Ja bym do tego podszedł nieco eksperymentalnie:
1) wziąć jakiś drut (może stalowy, może oporowy, np. ze spirali grzejnej - ważne,
by miał nie za mały opór, i żeby był odpowiednio wytrzymały mechanicznie),
2) wziąć jakiś transformator większej mocy z nie za dużym napięciem na wyjściu,
i policzyć, jaki prąd popłynie, jak się podłączy ten drut, jak za duży (większy, niż
transformator wytrzymuje), to wybrać inny transformator, albo inne uzwojenie wtórne;
3) podłączyć na chwilę, i zobaczyć jak ten drut się grzeje - powinien być wyraźnie
ciepły, ale nie tak gorący, by parzył; jak wygląda, że z grubsza dobrze, podłączyć
na dłużej, dotknąć kawałkiem styropianu, i zobaczyć, czy dobrze tnie; ocenić, czy
temperatura jest dobra - za zimny nie będzie ciął, albo będzie ciął bardzo powoli,
za gorący spowoduje, że styropian będzie wyparowywał od dotknięcia;
4) zmienić długość drutu lub napięcie tak, by dobrze ciął.
Mam wrażenie, że nie da się teoretycznie ocenić, jaka moc jest potrzebna, może
w przybliżeniu - gdzieś są stablicowane oszacowania, ile drut się nagrzewa przy
jakiej mocy i jakiej grubości, ale nie mam tego pod ręką, i pewnie szybciej będzie
wypróbować, niż szukać - mam wrażenie, że konstantan 0.1mm (około 65 om/metr)
przy 200-250mA (czyli moc 2.5-4W/metr) nagrzewa się do właściwej temperatury,
ale potrzebny jest grubszy drut, i z innego materiału; moc potrzebna do uzyskania
określonej temperatury jest z grubsza proporcjonalna do grubości drutu, więc dla
drutu 0.4mm trzeba by 10-16W/metr, drut stalowy tej grubości ma opór około 1oma
na metr, więc można by zacząć od prądu 3-4A... a czy będzie dobrze cięło, nawet
czy w ogóle będzie cięło, czy nie okaże się, że drut za zimny - do wypróbowania.
I tak pozostaje kwestia, jak szybko chce się ciąć, można ciąć drutem nagrzanym
tylko tyle, żeby się dało ciąć, i mieć szybkość 1cm/sekundę albo i mniej, można
nagrzać tak, że będzie ciął kilkanaście razy szybciej - przy dużej szybkości cięcia
jest potrzebna moc z grubsza proporcjonalna do szybkości, to oszacowanie, które
podałem, to raczej się nadaje do powolnego i precyzyjnego cięcia styropianu.
Transformator bezpieczeństwa nie za bardzo się nadaje do użycia z drutem stalowym,
chyba żeby do niego dodać jakiś regulator - bo ma napięcie 24V, i ani on nie wytrzyma
24A, ani drut; drut ze spirali grzejnej o długości 1m ma szansę się nadawać przy 24V,
ale mam wrażenie, że będzie się za bardzo nagrzewał - do wypróbowania; dla drutu
ze spirali grzejnej można policzyć prąd z mocy spirali (dzieląc przez napięcie sieci),
i wiedzieć, czy transformator to wytrzyma (transformator bezpieczeństwa jest zwykle
na 160W i 24V, czyli około 6.5A - odpowiada to spirali grzejnej 1500W - można by
wlączyć najpierw całą, a potem skracać aż zacznie dobrze ciąć styropian).