Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

preamp + korektor barwy do opa541

kazeciak 08 Nov 2004 23:21 1791 3
    kazeciak
    Level 15  
    Witam

Chcial bym zbudowac w/w preamp do kocnowki OPA541. Na forum juz ten temat sie przewijal, ale komus nie wyszedl projekt.

Najlepiej gdyby posiadal 3 stopniowa regulacje barwy. Co do lamp...

Posiadam:
    ECC83 (2szt.)
    ECC85
    dodatkowo znalazlem :
    PCL86
    PCL805
    PY88
    PL504
    PCF802

Interesowal by mnie w miare solidny schemat. To moje pierwsze kroki w technice lampowej, wykonuje dla mojego szczescia piec gitarowy na Swieta i chcial bym aby wypadl on jak najlepiej :-)

Z gory dziekuje.
    elektronik_tk
    Level 26  
    no wiele razy sie przewijał........
    ECC83 najlepsza na przedwzmacniacz (dużo jest przedwzmacniaczy Marshalla na tej lampce:) ECC85 też, na PCL86 zrobisz wzmaka (schemat np radio Kankan2) wogóle chyba najpopularniejsza lampa na wzmaka w sprzęcie TV a w radiach ECL86 (różnią sie żarzeniem) Poszperaj przyciskiem "szukaj" jest tego pełno na elce:) Pozdrawiam i życze sukcesów
    Pi-Vo
    Level 37  
    Ty po prostu potrzebujesz gitarowego przedwzmacniacza ,czy podłączysz go do końcówki na OPA541 czy innej nie ma znaczenia.Linków do preampów są setki ,z tych lamp które masz nadaja się ECC83 i ECC85.Jeśli nie robisz preampa kilkukanałowego (clean ,crunch ,lead) to te dwie ECC83 wystarczą.A projekt może komus nie wyszedł ale są tacy którym wyszedł.Popatrz tu http://www.tubeamps.prv.pl/
    www.herby.kielce.pl/~piter/body.htm
    Wg. preampa Mesa DR zrobiłem kanał przesterowany (Soldano wg. podobnego schematu robi) i testuję to właśnie na końcówce na OPA541 i 2 10 calowych głośnikach Eminence.Dobra zabawa i jak dla mnie nie było to takie trudne do uruchomienia.Schematy znajdziesz na podanych stronach i mnóstwo linków do innych stron.
    kazeciak
    Level 15  
    Witam

No wiec uruchomilem juz przedwzmacniacz na 2 ECC83 wg. schematu z strony http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm (typ "Soldano" ) dziala swietnie, tylko te nasze Telpodowskie szumofony 1M mnie ^#@! (ma ktos pomysl gdzie zdobyc dobre potenciometry ? za nie wiecej niz 10zl/szt. ) Ale to jest tylko kanal CLEAN. Moze i to pytanie wyda sie smieszne, ale niestety nie jestem gitarzysta. Jak zrobic kanal typu LEAD i CRUNCH ? najlepiej na lampach, (znalazlem jeszcze jedna ECC83) Choc moga i byc tranzystory/wzmacniacze op. Dodatkowo zapytam tak: Jakie "efekty" (kanaly etc.) byly by przydatne w piecu dla osoby, ktora uczy sie grac dopiero na elektryku ? Czy moze lepiej pozostawic w piecu tylko kanal CLEAN (posiada on dodatkowy, zalaczany fut-switchem 5-cia pkt. equalizer) a kanal CRUNCH, LEAD zrealizowac na zewnetrznych "przystawkach" ? Wyczytalem na stronie : http://www.herby.kielce.pl/~piter/konstr/practice.htm ze do realizacji w/w kanalow uzyto "booster" czy mozna tak z powodzeniem zrobic ?
    Podsumowujac potrzebuje odpowiedzi na... :

- Co oprocz kanal czystego zintegrowac z piecem ?
    - Jak zrealizowac kanaly CRUNCH i LEAD ? (lacznie z punktem wpiecia)
    - Gdzie zdobyc dobre i w przystepnej cenie potenciometry ?

Dzieki wielkie z gory za odpowiedz !

(co ja bym bez Was zrobil ? :-) )

--------------
    wkradl i się blad, nie typ "SOLDANO" tylko "MESA"

Scalono<Acula>