logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"kombinowane" kino domowe -rozdzielenie sygnału z kompa zamiast Pre-Ou

Kutuzow 11 Maj 2011 00:10 2297 8
REKLAMA
  • #1 9493831
    Kutuzow
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Przeczytałem ostatnio większość postów dotyczących problemu pt "dobre stereo
    czy słabszy dźwięk ale za to w KD." Ponieważ Mój wzmacniacz nie ma wejścia Pre-In i nie widzę sensu wywalania kilku tyś w amplituner który tak na prawdę miałby obsłużyć tylko satelitki do samych efektów, zastanawiam sie nad innym rozwiązaniem. Dla mnie "centrum multimedialnym" jest komp, pomyślałem więc o tym czy nie można by podzielić sygnału bezpośrednio z karty dźwiękowej 5.1, tak aby:
    - sygnał na głośniki frontowe z karty poszedł na wzmacniacz (tak jak to jest teraz) -nie będzie więc żadnej straty jakości (a po zmianie kolumn tylko lepiej).
    - sygnał na satelitki poszedł bezpośrednio z wyjścia karty muzycznej "satelitek" na amplituner.
    - subwoofer aktywny będzie "napędzany" albo z sygnału karty dźwiękowej, albo z wyjścia gniazda słuchawek ze wzmacniacza

Co prawda w tym zestawie nie ma głośnika centralnego (nie wiem czy jak bym go podłączył do amplitunera to czy bez rozdzielenia sygnału z "frontu" z karty dźwiękowej który idzie na wzmacniacz coś tam zagra (na podstawie sygnału dla satelitek?).

wg mnie wady systemu:
    - mocno "kombinowany" system i pasuje tylko do podpięcia do kompa (gdzie z karty muzycznej wychodzi już zdekodowany dźwięk na poszczególne sekcje).
    - więcej "kabelkologii" żeby to jakoś spiąć
    - wymagany jest komp jako źródło AV (z odtwarzaczami BR to nie przejdzie)

zalety:
    - niski nakład finansowy (można kupić tani używany ampli bo i tak sygnał jest dekodowany przez kompa)
    - nadal ładnie gra w stereo bez kombinowania z Pre-Out (czyli wymiany wzmacniacza na model z Pre-In i drogiego amplitunera z Pre-Out)
    - nie trzeba kombinować z ustawieniami głośności między trybem stereo a KD (po prostu wszystko jest pod "kliknięcie" myszką.

Ciekawy jestem Waszego zdania jak to widzicie taką "prowizorkę"
  • REKLAMA
  • #2 9497170
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Wg. mnie ten systemnie tylko ma same wady ale nie ma prawa zaistniec. Nie mozesz podpiac glosnikow bezposrednio do karty bo uszkodzisz ja. Lepiej zainwestowac w lepsze stereo niz wieksza ilosc glosnikow. Nie napisales tez jakie kolumny posiadasz?

Brak polskich znakow to nie lenistwo.

Pozdrawiam
  • #3 9497991
    Kutuzow
    Poziom 10  
    Dues ---> Na chwilę obecną mam stereo Denon PMA 320 i Altusy 75 (po regeneracji). gra to w salonie ok 35m2. Co do podłączenia to trochę sie chyba nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to że zamiast wydawać kasę (2-3k PLN) na jakiś amplituner, który i tak da słabą jakoś w stereo (u mnie jeszcze doszła by konieczność wymiany wzmacniacza -ten nie ma Pre In), to kupiłem starszy ampli Denon AMP 1010 i za 200 PLN będę mógł wykorzystać go do podpięcia pod niego głośników efektowych (tylnych). Nowe kolumny pójdą na front, a te Altusy zostawię jako tylne/efektowe.

Układ będzie więc taki:
    Front: Sygnał z karty muzycznej (front) na wzmacniacz i na głośniki.
    Tył: Sygnał z karty muzycznej (rear) na ampli i na satelitki
    sub-a planuje podpiąć pod wzmacniacz żeby grał także w stereo.

Co do kolumn - planuje wizytę w STX żeby odsłuchać te kolumny:
    http://www.stx.pl/fx-200.html
    i tego sub-a:
    http://www.stx.pl/s-300-czarny-subwoofer.html

Ciekawy jestem czy będę słyszał różnicę miedzy tą "budżetową" linią F200 a tą "Hi-end'ową" FX200 (chodzi mi bardziej o mój słuch i to na jakim poziomie jest moja percepcja dźwięku).
  • REKLAMA
  • #4 9498159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9498195
    dues
    Poziom 28  
    To właśnie chciałem napisać. Subwoofer za 600 pln także bym pominął a zastanowił się nad STX FX-300. Karta dźwiękowa także bardzo dużo zmienia.
  • REKLAMA
  • #6 9498264
    Kutuzow
    Poziom 10  
    sobiech ---> Altusy podepnę na próbę, i tak je wymieniam wiec jeśli faktycznie będzie to bardzo przeszkadzało to najwyżej kupię jakieś "prawdziwe" satelitki. Co do F200 vs FX-200 żadnej z nich jeszcze nie słyszałem -nie spotyka się ich raczej w typowych marketach w stylu MM czy Euro. Wyczytałem bardzo pochlebne opinie o tych FX-200 i biorąc pod uwagę cenę zdecydowałem sie podjechać do producenta w przyszłym tygodniu i posłuchać jak brzmią. Co do karty -na razie jest to jakaś karta zintegrowana -ale o dziwo gra całkiem ładnie. Nie wiem który Sound Blaster jest aktualnie nowym modelem (X-Fi?), ale z tego co patrzyłem to taka karta to wydatek rzędu 150-200 PLN wiec do zniesienia (porównując z kosztem dobrego amplitunera).

dues ---> Wyszedłem z założenia że skoro STX robi takie dobre kolumny serii FX to może i ich najdroższy sub także jest OK -szczególnie że parametry na papierze ładnie się prezentują. Jak już tam będę to posłucham jak gra. Jak będzie lipa poszukam czegoś innego. Co sądzisz o modelu: JAMO SUB-650? Zaintrygowało mnie to że jest to model zamknięty (bez BR).
  • #7 9499515
    dues
    Poziom 28  
    Nie wiem co myśleć o jednym jak i drugim bo żadnego z nich nie słyszałem ale to co na piśnie nic nam nie mówi o tym jak gra. Pamiętaj że subwoofer zawsze możesz dokupić choćby za rok jeśli będzie brakować Ci niskich częstotliwości a brzmienia kolumn raczej nie poprawisz chyba że wymieniając je na nowe. Dlatego piszę że warto zastanowić się tu nad tak zachwalanymi FX-300. Jeśli jednak masz możliwość pojechać i samemu posłuchać to będzie to nie wątpliwie najlepsze rozwiązanie. Co do karty to min. SB Audigy bądź X-fi, używaną kupisz poniżej 100pln.
  • REKLAMA
  • #8 9506117
    Kutuzow
    Poziom 10  
    Zrobiłem rajd po marketach (MM, Euro, Saturn) i miałem okazję posłuchać kilku różnych kolumn w "moim" przedziale cenowym (czyli jakieś 3000-3500 za parę) zainteresowały mnie dwie kolumny:
    - Klipsch F-3 Synergy
    - YAMAHA NS-777
    Niestety obie kolumny były w dwóch różnych marketach -więc nie mogłem ich porównać w tym samym czasie. Zastanawiam się czy Wy macie może jakieś opinie co do tej pary.

To co mnie zaskoczyło to fakt, że jak dla mnie Klipsch F-3 Synergy który jest dwudrożny, rozwaliło JBL-ES 100 które mają dwa głośniki wysokotonowe (wysokotonowy i ultrawysokotonowy -kolumny 4 drożne). Na "papierze" JBL-e wydają się lepsze, przy odsłuchu grały znacznie (moim zdaniem) gorzej -bardziej "płasko" i odziwo dla mnie słabiej było słychać wysokie tony. Ciekawy jestem jak by to wyglądało gdyby postawić na przeciw tych Klipsch-ów te Yamahy?
  • #9 9582427
    Kutuzow
    Poziom 10  
    Zbudowałem kolejny etap tego "kombinowanego" kina domowego które opisałem.
    Na tym etapie mam:

Wzmacniacz do stereo (i do "frontów" w kinie): Denon PMA 920
    Kolumny front: JBL LX66 (kupione okazyjnie -komplet w cenie niższej niż 1 szt. Klipsch F-3 na które się w końcu zdecydowałem)
    Subwoofer: -na razie brak (kwestia otwarta czy warto, te JBL-e naprawdę nieźle dają).

Tył: Amplituner Denon AVR 1010 (także kupiony okazyjnie za ok 200 PLN, "robi" tutaj za zwykły wzmacniacz -napędza "tyły" i radio).
    Kolumny tył: Altusy 75 (jak wspomniałem podpiąłem na próbę i o dziwo sprawują się znakomicie). Pytanie czemu sugerowaliście wcześniej, że Altusy się nie sprawdzą na tył? Na co powinienem zwrócić uwagę?

Na chwilę obecną system działa znakomicie. Przy muzyce działa tylko przód (stereo), a amplituner jest wyłączony. Gdy odpalam jakiś film włączam dodatkowo amplituner i jest całkiem OK. Testowałem np. na Szeregowcu Rayanie i wystrzały i wybuchy było słychać pięknie.

Koszt całości bardzo "budżetowy":
    - wzmacniacz PMA 920 -ok 300 PLN,
    - amplituner AVR- 1010: ok 200 PLN
    - kolumny JBL LX66: 1000 PLN

razem wydałem raptem ok 1500 PLN, a system naprawdę działa całkiem nieźle wg mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa alternatywne rozwiązanie dla swojego systemu audio, w którym wzmacniacz Denon PMA 320 obsługuje głośniki frontowe, a sygnał do głośników efektowych ma być rozdzielany bezpośrednio z karty dźwiękowej 5.1. W odpowiedziach podkreślono, że podłączenie głośników bezpośrednio do karty dźwiękowej może ją uszkodzić, a lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w wyższej jakości sprzęt audio. Użytkownik planuje zakup nowych kolumn STX FX-200 oraz subwoofera STX S-300, a także rozważa użycie amplitunera Denon AVR 1010 do napędzania głośników tylnych. W dalszej dyskusji porównano kolumny Klipsch F-3 Synergy i Yamaha NS-777, a także zwrócono uwagę na znaczenie karty dźwiękowej w jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA