logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń

askr 10 Maj 2011 12:02 7718 12
REKLAMA
  • #1 9491202
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Zainstalowałem XAMPP-a na komputerze z Windows XP SP2.

Instalacja - bez problemów. Uruchomienie przez panel administracyjny - bez problemów. Przechodzę do wstępnej konfiguracji zabezpieczeń - wg. statusu (screen1) mysql działa. Niestety na kolejnych ekranach (screen2-4) dostaję info, że mysql nie działa lub nie ma do niego dostępu.

Wyjątki w zaporze windows dodane, (screen6), zresztą dla localhosta nie powinno to mieć znaczenia. Co ciekawe, mogę się bez problemu dostać do phpmyadmin (screen5).

XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń XAMPP - problem z dostępem do MYSQL oraz zabezpieczeń

Poniżej log z mysql-a (na moje niefachowe oko - bez problemów):

110510 11:46:02 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
    InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
    InnoDB: Mutexes and rw_locks use Windows interlocked functions
    InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3
    110510 11:46:02  InnoDB: Initializing buffer pool, size = 16.0M
    110510 11:46:02  InnoDB: Completed initialization of buffer pool
    InnoDB: The first specified data file F:\xampp\mysql\data\ibdata1 did not exist:
    InnoDB: a new database to be created!
    110510 11:46:02  InnoDB: Setting file F:\xampp\mysql\data\ibdata1 size to 10 MB
    InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
    110510 11:46:05  InnoDB: Log file F:\xampp\mysql\data\ib_logfile0 did not exist: new to be created
    InnoDB: Setting log file F:\xampp\mysql\data\ib_logfile0 size to 5 MB
    110510 11:46:06  InnoDB: Log file F:\xampp\mysql\data\ib_logfile1 did not exist: new to be created
    InnoDB: Setting log file F:\xampp\mysql\data\ib_logfile1 size to 5 MB
    InnoDB: Doublewrite buffer not found: creating new
    InnoDB: Doublewrite buffer created
    InnoDB: 127 rollback segment(s) active.
    InnoDB: Creating foreign key constraint system tables
    InnoDB: Foreign key constraint system tables created
    110510 11:46:11  InnoDB: 1.1.4 started; log sequence number 0
    110510 11:46:11 [Note] Event Scheduler: Loaded 0 events
    110510 11:46:11 [Note] f:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe: ready for connections.
    Version: '5.5.8'  socket: ''  port: 3306  MySQL Community Server (GPL)

• REKLAMA
  • #2 9491243
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Odpuść sobie XAMPP-a. Od wczoraj też z tym pakietem walczyłem aby przenieść kilka usług pracujących dotychczas pod linuksem na serwer Windowsowy który i tak się nudził więc szkoda było prądu na drugi i XAMPP mimo niemal gotowej konfiguracji też dziwacznie się wykrzaczał. Po 3 próbach ponownej instalacji wywaliłem toto do kosza i zainstalowałem Wamp Server - mniej śmieci, jakoś żwawiej reaguje i ruszyło od "strzała" na konfiguracji którą usiłowałem w XAMPP-ie ustawić. No tyle że wamp ma mniejsze możliwości.
  • #3 9491269
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Heh ja akurat mam odwrotne doświadczenia... XAMPPA używam od jakichś 3 - 4 lat i do tej pory bez problemów.

No i chociażby z racji przyzwyczajeń wole zostać z XAMPP-em, tym bardziej że to mój pierwszy problem z nim.
  • REKLAMA
  • #4 9491297
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Spróbuj całkowicie wyłączyć firewalla na próbę.
  • REKLAMA
  • #6 9491329
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Czy zawsze xampp u Ciebie pracował na dysku F:? U mnie baaardzo marudził jak był zainstalowany gdziekolwiek indziej niż na c:\xampp
  • #8 9491343
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Można jeszcze pousuwać serwisy z tego panelu a następnie przy pomocy regedita usunąć wszelkie wpisy dotyczące mysql-a i apache z rejestru, usunąć katalog xamppa a następnie ponownie zainstalować pakiet. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Bo jak działa phpmyadmin to i konsola też nie będzie sprawiała problemów a w niej można by jeszcze czegoś się czepić....
  • REKLAMA
  • #10 9491391
    Ibuprom
    Poziom 26  
    A niby dlaczego na SP2 miałoby nie działać? Już szybciej będziesz miał jakiś problem z systemem. No ale może na apachefriends.org Ci coś więcej podpowiedzą....
  • #12 9491449
    Ibuprom
    Poziom 26  
    A jak próbujesz zainstalować np jakiegoś CMS-a i przechodzisz do konfiguracji bazy MySQL to czy dostajesz jakieś konkretne info o błędach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował XAMPP na systemie Windows XP SP2, napotykając problemy z dostępem do MySQL mimo poprawnej instalacji i działania phpMyAdmin. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, w tym wyłączenie firewalla, instalację na innym dysku oraz usunięcie i ponowną instalację XAMPP-a. Ostatecznie problem został rozwiązany przez powrót do wersji 1.7.3, ponieważ wersja 1.7.4 wydawała się powodować problemy. Użytkownik zauważył, że na systemie z SP3 oraz Windows 7 XAMPP działał bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA