakim kontem promieniuje. W dodatku w tym temacie koledze chodzi o CB. Już przyjadą i będą robić pomiary natężenia pola z anteny CB. To już mobile bardziej dają po głowie, bo mają bliżej do otoczenia niż antena bazowa zainstalowana np. 10m nad ziemią.
  • REKLAMA
  • #6 9469737
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    kriss51 napisał:
    Zależy jak wysoko antena jest zainstalowana i pod jakim kontem promieniuje.

Tu chodzi o promieniowanie mocy w.cz. .

Dla UKE wykładnikiem takiej mocy jest "skala" wg poziomów/przeliczeń w dBW.

Dla mocy admisyjnej 15W na 50omach to 11.76dBW mocy użytecznej.

Nie ukrywam, że jedne Ministerstwo wypisuje moc np. 15W a drugie, że to 11,76dBW. DZIWNE. :!:

Wysokość zawieszenia anten i kąt promieniowania - to zupełnie inna wykładnia .

Na dzień dzisiejszy dla "opracowania sieci łączności" w przypadku uzyskania i wydania pozwolenia na taką sieć [dla UKE], jedynym algorytmem z tych wyliczeń jest tylko parametr dBW. :cry:
    Parametr ten jest wykładnią :
    - moc TX (dBW) - tłumieniem linii przesyłowej (w dB) - zyskiem anteny (w dB)
    Dla wyliczeń to np. :
    15W TX [11,76dBW] + tłumienie kabla około -2dB + zysk anteny +3dB = +12,76 dBW .

Przelicznikiem mocy na dBW - to :
    LOG(mocy)*10
    (moc TX-a w Watach)

kriss51 napisał :
    Cytat:
    Panikę siejesz i co poniektórzy.

Tu 100% racji z tzw. autopsji .

Pozdrawiam.
  • #7 9469928
    rysta
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    marcin w napisał:
    Witam

Ostatnio wpadłem na dokument, w którym określa się rodzaje instalacji, z których emisja nie wymaga pozwolenia...
    ...Więc według tego wynikałoby, że CB które nie wymaga pozwolenia, jeśli równoważna moc promieniowania izotropowo wynosi więcej niż 15 W muszą być zgłoszone organowi ochrony środowiska.

Dokonując kalkulacji dla stacji bazowej, w której anteną nadawczo - odbiorczą jest np Lemm AT-92 (zyska anteny wg danych producenta wynosi 8 dB) 20 metów kabla H155 (tłumienność około 4,5 dB/100 metrów) i nadajnik o mocy 4 W moc wypromieniowana izotopowo wynosi około 20 W, przy tych samych parametrach i mocy nadawczej 12 W jaką możemy dysponować w modulacji SSB moc wypromieniowana izotopowo wynosi 60 W.

Czy w takim przypadku należy zgłosić fakt wypromieniowywania większej mocy niż ustawowo wolna do organu ochrony środowiska ?

Radziłbym Kolegom Sibistom nie wychylać się. Takie zgłoszenie w przypadku instalacji CB-radio to zaproszenie inspektorów z perspektywą sankcji.

Proszę przestudiować stosowne przepisy o dopuszczalnych w tym paśmie mocach i rodzajach emisji. O ile sobie przypominam (nie jestem fanem tego pasma, proszę o ew. korektę) można pracować wyłącznie emisją AM (SSB nie jest dopuszczoną emisją) i mocą EIRP nie większą niż 4W, co w zasadzie wyklucza stosowanie anten kierunkowych dla typowej aparatury .
    Pozdrowienia
  • #8 9469981
    marcin w
    Poziom 22  
    rysta napisał:
    można pracować wyłącznie emisją AM (SSB nie jest dopuszczoną emisją) i mocą EIRP nie większą niż 4W

Mylisz się kolego, poniżej zamieszczam przepis

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. Nr 138, poz. 972) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.

Gdyby chodziło o moc wypromieniowaną, praktycznie każdy mobil przy antenie 140 cm i krótkim kablu przekraczałby 4 W. Nie wspomnę o instalacjach bazowych, gdzie zyski na antenach sięgają 2 do 3,5 dB i w takich stacjach bazowych moc wypromieniowana z pewnością przekroczy 4 W. Sądzę że tego ustawodawcy by nie przeoczyli.

Z tego również wnioskuję że za nadajnik uważa się samo urządzenie CB, nie cały zestaw urządzenia z instalacją antenową. To są tylko moje domysły na po0dstawie przepisu i obliczeń, jeśli jest inaczej, proszę poprawcie mnie.
  • #9 9472413
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    robson42 napisał:
    marcin w napisał:
    Dokonując kalkulacji dla stacji bazowej, w której anteną nadawczo - odbiorczą jest np Lemm AT-92 (zyska anteny wg danych producenta wynosi 8 dB)

Poczytać:
    http://cbradio.devrise.com/node/186

Fachowcy-radiowcy nie powinni mylić się w dB, dBi, dBd. Powinni wiedzieć co to jest i do czego służy. A widzę że dla większości decybel to decybel.

Dokładnie chodzi o to, że większość osób nieprecyzyjnie podaje zyski anten. Napisał Kolega wyżej że antena typu 5/8 fali ma zysk 3,5 dB, co było by prawdą, o ile dodał by Kolega że w stosunku do dipola półfalowego, lub w skrócie 3,5 dBd. Ktoś inny by powiedział że ta sama antena ma zysk 5,7 dB w stosunku do anteny izotropowej i też miał by rację. Proszę zerknąć do literatury fachowej lub przykładowych danych katalogowych anten, choćby naszego Radmoru jak podają zyski anten. Bo przecież równie dobrze mogę powiedzieć że ta antena ma zysk 20 dB - w stosunku do gwoździa. I też będę miał rację. A w stosunku do ułamanego gwoździa to nawet ze 30 dB zysku. Literka "d" po dB jednoznacznie określa że zysk podany został w stosunku do dipola a literka "i" że zysk podany został w stosunku do anteny izotropowej. Samo "dB" nic nie znaczy bez podania do czego to odnosimy. Stąd niektórzy producenci anten, głownie tych tanich CB i nie tylko, podają na przykład zysk krótkiej anteny samochodowej na przykład 4 dB, nie podając względem czego te 4 dB jest. Jak by podali 4 dBd lub 4 dBi to by było wiadomo od razu że ściemę walą na całego (tak krótka antena nie może mieć takiego zysku, fizyka się kłania) , a tak zostawili sobie furtkę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię, czy CB radio o mocy powyżej 15 W wymaga zgłoszenia do ochrony środowiska. Użytkownicy wskazali, że zgodnie z przepisami, instalacje radiokomunikacyjne emitujące moc powyżej 15 W powinny być zgłaszane. W kontekście obliczeń mocy wypromieniowanej izotropowo, podano przykłady anten, takie jak Lemm AT-92, oraz omówiono różnice w zyskach anten. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na konieczność przestrzegania przepisów dotyczących mocy nadawczej oraz rodzajów emisji, podkreślając, że nieprzestrzeganie tych zasad może prowadzić do interwencji inspektorów. Wskazano również na nieprecyzyjność w podawaniu zysków anten, co może wpływać na obliczenia mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA