Witam.
Chciałem prosić o pomoc w skonstruowaniu urządzenia do cięcia styropianu. Myślałem o wykorzystaniu do tego lutownicy transformatorowej i zamiast grotu zamocować drut który by się nagrzewał i topił styropian. Może to działać ???
Takie piłki są robione z transformatora o napięciu nie wiem chyba 1 v i znacznym natężeniu,(kilka Amper), cięciwę stanowi stalowy drut napięty w ramce.
lutownica nie będzie odpowiednia, bo jej napięcie jest ułamkiem Volta.
Transformator posiada odczepy po stronie pierwotnej do skokowej regulacji mocy, a jego moc nie jest zbyt wielka, pewno poniżej 20 Wat.
Pamiętam to z podstawówki jak wycinałem litery do komunistycznych haseł.
Napisz coś więcej o tym co chcesz wycinać. Przynajmniej jaka rozpiętość ramy do cięcia? Dla niewielkiej długości powiedzmy ~30cm można zastosować zasilanie w postaci trafo rzędu 60...120W z napięciem wyjściowym 12V, który będzie zasilał drut oporowy 0.25...0.4mm np. Khantal czyli FeCrAl. Drut na ramie powinien być dobrze naprężony mieć odpowiednią temperaturę. Musisz niestety dobrać ją sam. Tak by przecinał płynnie a nie przetapiał. Poszukaj opisów na forach modelarskich.
Jak masz 300szt. do przycięcia to warto złożyć kawałek urząszenia. Mam na myśli dwie płyty pilśniowe pokryte fornierem. Na jednej kładziesz styropian. Druga ustawiona prostopadle jest ścianką bazową względem, której przesuwasz styropian opierają go krawędzią. Dzięki temu będziesz miał powtarzalność wyników. Równolegle do tej deski a prostopadle do bazowej jest umieszczony drut oporowy. Mocowanie powinno być z samonapinaniem drutu gdyż ten pod wpływem temperatury zmienia długość. Napinanie może być najprostsze czyli jak w pile ramowej. Można też zrealizować je za pomocą sprężyny. Jeśli masz prostownik samochodowy z regulacją prądu to możesz go użyć do zasilania drutu oporowego. W takim przypdaku użyłbym drutu minimum 0.5mm a to dlatego by robota szła szybko a drut mógłby być dobrze rozgrzany. Można też użyć zasilacza ATX jako źródła prądu. Myślę, że 12V/6A będzie wartością w sam raz do cięcia.
Witam.
Chciałem prosić o pomoc w skonstruowaniu urządzenia do cięcia styropianu. Myślałem o wykorzystaniu do tego lutownicy transformatorowej i zamiast grotu zamocować drut który by się nagrzewał i topił styropian. Może to działać ???
Lutownica transformatorowa do tego celu się nie nadaje.
Ma zbyt małe napięcie na zaciskach, które nie będzie w stanie wymusić dostatecznego prądu dla rozgrzania drutu oporowego ( struny).
Napięcie to musi być dużo większe, gdyż rezystancja drutu oporowego, np.Φ 0,5 czy 1mm lub też 2mm ( np.kanthal czy nikielina lub też zwykły stalowy) jest dosyć znaczna.
I napięcie to jest zależne jeszcze od długości tego drutu.
Po pierwsze należy dobrać długość tego drutu i prąd zasilający.
Bezpieczników ci nie wybiję, ale realne jest uszkodzenie diod, lub upalenie drutu.
Tutaj dobrze by było znać prawo Ohma i posługiwać się miernikiem.
Czasem na pałę i metodą prób też może się coś udać, ale rzadko.
Jeśli miał byś dostęp do jakiegoś autotransformatora, to to chyba najlepsza opcja. Zaczynasz od 0V i jedziesz w górę. Regulujesz ręcznie widząc co się dzieje ze styropianem. Sam tak robię i nie ma chyba lepszej opcji.
Witam
odświeżę nieco temat ...
Jak wielu chciałbym też zmontować przecinarkę do styropianu - wersja dla płyt do ociepleń czyli długość drutu ok110cm....
Nie jestem zbyt mocny z elektrotechniki - ale żarówkę wymienić potrafię ponieważ transformatory są dość drogie chciałbym wykorzystać coś "z podwórka"
,
znalazłem trafo a raczej autotransformator (?) ze starego regulatora Unitry AS400/1 o mocy 300VA , jest kilka wyjść (odczepów ?) z mniejszymi napięciami i z tego co czytałem możliwością odcięcia uzwojenia pierwotnego od wtórnego (bo chyba jednak istnieją w nim dwa - poza trzecim całkowicie "cienkim" na zewnątrz)
mam możliwość regulacji uzwojenia pierwotnego takim regulatorem : http://sklep.avt.pl/p/pl/40016/regulator+obro...cznego+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html Teraz moje pytania:
Czy na odczepach będzie inna moc? a jeśli tak to czy jakoś to będzie się zmniejszało proporcjonalnie do napięcia i jak można tę moc zmierzyć
czy ktoś z Was może podać optymalną średnicę drutu przy tej długości (chodzi o wytrzymałość i precyzję oraz szybkość cięcia
Witam.
Jeżeli nie ma możliwości odizolowania się od sieci to nie stosuj tego transformatora .
Robiłem coś podobnego - zastosowałem transformator bezpieczeństwa ( 24V ) .
Do tego mostek , kondensatory i regulacja PWM .
Drut to kanthal fi 0,7 .
Do tego celu powinien wystarczyć - a jest wytrzymały .
Do rdzeni skrzydeł Kol. stosują nawet 0.15mm .
Pozdrawiam .
Jeżeli nie ma możliwości odizolowania się od sieci to nie stosuj tego transformatora .
właśnie wydaje się że jest możliwość odizolowania uzwojeń choć pierwotnie działa jako autotransformator...
tylko właśnie pytanie laika... czy moc będzie spadać i czy to będzie proporcjonalne do obniżenia napięcia na wtórnym...
Szkoda mi wywalić kasę mając potencjalnie dobrego kandydata
Mam jeszcze pytanie o drut - mowa jest o Kanthalu jako "grupie" czy jako producencie?.... w sieci można kupić różniaste ale nie trafiłem na ten 0.7mm w "wersji szwedzkiej"
Witam.
Prąd będzie spadać w miarę obniżenia napięcia - więc i moc wydzielana zmniejszy się .
Co za tym idzie temperatura drutu .
Jako o grupie - jak będzie 0.5 albo 1mm to też nada się .
Tylko do drutu 1mm prąd będzie większy .
Najlepsza jest regulacja PWM - dobierasz dokładnie prąd .
Niektórzy stosują regulację na pierwotnym - osobiście jestem zwolennikiem regulacji na wtórnym Mama gdzieś tabelkę napięcia w zależności od średnicy - poszukam .
Pozdrawiam .
no tak... to chyba trzeba będzie odpuścić.... jak napięcie zleci 10razy to zostanie raptem ok 30W
Cytat:
Najlepsza jest regulacja PWM...
Niektórzy stosują regulację na pierwotnym - osobiście jestem zwolennikiem regulacji na wtórnym
tu chyba zdecyduję na pozostanie przy wspomnianym wcześniej regulatorze - z dotychczasowych zastosowań byłem zadowolony
czyli można założyć że do drutu 0.7 czy 0.8 można zastosować 24V i troszkę ponad 6A czy lepiej pójść w kierunku mocniejszego np 10A i zmniejszać regulatorem
można by jeszcze troszkę cieńszy drut (0.6 mm) chyba jeszcze nie będzie się rwał.... - ważne żeby dobrze i w miarę szybko cięło
czyli można założyć że do drutu 0.7 czy 0.8 można zastosować 24V i troszkę ponad 6A czy lepiej pójść w kierunku mocniejszego np 10A i zmniejszać regulatorem
można by jeszcze troszkę cieńszy drut (0.6 mm) chyba jeszcze nie będzie się rwał.... - ważne żeby dobrze i w miarę szybko cięło
abratek napisał:
Tu się nie zakłada, tu się oblicza z prawa Ohma.
Druty oporowe grzejne charakteryzuje rezystancja Ω/m, i jest to wielkość stała dla danej średnicy i konkretnego materiału, z jakiego jest dany drut wykonany.
I wtedy dopiero dobierasz odpowiednie napięcie ( regulowane); będzie ono różne dla tej samej długości drutu, ale o innej średnicy i z innego materiału.
Witam.
Mogę się jutro nieco poświęcić i zmierzyć prąd przy drucie takim jaki mam .
Długości około 1metr.
Temperatura zależy również od innych czynników - temperatury otoczenia , wiatru , materiału który tniesz , szybkości cięcia , itp.
Tak więc dokładnie nie da się określić wszystkich parametrów .
Dlatego stosuję sobie regulację PWM i mogę dokładnie dobrać parametry .
Taki sterownik jak z linku padł mi 2 razy na transformatorze - ale jak kto sobie chce tak sobie zrobi .
Pozdrawiam .
Według mnie,po co komplikować żeczy proste,wystarczy trafo ze starego prostownika tylko bez układu prostowniczego,lub trafo bezpieczeństwa,drut oporowy ok.1mm,i prubujesz,jak za słabo grzeje to dajesz cieńszy drut,jak za mocno to grubszy i już.
✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w budowie urządzenia do cięcia styropianu z wykorzystaniem lutownicy transformatorowej. W odpowiedziach zasugerowano, że lutownica nie jest odpowiednia ze względu na zbyt niskie napięcie i moc. Zamiast tego, polecano użycie transformatora o napięciu 12V i mocy 60-120W, z drutem oporowym (np. kanthal) o średnicy 0.25-0.4mm. Wskazano również na konieczność regulacji temperatury drutu oraz zastosowanie odpowiednich mocowań, aby zapewnić stabilność i powtarzalność cięcia. Użytkownicy podkreślili znaczenie znajomości prawa Ohma oraz możliwości regulacji prądu, co jest kluczowe dla efektywnego cięcia styropianu. Wygenerowane przez model językowy.