logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan-4838E - uszkodzenia po wymianie tranzystora Q302

bezwyrazu 09 Lis 2004 13:55 1080 4
REKLAMA
  • #1 972441
    bezwyrazu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć!
    Mam mały problem z monitorem jak Hyundai 14 DluxScan 4838E
    mam spalony tranzystor odchyalania Q302 (C4769) i zamontowałem zamiannik BU2520DF . P uruchomoeniu odalił sie w rozdzeilczości 1024 ,ale jak zwykle w tym modelu był tylko pociety obraz , więc zminiłem na 800x600 i już sie nie odpalił :( jest spalony
    Na początku były jeszcze uszkodzone rezytory R353 R365, zaśza drubim razem gdzy padł zaminnik są dobre
    Moje pytanie dotyczy :
    1. Co może być uszkodzone poza tranzystorem bo pojecia nie mam
    2. Czy te rezystoru R353 R356 mają po 100Kohm ? bo takie wsadziłem
    3. Ma może ktoś schemat ,albo naj lepiej sewisówkędo tego modelu
    Za odpowiedzi z góry dzekuje !!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 983541
    Piotrcph
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sprawdź kondensator gaszący koło tego tranzystora. To jest najczęstrza przyczyna takiego uszkodzenia. Naougów wraz z tranzystorem wymienia się kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 983761
    bezwyrazu
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedź!
    Mówisz o takim małym elektrolicie ? tuż obok to C313(22mikro/50V)-napewno niema zwarcia ,ale nie sprawdzałem miernikiem pojemności
    Pozatym są spalone tranzystory Q111 i Q123 (obok siebie i oba A614-Y) są podłączone do trafa WN (noga 2-chyba bo nie są ozanczone na płycie) ,zaś wspominany tranzytor Q302(C4769) do nogi 1 tego trafa WN ,a pomiedzy tymi nogami jest przeście I to właśnie mnie zastanawia .
    Obawiam sie że to może być Trafo WN Jak można je sprawdzić ?
    pomożcie ,nie wiem czy to sie opłaca jak to jest trafo z gory dzekuje za odpowiedzi !!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #4 986172
    Piotrcph
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeżeli chodzi o kondensator w odchylaniu to nie elektrolit. Nie mam schematu, ale chodzi o kondensator bezpośrednio podłączony do wyprowadzeń tranzystora na płycie. Są to warości rzędu 1 - 30 nF i napięciem powyżej 300V. Bardzo często tracą pojemność i to powoduje, że impulsy, nie są wystarczająco gaszone ( wygładzane ). Napewno nie będzie zwarty, ale może mnieć mniejszą wartość. Trafo zostawiłbym na koniec.
    Pozdrawiam
  • #5 992008
    bezwyrazu
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi :)
    Taraz nie moge sie tym zająć ,ale jak to zrbie to napisze o efektach jeszcze raz dzekuje
REKLAMA