logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zgłoszenie anteny nadawczej 100W i masztu 9m jest wymagane?

tomekzi 05 Mar 2019 08:58 1809 4
REKLAMA
  • #1 17820957
    tomekzi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, w latach 2010-11 była masa tematów o zgłaszaniu instalacji antenowych. Mam zamiar zgłosić taką instalację, powiesiłem multi dipol na pasma KF, radio mam 100 W, mieszkam w domku jednorodzinnym. Czy to nadal obowiązuje? Kiedyś były popularne "Arkusze Dionizego". Czy ktoś posiada taki plik i mógłby udostępnić? Nie mogę go nigdzie odnaleźć, aby pobrać.

Druga sprawa to maszt, który stoi przy ścianie domu i przylega do niej, ma 9 m wysokości, ale nie wystaje ponad dach, brakuje 1,5 m do czubka dachu. Czy muszę go zgłaszać, czy nie?
  • REKLAMA
  • #2 17832878
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Są różne teorie, według moich obliczeń zysk takiego multidipola jest na poziomie minusowym, również ma znaczenie, jak jest powieszony, czy nie ma jakichś przeszkód, na uwagę zasługuje również fider, jakie tłumienie, ile metrów oraz połączenia (trzeba liczyć, że każde połączenie to -0,5 dB), jaki rodzaj emisji, modulacja z kompresorem czy bez. Po najniższej linii oporu wychodzi, że w SSB, używając ok. 90 W mocy wyjściowej z nadajnika i anteny j.w., nie przekraczasz 15 W EIRP i nie musisz zgłaszać (to są tylko przypuszczenia ) i nie musisz się tym sugerować, trzeba wykonać pomiary samemu. Co do masztu to jeżeli jest na twojej prywatnej posesji, nie musisz również nic zgłaszać, jeżeli nie zagraża to innym użytkownikom.
  • REKLAMA
  • #3 17833060
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Z tym zgłaszaniem jest tak, jak ze sprawdzaniem trzeźwości na komisariacie policji. Nawet jak jesteś trzeźwy to nadgorliwy policjant sprawdzi Ci samochód, ubezpieczenie i przegląd techniczny... Tak przy okazji. :)
  • REKLAMA
  • #4 17833373
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Zgłaszanie anten zrobili koledzy na wyrost, jest to niepotrzebne, nie mamy stacji komercyjnych, nasze anteny są cały czas w fazie prób i testów oraz ze zmiennymi charakterystykami co jakiś czas, a to definitywnie wyklucza nasze systemy od takich działań na rzecz ochrony środowiska.
  • #5 20012351
    batot
    Poziom 16  
    Ocena: 68
    robson42 napisał:
    Zgłaszanie anten zrobili koledzy na wyrost,jest to niepotrzebne ,nie mamy stacji komercyjnych,nasze anteny są cały czas w fazie prób i testów oraz ze zmiennymi charakterystykami co jakiś czas,a to definitywnie wyklucza nasze systemy od takich działań na rzecz ochrony środowiska.

To jest twoja prywatna opinia czy decyzja prawna to poproszę o paragrafy.
    Z tego co ja zrozumiałem to jeśli przekraczam 15W E.R.P.I. przez 90dni to muszę zgłosić do Ochrony środowiska i Sanepidu.
    Podłączam się do tematu sam mam ten problem.

Gdzie znajdziemy ten arkusz Dionizego bo nigdzie go nie ma?
    Moderowany przez Olek II:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

REKLAMA