logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić numer fabryczny butli LPG bez homologacji?

prince87 06 Maj 2011 19:28 9858 6
REKLAMA
  • #1 9478096
    prince87
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam Forumowiczów.
    Mam pewien problem z butla LPG gdyż nie mam do niej homologacji.
    Znalazłem na forum podobny temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1646382.html
    którego autorem jest Ancus.
    Bardzo mi ten temat pomógł bo wiem już jak uzyskać duplikat dokumentu.
    A mam zupełnie taką samą sytuacje jak kolega forumowicz Ancus, gdyż podczas kupna auta poprzedni właściciel tak samo dał mi wyciąg z homologacji i mówił ze to jest potrzebne do przeglądu. Jednego roku było wszystko ok bo diagnosta sprawdził tylko butle i żadnego dokumentu nie chciał, a w tym roku podjeżdżam na przegląd a tu sie okazuje ze nie mam świstka homologacji z dozoru technicznego i mi nie podbiją. W domu spojrzałem dokładniej na na ten papier co mam i pisze, że do butli dołączono protokół z badania odbiorczego wraz z decyzją organu Transportowego Dozoru Technicznego itd..

Ale mam do was koledzy takie jedno małe pytanko, bo nie jestem pewien co do numeru fabrycznego butli.
    Z butli wyczytałem takie dane jak:
    1. KMBF
    2. NR 637 LPG
    3. MAX. STOP. NAP. 80%
    4.CIŚ. PR. HYDR 30 BAR POJ. 47
    5. 08/2008 | 08/18
    6. 67R - ******

A na pokrywce pisze:
    KMBF TYP T02

Wiec chciałem sie was zapytać czy ten trzy cyfrowy numer z punktu drugiego (637) to jest numer seryjny mojej butli?? (na tej szczegółowej homologacji pisze w jednym podpunkcie Zbiornik nr. 637) Czy może jest on nabity w innym miejscu?

A tak w ogóle butle mam toroidalną (w miejscu koła zapasowego).
  • REKLAMA
  • #2 9478386
    teufel
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Jeśli pisze, że to jest numer to tak jest.
    Teraz wystarczy te dane przesłać do producenta butli, zapłacić za duplikat homologacji i czekać aż go prześlą. Sam przerabiam ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 9478540
    prince87
    Poziom 11  
    Na butli pisze dokładnie tak jak napisałem w tej samej kolejności, tylko bez tych podpunktów. Tak już wszystko mam wniosek do transportowego dozoru technicznego itd. tylko nie jestem pewien z tym numerem, bo trzy cyfrowy numer wydaje mi się za krótki na nr. seryjny. Ale na tym się nie znam to mogę się mylić, wiec chce się upewnić.
  • #4 9478595
    teufel
    Poziom 10  
    Wydaje się, że to ten numer. Może mają to jakoś powiązane z datą produkcji. Trzeba by do nich zadzwonić i się dowiedzieć.
    Poniżej adres do firmy.
    www.kmbf.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 9478644
    prince87
    Poziom 11  
    Już próbowałem dodzwonić się do nich na każdy numer co maja na stronie ale żaden nie działa.

Proszę natychmiast poprawić pisownię, użyj przycisku "pisownia", pamiętaj o wielkich literach oraz znakach interpunkcyjnych. Nie kasować wpisów moderacyjnych.[P]
  • Pomocny post
    #6 9478739
    teufel
    Poziom 10  
    Może e mail.
    Ja mam butlę stako i dodzwoniłem się bez problemu. Nawiasem mówiąc bardzo miła obsługa.
  • REKLAMA
  • #7 9612202
    prince87
    Poziom 11  
    Witam, duplikat już uzyskałem. Zrobiłem wszystko tak jak podane na tej stronie: http://www.tdt.pl/ i po jakimś tygodniu mi przysłali ten papierek. Ten numer 637 był to jednak numer seryjny tej butli bo zaryzykowałem i wysłałem z tym.
    Temat więc można zamknąć, bo już sprawa jest rozwiązana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z brakiem homologacji butli LPG, co uniemożliwia przegląd techniczny pojazdu. Po konsultacji z innymi forumowiczami, dowiaduje się, że może uzyskać duplikat homologacji, przesyłając dane do producenta butli. Użytkownik ma wątpliwości co do numeru fabrycznego butli, który wydaje mu się zbyt krótki. Po próbach kontaktu z producentem, ostatecznie uzyskuje duplikat dokumentu, potwierdzając, że numer seryjny butli był poprawny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA