logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom, Atmega8 , "włącznik zmierzchowy"

siwekyhy 26 Lut 2007 16:26 3200 11
REKLAMA
  • #1 3620036
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam

Jestem początkujący w uC. Chciałem zrobić sterownik do wentylatora który załanczał by wentylator po zgaszeniu światła w pomieszczeniu do dyspozycji z fotoelementów mam fotorrezystor i fotodiode. Problem jednak leży w programie nie wiem zabardzo jak sie do niego zabrać ?
    Prosta składnie są mi znane if , else itp... najbardziej mi chodzi o odczytanie z fotorezystora lub fotodiody przez uC czy jest światło zapalone czy nie ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3620070
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

W szereg z fotorezystorem dajesz rezystor. Te dwa elementy tworzą dzielnik. Przy oświetleniu, w zależności, od tego z której strony będzie rezystor, a z której rezystor uzyskasz sygnał albo narastający albo opadający. Program ma sprawdzać czy zostało włączone światło. Jeśli tak to skacze do procedury i czeka aż światło zgaśnie. Jak zgaśnie to włączasz wetylator na określony czas po czym wracasz do pętli głównej i czekasz tam na zapalenie światła.
    Program do napisania w dosłownie 15 linijkach (z deklaracjami). Wystarczy do tego jakiś mały mikrokontrolerek typu ATTINY2313.

--
    pozdrawiam
  • #3 3621023
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Nic z tego nie rozumiem :| Jakiej procedury użyć żeby sprawdził czy jest włonczone światło czy nie ? o co Ci chodzi z narastaniem ?
  • REKLAMA
  • #4 3621151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3621482
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Hm no tak tylko nie wiem czy fotodioda podoła zadaniu bo ona nie dokońca tak nie przewodzi przy zgaszonym świetle... Hm a jak by użyć fototranzystora odczytałem z niego wartości i przy mocnym świetle odpowiadającym warunką pracy w jakich będzie i fototranzystor miał R=700 Ohm a przy zgaszonym miała około 100 KOHM może tą zależność by jakoś wykorzystać? Tylko jak odczyta wartość R uC ?
  • REKLAMA
  • #6 3621683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3624007
    siwekyhy
    Poziom 14  
    sory w błąd was wprowadziłem cały czas chodzi o fotorezystor :D nie o fototranzystor sorka hmm Czyli jeśli dobrze zrozumiałem mam zrobić dzielnik napięcia i podłonczyć do atmegi ? Hm ale przecież STAN 1 w uC to połączenie pinu z masa :| No chyba że da sie jakoś "zczytać"z pinu czy jest na nim 5v czy 0v ?
  • #8 3624091
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    mi sie wydaje ze twoje problemy rozwiaze komparator analogowy. Mozesz oczywiscie odpowiednio napisac kod i wtedy nie potrzebujesz komapatora (ale jak nie znasz sie na programowaniu tak jak ja to lepiej dodac ten jeden uklad scalony). jak chcesz wiecej informacji to napisz.
  • #9 3624144
    siwekyhy
    Poziom 14  
    HM za pomocą komparatora analogowego ? Hm czyli porównywał by napięcia przy zgaszonym i włonczonym świetle hm tylko co mi z tego że na wyjściu bede miał wieksze napięcie ? czyli wieksze bedzie przy zaświeconym świetle (małe R ) przynajmniej tak to zrozumiałem
  • #10 3625012
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Kolego siwekyhy uważam, że powiedziano na temat postawionego problemu bardzo wiele słusznych rzeczy, które choćby trochę zorientowanemu człowiekowi dałyby do myślenia i z pewnością naprowadziły go na rozwiązanie problemu. Z Twoich postów wynika, że brak Ci elementarnej wiedzy (nie tylko z mikrokontrolerów), którą uważam należałoby sobie dla przyzwoitości najzwyczajniej w świecie przyswoić. Jeśli tego nie zrobisz to mimo najszczerszych chęci trudno będzie Ci jakkolwiek pomóc. Jeśli chcesz gotowego rozwiązania to napisz to wprost a nie czaruj.

--
    pozdrawiam
  • #11 3625561
    siwekyhy
    Poziom 14  
    zostań detektywem :P proszę o jakieś w miare proste rozwiązanie :D
  • Pomocny post
    #12 3626313
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    to mowie komparator, otrzymujesz stan wysoki i niski na wyjsciu nie potrzebujesz zadnej przetwornicy a/c ja zastosowalem to do attiny2313.
    tu masz linka do tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614593.html
    a tu link do schematu:
    http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/LFrobot/LFrobot.htm
    oczywiscie wszystkich wejsc komparatora nie musisz uzyc i tez nie musisz dawac diod ir a zamiast fototranzystorow zastosuj fotorezystory dziala tak samo sprawdzalem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia prostego sterownika wentylatora działającego jako włącznik zmierzchowy, który załącza wentylator po zgaszeniu światła w pomieszczeniu, wykorzystując mikrokontroler Atmega8 oraz elementy światłoczułe, takie jak fotorezystor lub fotodioda. Zalecane jest zastosowanie dzielnika napięcia z rezystorem i fotorezystorem, co pozwala na odczytanie stanu oświetlenia przez mikrokontroler poprzez pomiar napięcia na pinie wejściowym. Wskazano, że stan logiczny na pinie mikrokontrolera można odczytać jako wysoki (5 V) lub niski (0 V), co umożliwia prostą implementację warunków if/else w programie. Alternatywnie zasugerowano użycie komparatora analogowego do porównania napięć i uzyskania sygnału cyfrowego bez konieczności stosowania przetwornika A/C, co upraszcza programowanie. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące różnic w działaniu fotodiody i fototranzystora oraz ich charakterystyk rezystancyjnych w zależności od natężenia światła. Podkreślono, że do realizacji projektu wystarczy prosty program w Bascom, a do sterowania wentylatorem można wykorzystać wyjście mikrokontrolera sterujące tranzystorem. Całość można zrealizować na mikrokontrolerze typu Atmega8 lub ATTINY2313.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA