logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to dobry zestaw? AMD Phenom II, MSI 870-c45, GoodRam 4 GB.

trawa94 06 Maj 2011 22:04 2801 14
REKLAMA
  • #1 9478785
    trawa94
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Podam wam zestaw, który mam zamiar kupić w wakacje albo pod koniec wakacji, ceny może pójdą w dół ( mam nadzieje:D). No ale do rzeczy. Taki zestaw mam na oku:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev.C2/
    Płyta główna: MSI 870-c45 albo MSI 870-g45
    Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
    Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD6850 OC 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP
    Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
    Nagrywarka: Samsung SH-S223C SATA (black)
    Zasilacz: Fortron FSP500-60APN 500W
    Obudowa: Thermaltake V3

Komputer głównie przeznaczony będzie do gier, internetu, filmów, ogólnie do wszystkiego lecz ze szczególnym naciskiem na najnowsze gry. Czy wszystkie podzespoły są git majonez?;d Budżet to około 2k pln.

Dodano po 3 [minuty]:

Zapomniałem napisać, że jeśli starczy kaski to wezmę chłodzenie na proca takie: SilentiumPC Spartan HE923
  • REKLAMA
  • #2 9478833
    striker1990
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Do końca wakacji dużo czasu, jak będziesz zdecydowany na zakup wtedy złożymy opcjonalny zestaw w podanym przez Ciebie budżecie.
  • #3 9478846
    trawa94
    Poziom 9  
    Tzn. raczej trzymałbym się tego zestawu, jeżeli części potanieją- lepiej dla mnie, mnie kasy wyłożę. Ale czy to dobry zestaw, w sensie wydajnościowym
  • #4 9478852
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Do sierpnia się może zbyt wiele zmienić by teraz coś planować.
  • #5 9478864
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Zestaw ogólnie dobrany prawidłowo ale w świetle nowy informacji polecam wybranie płyty obsługującej procesory am3+ (czarne gniazdo). Kilku producentów już wydało takie konstrukcje. Sugeruję ci taki krok, gdyż procesor który zakupisz jest na końcu produkcji a nowe procesory wyjdą na nowe gniazdo.
  • REKLAMA
  • #6 9479012
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Prawdziwe AM3+ będą na chipsecie 900, te teraz to takie niby AM3+ na 800, poza tym u nas coś bieda z nimi.
  • REKLAMA
  • #7 9479081
    Colsman123
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Tak najlepiej poczekać, tak jak mówią koledzy. Może Bulldożer naprawdę okaże się tytanem na rynku, a $ postarasz się dołożyc to zakupisz używanego Bulldozera. Jednak według mnie lepiej kupić coś nowocześniejszego niż pakować się w AM3, AM3 zrobi się tak jak teraz AM2.
    Jeśli jednak zostaniesz przy tym zestawie to ceny potanieją, np.procesory,płyty. Ale ja na Twoim miejscu przeczekałbym to wszystko. Zresztą i tak kupujesz czerwiec-sierpień więc będzie już po premierze wtedy załóż temat w tej sprawie.
    P.S Jak coś to lepiej dołożyć do ASUS m4a78t-e ma co prawda niską cenę a do tego zintegrowany układ graficzny, podkręca się na niej nawet dobrze.
    A porównywalna jest do 870 Extreme3 droższej od niej o 70zł, oraz obudowę Cooler Master Elite jest w podobnej cenie ale według mnie jest "lepsza i możesz wziąść jeszcze zamiast GoodRam to Geil'y z radiatorami ( 140zł) oraz jeśli planujesz podkręcać grafikę to nie bierz Gigabyte 6850 w wersji OC ( zablokowane napięcie rdzenia) najlepiej : http://allegro.pl/wyprzedaz-sapphire-radeon-hd-6850-1-gb-gddr5-i1597709655.html
    Wybór pozostaje dla Ciebie. Jednak poczekaj, co nagle to po diable :)
  • #8 9479119
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Tylko nie daj się też wprowadzić w błąd, autorze.

Zakupiony w tej chwili Phenom II x4 na platformie AM3 weźmie na klatę wszystko, co na niego rzucisz, i to jeszcze przez długi czas.

Nadal cztery rdzenie są słabo wykorzystywane, ważniejsza jest mocna karta graficzna. Nie jest tak, że teraz kupisz takiego Phenoma a za miesiąc wyjdzie Bulldozer i nagle okaże się, że masz strasznie słaby procesor. Różnica jakaś będzie, ale na pewno posłuży Ci on spokojnie kilka lat.
  • #9 9479178
    Colsman123
    Poziom 17  
    Oczywiście tak jak mówi kolega w|w_wl, my tylko mówimy co zrobić aby było parę procent wydajniej i przyszłościowo, co jak napisał kolega wyżej nie zmienia faktu że Phenom II x4 955 BE będzie do kitu. Poczekać lepiej,gdyż jakbyś inwestował w AM3 to dość stanieje i zaoszczędzisz $.
    Zasilacz możesz brać ten co napisałeś lub Chieftec ctg-500w, lepszy według mnie nie będzie potrzebny.
  • #10 9479225
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Colsman123 napisał:
    co jak napisał kolega wyżej nie zmienia faktu że Phenom II x4 955 BE nie będzie do kitu.
  • REKLAMA
  • #11 9479257
    Colsman123
    Poziom 17  
    Przepraszam najmocniej ale dziś ciężki dzień, pomyliłem się.
  • #12 9479597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 9480085
    trawa94
    Poziom 9  
    @H3XTOR

Pomyliłem się, ten procesor ma rev. C3:) Tak myślę, ze te bulldożery nie będą wcale takie dobre. Czytałem dużo o nich. Prowadzili jakieś testy wydajności na nich i jak na razie wydajność na poziomie Athlona x4 jak dobrze pamiętam. Wydaje mi się ze AMD idzie w złą stronę. Zamiast dopracować x4 i x6 żeby dorównać Intelowi w wydajności to on leci po łebkach i wprowadza jakieś super nowe, nie sprawdzone procesory. Jeżeli miałbym się trzymać tego zestawu co podałem wyżej, jaka płyta będzie dobra żeby w przyszłości obsłużyła x6, nie mowie o Bulldozerach tylko o zwykłych 6-rdzeniowych prockach od AMD.

Dodano po 3 [minuty]:

Heh zresztą niedawno odkryli grafen, wiec produkcja procesorów na przełomie 5-10 lat zmieni się o 360 stopni- według mnie;f Grafen jest następca krzemu ( dla tych, którzy nie wiedza ocb:D)
  • #14 9480214
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Co robi AMD to ich sprawa, o prawdziwych możliwościach Bulldozera dowiemy się, jak trafi w ręce niezależnych recenzentów.

Jak nie kupujesz teraz to się nie przejmuj tematem i czekaj do tego sierpnia czy kiedy tam.

Jak chcesz kupować teraz, to każda rozsądna płyta AM3 obsługuje procesory Phenom II x6.
  • #15 9480576
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    trawa94 napisał:
    Pomyliłem się, ten procesor ma rev. C3:) Tak myślę, ze te bulldożery nie będą wcale takie dobre. Czytałem dużo o nich. Prowadzili jakieś testy wydajności na nich i jak na razie wydajność na poziomie Athlona x4 jak dobrze pamiętam. Wydaje mi się ze AMD idzie w złą stronę. Zamiast dopracować x4 i x6 żeby dorównać Intelowi w wydajności to on leci po łebkach i wprowadza jakieś super nowe, nie sprawdzone procesory. Jeżeli miałbym się trzymać tego zestawu co podałem wyżej, jaka płyta będzie dobra żeby w przyszłości obsłużyła x6, nie mowie o Bulldozerach tylko o zwykłych 6-rdzeniowych prockach od AMD.

O tym, że były to testy wczesnych układów, w których taktowanie było zablokowane na 800MHz nie doczytałeś? Trzeba szukać informacji, a nie czytać głośnie artykuły o wykradzionych przez "kogoś", "gdzieś" próbkach we wczesnych wersjach alpha. Z tego co ja wiem, to te wykradzione procesory to wczesne wersje (sprzed roku nawet), kiedy to inżynierowie AMD męczyli się z problemem mnożnika (czy czegoś innego) co blokuje taktowanie do marnych 800MHz. W to, że Bulldozer będzie słabszy niż Athlon II X4 nawet nie ma przecież co wierzyć. Nawet jeśli będzie dość słaby to musi być wydajniejszy od Phenom II z racji chociażby przejścia na niższy proces technologiczny.

BTW: Procesory Athlon II i Phenom II, a w zasadzie jeden układ na którym są one wszystkie oparte to właśnie technologiczna ślepa uliczka, bo więcej się już tego projektu wycisnąć nie da.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup zestawu komputerowego z procesorem AMD Phenom II X4 955 Black Edition, płytą główną MSI 870-c45 lub MSI 870-g45, 4 GB pamięci RAM GoodRam, kartą graficzną Gigabyte Radeon HD6850 OC, dyskiem twardym Samsung 500GB oraz zasilaczem Fortron FSP500-60APN. Forumowicze sugerują, aby rozważyć płyty główne obsługujące procesory AM3+, ponieważ Phenom II jest na końcu produkcji, a nowe procesory mogą wkrótce zdominować rynek. Wskazują również na możliwość obniżenia cen do sierpnia oraz na lepsze opcje, takie jak ASUS m4a78t-e. Użytkownik jest również zainteresowany chłodzeniem SilentiumPC Spartan HE923. W dyskusji podkreślono, że mocna karta graficzna jest kluczowa dla wydajności w grach, a Phenom II X4 955 powinien wystarczyć na kilka lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA