logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie gniazd- wzrost napięcia do 300V, luźny zacisk PEN

kpaweł 11 Maj 2011 06:50 7244 15
  • #1 9494080
    kpaweł
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Witam - mam takie pytanie - instalacja 3f w sklepie spożywczym. Ostatnio zaczeło mi się upalać zero w przyłączu do sklepu. Na urządzenia poszło napięcie powyżej 230 V (270 do 300 V) z tego co pomierzyłem. Był słaby styk - niedokręcona śruba na PEN. Jakie zabezpieczenie wstawić w rozdzielni ,a aby temu zapobiec na przyszłość - róznicówka? Proszę o poradę.
  • #2 9494094
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Przekaźnik napięciowy. Ustawiasz wartość napięcia jaka nie zaszkodzi urządzeniu i w razie wzrostu lub spadku napięcia obwód jest rozłączany.Pozdrawiam ŁP

PS.
    takie coś:
    http://www.fif.com.pl/lista_produktow/31
  • #3 9494193
    kpaweł
    Poziom 20  
    Ale ja muszę zabezpieczyć 6-7 obwodów 2,5mm2 - nie jeden obwód. A różnicówka 3f sprawy nie załatwi?
  • #4 9494198
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Zastosuj stycznik na zasilaniu, który będzie sterowany przekaźnikiem i odłączy całość instalacji w przypadku awarii.
  • #5 9494203
    kpaweł
    Poziom 20  
    Rozumiem, dzięki, pozdrawiam.
  • #6 9495368
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9495435
    fanatic93
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Można też wstawić warystor.
  • #8 9495500
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    kpaweł napisał:
    Ale ja muszę zabezpieczyć 6-7 obwodów 2,5mm2 - nie jeden obwód. A różnicówka 3f sprawy nie załatwi?

Różnicówka służy do innych celów !
  • #9 9497536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9500526
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Witam

Najlepszym rozwiązaniem jest naprawa instalacji elektrycznej, aby nie było problemów z ciągłością przewodu PEN czy N.

Jako dodatkowe zabezpieczenia można stosować przekaźniki sprawdzające stan napięcia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest C710 dla sieci jednofazowej i C730 dla trójfazowej. Link był już tutaj podawany ale go przypomnę:
    http://www.fif.com.pl/lista_produktow/31

Oczywiście powinien dodatkowo być zainstalowany ogranicznik przepięć typu C (jeśli taka potrzeba to skoorynowany energetycznie) - chroniący przed przepięciami łączeniowymi i z wyładowań atmosferycznych.

pzdr
    -DAREK-
  • #11 9502727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9503543
    lukaszpol26
    Poziom 19  
    Witam
    Kolego Bronek22 mam pytanie ile kosztuje taki kontroler napięcia ? Bo prawdę mówiąc jeszcze się z takim czymś nigdy nie spotkałem.
    Pozdrawiam ŁP
  • #13 9509454
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    lukaszpol26 napisał:
    Witam
    Kolego Bronek22 mam pytanie ile kosztuje taki kontroler napięcia ? Bo prawdę mówiąc jeszcze się z takim czymś nigdy nie spotkałem.
    Pozdrawiam ŁP

Witam
    Jeśli kolega Bronek jeszcze nie podpowiedział to w/w kontrolery napięcia szukać należy pod nazwą POLCERBER.
    Natomiast osobiście uważam, że ten kontroler kolegi Bronka ma zbyt krótki czas decyzji o odłączeniu napięcia. Może to powodować niechciane wyłączenia w miejscach gdzie jest dużo zakłóceń. Natomiast może być dobrym rozwiązaniem, gdy komuś zależy na szczególnej ochronie urządzenia, a niechciane wyłączenia nie są problemem.

pzdr
    -DAREK-
  • #14 9511234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 9511372
    pio400
    Poziom 12  
    Zabezpieczenie przepięciowe nie zawsze zadziała , jeżeli zabraknie zera.czy będzie się upalać.Znam to z własnej praktyki i tylko zostaje co jakiś czas dokręcanie punktów "0" w rozdzielnicy od strony pomiaru(na zabezpieczeniu przed licznikowym bardzo wskazane , ale tam niema dostępu bo jest oplombowane) .A reszta jest własnością ZE i jeżeli nastąpi brak "0" a zatem wzrost napięcia po stronie ZE(przeważnie tak jest) zgłasza się szkodzenie sprzętu ,a oni wypłacają odszkodowanie.
  • #16 10585720
    kpaweł
    Poziom 20  
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wzrostu napięcia do 300V w instalacji trójfazowej w sklepie spożywczym, co prowadziło do uszkodzeń urządzeń z powodu luźnego zacisku PEN. Użytkownik pytał o odpowiednie zabezpieczenia, aby zapobiec takim sytuacjom w przyszłości. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie przekaźników napięciowych, styczników, kontrolerów napięcia oraz warystorów. Podkreślono, że różnicówki nie są odpowiednim zabezpieczeniem w tym przypadku. Wskazano również na konieczność naprawy instalacji elektrycznej oraz regularnego dokręcania połączeń. Zwrócono uwagę na czas reakcji urządzeń zabezpieczających oraz ich skuteczność w obliczu przepięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA