logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Clarion bez oryginalnej kostki – jak zidentyfikować piny i podłączyć zasilanie?

adriansi 08 Maj 2011 16:19 4201 7
REKLAMA
  • #1 9484904
    adriansi
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam, kupiłem radio jak na zdjęciach. Szybka aukcja, nie sprawdziłem modelu w necie i prawdopodobnie nabiłem się w butelkę. Napisy na panelu i obudowie wskazują, że to Clarion ale raczej to jakaś podróbka.
    Chodzi o to, że sprzedawca nie uprzedził, że radio nie posiada kostki z kablami do podłączenia. Kostki które oglądałem nie pasują.
    Może ktoś wie jak to podłączyć bez kostki lutując kable bezpośrednio do pinów.
    Radio i gniazdo przedstawiają zdjęcia.
    Acha, jak podłączyłem mase po obudowie a + do bezpiecznika zaczyna migać dioda na froncie, działa mechanizm cd ale radio poza rym nie włącza się. Nie wiem, czy jeszcze nie musi być podłączony drugi +.
    Radio Clarion bez oryginalnej kostki – jak zidentyfikować piny i podłączyć zasilanie? Radio Clarion bez oryginalnej kostki – jak zidentyfikować piny i podłączyć zasilanie? Radio Clarion bez oryginalnej kostki – jak zidentyfikować piny i podłączyć zasilanie? Radio Clarion bez oryginalnej kostki – jak zidentyfikować piny i podłączyć zasilanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9484956
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Dwa zasilania to oczywistość. Szukałeś na studio24? Pogooglełeś się z modelem radia?
  • REKLAMA
  • #3 9484989
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Logo mnie bardzo zastanawia bo złącze wygląda jak w Boschmanie. I samo wykonanie także.
    Sprawdź gdzie jest podłączony plus z bezpiecznika (na który styk) oraz gdzie masz masę i wtedy będzie łatwiejsza sytuacja.
  • REKLAMA
  • #4 9485112
    adriansi
    Poziom 10  
    Wyczaić jeden plus i masę to nie problem. Gorzej z drugim plusem. Model Clarion CD046USB
  • #5 9485217
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Jakbyś podał gdzie jest właśnie ten jeden plus i jedna (albo obie) masa to wtedy dałoby to jakieś porównanie.
    A drugi plus łatwo znaleźć - ja zwykle podaję 12V przez 1kOm na podejrzewane o ten plus styki i jak trafię to radio się włączy. A jak nie to i tak go nie uszkodzę.
    To że radio ma logo clarion to widzę, tylko wygląd samego wykonania nie przypomina clariona. Zwłaszcza, że firma clarion nie bardzo przyznaje się do takiego modelu.
  • REKLAMA
  • #7 9489216
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Jest to jakaś opcja i zawsze można na przewodach zalutować kostkę ISO. Tyle tylko, że tu będą dodatkowe wyjścia wideo i audio, bo prócz normalnych na głośniki, będą wyprowadzone jeszcze czincze do wzmacniacza.
    PS. Czort wie, czy nie mam takiej kostki od jakiegoś mediona, czy czegoś w tym stylu... Aż zajrzę do śmieci z ciekawości...

No niestety. Mam zwłoki jakiegoś PYLE'a z dvd, ale tam jest złącze na 16 pinów, a video jest wyprowadzone na przewodach ze środka.
  • #8 9490585
    adriansi
    Poziom 10  
    Udało się znaleźć na Studio24. Oczywiście radio to jakaś podróbka, ale jakoś tam gra. Dzięki za pomoc.

Układ pinów patrząc od lewej góry:

1 line out R
    2 masa line out
    3 +12V ACC
    4 głośnik RL-
    5 głośnik RL+
    6
    7 głośnik RR-
    8 głośnik RR+
    9 głośnik FR+
    10 głośnik FR-
    11 line out L
    12 masa
    13
    14
    15 masa zasilania
    16 +12V BATT
    17 sterowanie anteny
    18 sterowanie wzmacniacza
    19 głośnik FL+
    20 głośnik FL-

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio, które wydaje się być podróbką marki Clarion, i napotkał problem z brakiem kostki do podłączenia. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem zasilania, w tym konieczność użycia dwóch przewodów zasilających oraz identyfikacji pinów. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie oznaczeń na gnieździe oraz możliwość lutowania kabli bezpośrednio do pinów. Ostatecznie, autor znalazł układ pinów, który umożliwił mu podłączenie radia, mimo że potwierdził, że jest to podróbka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA