logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korektor Technics SH-GE90 - migotanie lewej części wyświetlacza, interferencja?

Jarek A. 08 Lis 2004 22:55 10187 10
REKLAMA
  • #1 971401
    Jarek A.
    Poziom 11  
    Zawartość lewej części wyświetlacza (tej ze słupkami poziomów)wyraźnie "faluje" jasnością od lewej do prawej. Wszystkie symbole są czytelne, ale zjawisko jest dość uciążliwe. Wygląda to jak interferencja multipleksu wyświetlacza i być może np. przydźwięku sieci. Tempo migotania jest stałe. Prawa część wyświetlacza (z tekstami) nie miga.
    Przeszukałem archiwum, ale nie znalazłem opisu podobnego przypadku. Nie jestem w stanie znaleźć schematu.

Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 971885
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    Było to kiedyś na forum,wymień elektrolity na zasilaniu wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #3 972878
    Metrex
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Miałem to samo wina elektrolotów
  • #4 973285
    Jarek A.
    Poziom 11  
    Może któryś z Panów pamięta które z napięć jest problemem. Wymiana wszystkich elektrolitów to ostateczność (z metodologicznego punktu widzenia).
    Wymienialiście wszystko, czy próbowaliście znaleźć konkretnego winowajcę?
    Czy kondensatory na płycie wyświetlacza mogą tu odgrywać istotną rolę?

Swoją drogą nieudostępnianie schematów powinno być karalne ;)
  • REKLAMA
  • #5 973329
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Właśnie udostępnianie schematów powinno być karalne-przecież to jest dokumentacja ściśle zastrzeżona a nie żeby każdy domorosły radioamator grzebał w sprzęcie i powodował większe usterki- co często ma miejsce.
    Jeśli nie możesz ustalić który z kondensatorów może mieć związek z wyświetlaczem wymień wszystkie.To jest dobra nauka.
  • REKLAMA
  • #6 973395
    Jarek A.
    Poziom 11  
    Wybacz/wybaczcie!
    Jestem inżynierem elektronikiem i Twoje rozumowanie jest dla mnie niejasne. Jest problem, jest i przyczyna - konkretna!
    Żeby znaleźć odpowiedź potrzeba w przypadku nioczywistych rozwiązań odrobinę dokumentacji. Jeśli jest ona niedostępna, to pojawiają się rozwiązania magiczne typu "wymienię wszystko".
    To że chcę naprawić mój własny sprzęt nie powinno być dla nikogo problemem, producent wziął pieniądze, jak zepsuje bardziej, to zawodowy serwisant więcej zarobi.
    Pytajac na forum mogę chyba zakładać że taki przypadek ktoś ćwiczył/przemyślał.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
  • #7 973466
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    Po kłębku miernikiem zmierz gdzie wychodzą napięcia zasilające wyświetlacz i w tych okolicach wymień elektrolity.
  • #8 973852
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Mieliśmy takie przypadki i wiemy co jest .Moja uwaga tyczyła się udostępniania serwisówek-gdyby ot tak rozchodziły się po ludziach -stracilibyśmy pracę-po prostu każdy naprawiałby w serwisie "KOGUCIK" u Zenka w piwnicy .C 715.
  • #9 1398563
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Kolego tik_tak ja miałem podobny problem z tym korektorem i twój post pomógł mi w naprawie. Zgadzam się z tobą co do publikowania dokumentacji do sprzętu . Sam mam podobne problemy. Dla jednej z firm naprawiam sprzęt na gwarancji jako serwis autoryzowany. Ze zdumieniem zauważyłem, że na Elektrodzie pojawiła się praktycznie cała dostępna w tej firmie dokumentacja. Podpisując umowę zobowiązałem się do przestrzegania tajemnicy dokumentacji. Teraz czekam kto i komu dobierze się do tyłka. Z punktu widzenia prawa jest to naruszenie praw autorskich. Po adresie IP można dojść kto zamieścil tutaj całą zawartość strony. Jako skutki takich praktyk mogę przytoczyć przypadki sprzętu w którym właściciel lub jakiś domorosły pseudofachowiec całkowicie rozregulował tryb serwisowy. Póżniej z wielką mordą i pretensją rząda naprawy gwarancyjnej i trzeba mu to zrobić bo nie można udowodnić , że to nie wina sprzętu. Roboty cała masa a wynagrodzenie bardzo skromne.
    Natomiast warto wymieniać wiedzę w gronie fachowców i wspomagać się na wzajem. Jednak na takim publicznym forum nie można niestety odróżnić z całkowitą pewnością osób, którym warto powierzyć tę wiedzę. Swego czasu pisałem bardzo dużo na ten temat tu na Elektrodzie.
    Mój komentarz nie jest broń Boże skierowany do autora tego postu.
  • #10 7222667
    raf2
    Poziom 10  
    Ocena: 40
    Witam!
    Mam ten sam problem z migoczącym wyświetlaczem problem tkwi gdzie znajdują się w/w elektrolity oraz jakie mają parametry?

Podsumowanie tematu

✨ W korektorze Technics SH-GE90 występuje problem migotania lewej części wyświetlacza, szczególnie w obszarze słupków poziomów, co przypomina interferencję multipleksu lub zakłócenia sieciowe. Migotanie ma stałe tempo, natomiast prawa część wyświetlacza z tekstami pozostaje stabilna. Rozwiązaniem wskazywanym przez uczestników dyskusji jest wymiana elektrolitów na zasilaniu wyświetlacza, zwłaszcza kondensatora C715, który jest często przyczyną problemu. Pomiar napięć zasilających wyświetlacz i wymiana elektrolitów w ich obwodzie to zalecana metoda diagnostyczna. Brak dostępności schematów serwisowych utrudnia precyzyjną identyfikację uszkodzeń, co prowadzi do wymiany wszystkich kondensatorów jako ostateczności. Dyskusja porusza także kwestie udostępniania dokumentacji serwisowej i jej wpływu na naprawy oraz ryzyko nieautoryzowanych ingerencji w sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA