logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do cięcia styropianu z lutownicą transformatorową?

marbor92 07 Maj 2011 19:23 15114 18
REKLAMA
  • #1 9481744
    marbor92
    Poziom 9  
    Witam.
    Chciałem prosić o pomoc w skonstruowaniu urządzenia do cięcia styropianu. Myślałem o wykorzystaniu do tego lutownicy transformatorowej i zamiast grotu zamocować drut który by się nagrzewał i topił styropian. Może to działać ???
  • REKLAMA
  • #2 9481783
    gwidon997
    Poziom 24  
    Ocena: 71
    Teoretycznie dało by rade, zamiast grotu dajesz drut oporowy i jazda, wiele bedzie zależeć od samej lutownicy.
  • REKLAMA
  • #3 9481788
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Takie piłki są robione z transformatora o napięciu nie wiem chyba 1 v i znacznym natężeniu,(kilka Amper), cięciwę stanowi stalowy drut napięty w ramce.
    lutownica nie będzie odpowiednia, bo jej napięcie jest ułamkiem Volta.
    Transformator posiada odczepy po stronie pierwotnej do skokowej regulacji mocy, a jego moc nie jest zbyt wielka, pewno poniżej 20 Wat.
    Pamiętam to z podstawówki jak wycinałem litery do komunistycznych haseł.:D
  • #4 9481922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 9485364
    marbor92
    Poziom 9  
    Dokładnie chodzi mi o obcięcie styropianu 1x0.5m, gr 5 cm z dłuższej strony ok. 300 sztuk
  • #6 9485771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9486318
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    marbor92 napisał:
    Witam.
    Chciałem prosić o pomoc w skonstruowaniu urządzenia do cięcia styropianu. Myślałem o wykorzystaniu do tego lutownicy transformatorowej i zamiast grotu zamocować drut który by się nagrzewał i topił styropian. Może to działać ???

Lutownica transformatorowa do tego celu się nie nadaje.

Ma zbyt małe napięcie na zaciskach, które nie będzie w stanie wymusić dostatecznego prądu dla rozgrzania drutu oporowego ( struny).
    Napięcie to musi być dużo większe, gdyż rezystancja drutu oporowego, np.Φ 0,5 czy 1mm lub też 2mm ( np.kanthal czy nikielina lub też zwykły stalowy) jest dosyć znaczna.

I napięcie to jest zależne jeszcze od długości tego drutu.
  • #8 9489564
    marbor92
    Poziom 9  
    A jak podłącze oba zaciski prostownika drutem oporowym to nie będzie mi ''biło'' bezpieczników w domu ???
  • #9 9489780
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Po pierwsze należy dobrać długość tego drutu i prąd zasilający.
    Bezpieczników ci nie wybiję, ale realne jest uszkodzenie diod, lub upalenie drutu.
    Tutaj dobrze by było znać prawo Ohma i posługiwać się miernikiem.
    Czasem na pałę i metodą prób też może się coś udać, ale rzadko.
  • REKLAMA
  • #10 9496005
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Jeśli miał byś dostęp do jakiegoś autotransformatora, to to chyba najlepsza opcja. Zaczynasz od 0V i jedziesz w górę. Regulujesz ręcznie widząc co się dzieje ze styropianem. Sam tak robię i nie ma chyba lepszej opcji.
  • #12 9589773
    abratek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    odświeżę nieco temat :oops: ...
    Jak wielu chciałbym też zmontować przecinarkę do styropianu - wersja dla płyt do ociepleń czyli długość drutu ok110cm....
    Nie jestem zbyt mocny z elektrotechniki - ale żarówkę wymienić potrafię :lol:
    ponieważ transformatory są dość drogie chciałbym wykorzystać coś "z podwórka"
    8-) ,
    znalazłem trafo a raczej autotransformator (?) ze starego regulatora Unitry AS400/1 o mocy 300VA , jest kilka wyjść (odczepów ?) z mniejszymi napięciami i z tego co czytałem możliwością odcięcia uzwojenia pierwotnego od wtórnego (bo chyba jednak istnieją w nim dwa - poza trzecim całkowicie "cienkim" na zewnątrz)
    mam możliwość regulacji uzwojenia pierwotnego takim regulatorem : http://sklep.avt.pl/p/pl/40016/regulator+obro...cznego+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
    Teraz moje pytania:
    Czy na odczepach będzie inna moc? a jeśli tak to czy jakoś to będzie się zmniejszało proporcjonalnie do napięcia i jak można tę moc zmierzyć

czy ktoś z Was może podać optymalną średnicę drutu przy tej długości (chodzi o wytrzymałość i precyzję oraz szybkość cięcia
  • #13 9590026
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Jeżeli nie ma możliwości odizolowania się od sieci to nie stosuj tego transformatora .
    Robiłem coś podobnego - zastosowałem transformator bezpieczeństwa ( 24V ) .
    Do tego mostek , kondensatory i regulacja PWM .
    Drut to kanthal fi 0,7 .
    Do tego celu powinien wystarczyć - a jest wytrzymały .
    Do rdzeni skrzydeł Kol. stosują nawet 0.15mm .
    Pozdrawiam .
  • #14 9590307
    abratek
    Poziom 12  
    pukury napisał:
    Jeżeli nie ma możliwości odizolowania się od sieci to nie stosuj tego transformatora .
    właśnie wydaje się że jest możliwość odizolowania uzwojeń choć pierwotnie działa jako autotransformator...
    tylko właśnie pytanie laika... czy moc będzie spadać i czy to będzie proporcjonalne do obniżenia napięcia na wtórnym...
    Szkoda mi wywalić kasę mając potencjalnie dobrego kandydata 8-)

Mam jeszcze pytanie o drut - mowa jest o Kanthalu jako "grupie" czy jako producencie?.... w sieci można kupić różniaste ale nie trafiłem na ten 0.7mm w "wersji szwedzkiej" :|
  • #15 9590362
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Prąd będzie spadać w miarę obniżenia napięcia - więc i moc wydzielana zmniejszy się .
    Co za tym idzie temperatura drutu .
    Jako o grupie - jak będzie 0.5 albo 1mm to też nada się .
    Tylko do drutu 1mm prąd będzie większy .
    Najlepsza jest regulacja PWM - dobierasz dokładnie prąd .
    Niektórzy stosują regulację na pierwotnym - osobiście jestem zwolennikiem regulacji na wtórnym :D
    Mama gdzieś tabelkę napięcia w zależności od średnicy - poszukam .
    Pozdrawiam .
  • #16 9590530
    abratek
    Poziom 12  
    pukury napisał:
    Prąd będzie spadać w miarę obniżenia napięcia
    no tak... to chyba trzeba będzie odpuścić.... jak napięcie zleci 10razy to zostanie raptem ok 30W :cry:

Cytat:
    Najlepsza jest regulacja PWM...
    Niektórzy stosują regulację na pierwotnym - osobiście jestem zwolennikiem regulacji na wtórnym :D
    tu chyba zdecyduję na pozostanie przy wspomnianym wcześniej regulatorze - z dotychczasowych zastosowań byłem zadowolony :P

czyli można założyć że do drutu 0.7 czy 0.8 można zastosować 24V i troszkę ponad 6A czy lepiej pójść w kierunku mocniejszego np 10A i zmniejszać regulatorem
    można by jeszcze troszkę cieńszy drut (0.6 mm) chyba jeszcze nie będzie się rwał.... - ważne żeby dobrze i w miarę szybko cięło
  • #17 9590891
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    abratek napisał:
    (...)

czyli można założyć że do drutu 0.7 czy 0.8 można zastosować 24V i troszkę ponad 6A czy lepiej pójść w kierunku mocniejszego np 10A i zmniejszać regulatorem
    można by jeszcze troszkę cieńszy drut (0.6 mm) chyba jeszcze nie będzie się rwał.... - ważne żeby dobrze i w miarę szybko cięło

abratek napisał:

Tu się nie zakłada, tu się oblicza z prawa Ohma.
    Druty oporowe grzejne charakteryzuje rezystancja Ω/m, i jest to wielkość stała dla danej średnicy i konkretnego materiału, z jakiego jest dany drut wykonany.
    I wtedy dopiero dobierasz odpowiednie napięcie ( regulowane); będzie ono różne dla tej samej długości drutu, ale o innej średnicy i z innego materiału.
  • #18 9591267
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Mogę się jutro nieco poświęcić i zmierzyć prąd przy drucie takim jaki mam .
    Długości około 1metr.
    Temperatura zależy również od innych czynników - temperatury otoczenia , wiatru , materiału który tniesz , szybkości cięcia , itp.
    Tak więc dokładnie nie da się określić wszystkich parametrów .
    Dlatego stosuję sobie regulację PWM i mogę dokładnie dobrać parametry .
    Taki sterownik jak z linku padł mi 2 razy na transformatorze - ale jak kto sobie chce tak sobie zrobi .
    Pozdrawiam .
  • #19 10088467
    jacek123310
    Poziom 1  
    Według mnie,po co komplikować żeczy proste,wystarczy trafo ze starego prostownika tylko bez układu prostowniczego,lub trafo bezpieczeństwa,drut oporowy ok.1mm,i prubujesz,jak za słabo grzeje to dajesz cieńszy drut,jak za mocno to grubszy i już.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w budowie urządzenia do cięcia styropianu z wykorzystaniem lutownicy transformatorowej. W odpowiedziach zasugerowano, że lutownica nie jest odpowiednia ze względu na zbyt niskie napięcie i moc. Zamiast tego, polecano użycie transformatora o napięciu 12V i mocy 60-120W, z drutem oporowym (np. kanthal) o średnicy 0.25-0.4mm. Wskazano również na konieczność regulacji temperatury drutu oraz zastosowanie odpowiednich mocowań, aby zapewnić stabilność i powtarzalność cięcia. Użytkownicy podkreślili znaczenie znajomości prawa Ohma oraz możliwości regulacji prądu, co jest kluczowe dla efektywnego cięcia styropianu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA