logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiatromierz na PC z EDW 07/2004 - brak napięcia na zaciskach A i B

..::[nIcRaM]::.. 08 Lis 2004 22:46 11160 10
  • #1 971372
    ..::[nIcRaM]::..
    Poziom 11  
    Próbuję zbudować Wiatromierz na PC według schematu z EDW 07/2004
    schemat można obejrzeć tutaj http://www.nicram.netlook.pl/schemat.jpg
    wykorzystuje BYP41 i superjasną diodę LED, po podłączeniu do kompa dioda świeci lecz na zaciskach A i B niezależnie od tego czy fototranzystor jest oswietlony czy nie nie ma napięcia (sprawdzałem miernikiem). Co może być przyczyną?

PS. fototranzystor wlutowywałem na oba możliwe sposoby (tak nawypadek gdyby mi się nóżki pomyliły)
  • #2 971418
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Sprawdź wartość napięcia na wyprowadzeniu 4 (DTR - Data Terminal Ready). Powinna być wartość dodatnia względem masy (5).
  • #3 971464
    ..::[nIcRaM]::..
    Poziom 11  
    między 4 a 5 mam niecałe 12V (+)
  • #4 2532355
    pwrob
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    czy mógłby mi ktoś podesłać artykuł o budowie Wiatromierza na PC z EDW 07/2004.
  • #5 2537158
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #6 2873421
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    ..::[nIcRaM]::.. napisał:
    między 4 a 5 mam niecałe 12V (+)

a ja mam między 4 i 5 -11v :cry: , i jakoś nie mogę uruchomić tego ustrojstwa
  • #7 3016774
    marpio09
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Porty w XP niestety nie są otwierane po starcie programiku sterujacego.
  • #8 3018361
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    hi marpio09 !

ja dałem sobie spokój z tym programem na xp , robię teraz coś w rodzaju urządzenia przenośnego , pomiar prędkości wiatru , zapis do pamięci oraz wyświetleniem wyniku będzie zajmował się mikroprocek 2051
  • #9 3021510
    marpio09
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Ostatnio stwierdziłem, że w XP program sterujący działa prawidłowo ale tylko gdy wyłączę CpuIdle.exe. Oczywiście wcześniej trzeba jeszcze otworzyć COMa. Niestety obciążenie systemu wynosi aż 100%.

Mały transoptor szczelinowy znajdziemy dość łatwo rozbierając np. stare napędy cdrom, drukarki itp. Nie wszystkie jednak będą działały prawidłowo, pozwalając na uzyskanie prawidłowych poziomów napięć. U mnie np. rezystor ograniczający prąd diody ma wartość 680om.
    Mechanika urządzenia jest dosyć prosta ale zabierze nam sporo czasu.
    Demontaż starego silniczka okazał się dosyć skomplikowany. Najważniejsze są chyba jednak łopatki. W moim wypadku było to 5 zakrętek fi 44mm, które doskonale tutaj pasowały. Jeden obrót rotora na sekundę daje dokładnie 1km/h. Jeżeli zastosujemy inną średnicę, wpisujemy w pliku anemometers.txt odpowiednią wartość.
    Obecnie są zalane żywicą dla uzyskania odpowiedniej sztywności rotora choć i tak mogłoby być lepiej. Wszystko zależy z jakiego materiału są wykonane. Używana przeze mnie żywica np. zaczęła lekko rozpuszczać dno pudełka (po jogurcie) w którym ją przygotowywałem. Na szczęście na łopatki nie miała większego wpływu.
    Mam nadzieję, że już niedługo mój wiatromierz znajdzie się tam gdzie jego miejsce czyli na dachu :D
  • #10 3890136
    mufek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie za cieżki ten wiatrak z nakretek. Przy jakiej minimalnej predkosci to sie jeszcze kreci?
  • #11 3890166
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Można spróbować zrobić wiatromierz z wentylatorka komputerowego. Ważne by łożyskowanie było sprawne. Sygnał można pobierać z jednego z Hallotronów uzywanych zamiast komutatora

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wiatromierza na PC według schematu z EDW 07/2004, wykorzystującego fototranzystor BYP41 i superjasną diodę LED. Problemem jest brak napięcia na zaciskach A i B niezależnie od oświetlenia fototranzystora, mimo że dioda świeci po podłączeniu do komputera. Sprawdzono napięcie na wyprowadzeniach portu szeregowego (DTR i masa), które wynosi około 12 V, co jest prawidłowe. Wskazano, że w systemie Windows XP porty COM mogą nie być poprawnie otwierane przez program sterujący, co utrudnia działanie urządzenia. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie mikroprocesora 2051 do pomiaru i zapisu danych. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące konstrukcji mechanicznej wiatromierza, np. wykorzystanie łopatek z nakrętek lub wentylatora komputerowego z czujnikiem Halla jako alternatywy dla fototranzystora. Omówiono również kwestie doboru rezystora ograniczającego prąd diody LED (np. 680 Ω) oraz kalibracji prędkości obrotowej względem średnicy łopatek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA