logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan 14S - problem, proszę o pomoc...

Vitoss 23 Mar 2005 08:12 1698 18
REKLAMA
  • #1 1340506
    Vitoss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Mam problem z monitorem Hyundai DeluxScan 14S. Niedawno kupiłem ten sprzęt i z początku nie było żadnych problemów. Dopiero po ponad tygodniowym użytkowaniu, zauważyłem, że monitor jakby zaczął się przegrzewać. Przejawiało się to tym, że po dłuższym użytkowaniu obraz zaczął skakać i po chwili stawał się zupełnie nieczytelny. Jak wyłączyłem monitor i ponownie włączyłem, to przez chwilkę wszystko znowu wraca do normy, ale po pewnym czasie problem wraca ponownie. Im dłużej dam mu odpocząć, tym dłużej działa poprawnie, np. po nocy monitor działa bez zarzutu przez długi czas... W związku z tym mam pytanie: jak można byłoby naprawić ten problem? Proszę Was o pomoc... Z góry bardzo dziękuję! Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1340536
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Wszystko wskazuje na to, że masz tzw. zimne luty. Trzeba przelutować trzeba zasialcz, odchylanie pionowe i poziome oraz okolice trafopowielacza. Zwróć uwagę czy nie ma dziwnie wyglądających kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #3 1340558
    Vitoss
    Poziom 12  
    Ok, dzięki za pomoc :) Ja za bardzo się na tym nie znam, ale porozmawiam ze znajomym elektronikiem i przedstawię mu problem, to mam nadzieję, że pomoże :D Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam.
  • #4 1389873
    Vitoss
    Poziom 12  
    Sorry, że odświeżam temat, ale dopiero teraz byłem w stanie przedstawić problem elektronikowi. W międzyczasie, przepalił się bezpiecznik w tym monitorze, ale na szczęście został wymieniony i sprzęt działa. Elektronik nie dostrzegł żadnych zimnych lutów - powiedział, że takich nie ma - nie wie, co może być przyczyną tych "problemów"? Może jest jakiś inny powód takich "błędów"? Proszę o pomoc! Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #5 1390588
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    A przelutowal płytę? To, że nie widać nie znaczy, że nie ma. Jak nie zrobił jeszcze tego to niech to zrobi. Ponad to sprawdź włącznik sieciowy.
  • Pomocny post
    #6 1390682
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    dla znajomego elektronika
    to jest analog HL4850A

- zaczął skakać w pionie czyli góra-dół ( CZY poziomie czyli na boki?)
    - nieczytelny czyli nieostry , czy mleczny i zamazany

p.s.
    natomiast Hyundai DeluxScan 14 to HL 4838E (lub bliższy 4860)
  • #7 1391822
    Vitoss
    Poziom 12  
    Obraz skakał tylko góra-dół - czyli na płaszczyźnie pionowej - w poziomie wszystko jest ok. Jak skakał, to obraz się nie rozmazywał, nie było żadnych przebarwień, itp. - jedynie te "przeskoki" - tak jak czasem w niektórych telewizorach jest ustawienie, że obraz jakby się "zapętlał" pionowo...
  • #8 1540979
    Vitoss
    Poziom 12  
    Witam!

Przepraszam, że ponownie odświeżam posta ale znowu mam problem z tym monitorem :(

Jakiś niecały miesiąc temu, rozkręciłem ten monitor i spojrzałem na płytę w celu wyszukania "zimnych lutów". Mieliście rację - luty rzeczywiście były. Zeskrobałem je wszystkie dosyć starannie i od razu problem zniknął... Przez ok. miesiąc sprzęt chodził bez zarzutu - nawet przy długim czasie pracy nie było najmniejszych problemów. Niestety, wczoraj problem pojawił się ponownie :( Obraz ponownie zaczął skakać i pomyślałem, że zimne luty znowu się pojawiły... Jeszcze raz rozkręciłem monitor, spojrzałem na płytę i starałem się zeskrobać wszystkie zimne luty, jakie były, choć tym razem bez żadnego efektu - obraz nadal skacze :( W związku z tym, mam do Was prośbę o pomoc. Zastanawiałem się, czy nie zeskrobać jeszcze raz tych lutów bardzo dokładnie i tym razem, żeby jeszcze zalutować wszystkie "podniszczone" luty? Co o tym sądzicie? Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie :)
  • Pomocny post
    #9 1541055
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Zimnych lutów nie należy zeskrobywać tylko poprawić je lutownicą z odrobiną nowej cyny.
  • REKLAMA
  • #10 1541077
    Vitoss
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź. W takim razie, jeżeli ja zeskrobałem te zimne luty, to czy nie wpłynie to w jakiś sposób na późniejszą pracę monitora?

Skoro należy je poprawić za pomocą lutownicy, zatem nie powinno się nic zeskrobywać, jedynie "nadlutować" wszystko, tak?
  • Pomocny post
    #11 1541109
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Popraw wszystkie zeskrobane i podejrzane luty i powinno być OK.
    Zanim tego nie zrobisz lepiej nie włączaj monitora.
  • #12 1542801
    Vitoss
    Poziom 12  
    Poprawiłem wszystkie luty (zarówno zeskrobane jak i te podejrzane), niestety to nic nie dało :( Obraz nadal skacze po dłuższej pracy i zauważyłem, że przegrzewa się taka mała "puszeczka" dosyć niedalego od bezpiecznika, w której znajdują się jakby dwa "kamyczki" - kółeczka - jedno mniejsze, a drugie większe... Może coś jeszcze przelutować? Jutro spróbuję jeszcze raz przelutować praktycznie wszystkie luty - czy to dobry pomysł? Proszę o pomoc.. pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #13 1543012
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Vitoss napisał:
    zauważyłem, że przegrzewa się taka mała "puszeczka" dosyć niedalego od bezpiecznika, w której znajdują się jakby dwa "kamyczki" - kółeczka - jedno mniejsze, a drugie większe

ta puszeczka ;) to pozystor i on ma się grzać
  • #14 1614736
    Vitoss
    Poziom 12  
    Witam!

Wybaczcie, że odświeżam ten temat już drugi raz, ale niestety ciągle się "szarpię" z tym sprzętem :(

Ostatnio coś lutowałem i "zajrzałem" do niego - wtedy był spokój na ok. miesiąc - teraz niestety problem znowu sie powtórzył... Próbowałem już kilka razy go lutować w miejscach, gdzie widać było, że się przegrzewają elementy, ale na próżno :( Moglibyście podać link do schematu tego monitora i powiedzieć, co konkretnie przelutować? Bardzo proszę o pomoc - byłbym ogromnie wdzięczny... Pozdrawiam serdecznie!
  • #16 1615455
    Vitoss
    Poziom 12  
    lukashb napisał:
    a ja mam inną propozycję...schładzaj po kolei układ który się grzeje...tj. pion, procesor, i tyle

schładzać, tylko w jaki sposób? :) dzięki za odpowiedź!
  • REKLAMA
  • #18 1615527
    Vitoss
    Poziom 12  
    dzięki! mam jeszcze jedno pytanko: czy schładzać po stronie lutów, czy może po "górnej" stronie? pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Hyundai DeluxScan 14S po ponad tygodniu użytkowania zaczął przegrzewać się, co objawiało się skaczącym obrazem w pionie i utratą czytelności obrazu po dłuższym czasie pracy. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu problem chwilowo ustępował. Wskazywano na możliwe zimne luty w obwodach zasilacza, odchylania pionowego i poziomego oraz w okolicach trafopowielacza, a także na konieczność sprawdzenia kondensatorów i włącznika sieciowego. Po wymianie bezpiecznika i konsultacji z elektronikiem zimne luty nie zostały potwierdzone wizualnie, jednak dalsze lutowanie i poprawianie połączeń lutowanych było zalecane. Autor samodzielnie zeskrobał zimne luty, co początkowo rozwiązało problem na około miesiąc, ale usterka powróciła. Zalecano nie zeskrobywać lutów, lecz poprawić je lutownicą z dodatkiem cyny. Zauważono także przegrzewanie się pozystora znajdującego się niedaleko bezpiecznika, co jest normalne. Proponowano chłodzenie układów scalonych (pion, procesor) np. za pomocą gazu z zapalniczki, aby zlokalizować źródło problemu. Autor prosił o schemat monitora i wskazówki, które elementy przelutować, gdyż problem powraca mimo wielokrotnych prób lutowania. Obraz skakał tylko w pionie, bez rozmazywania czy przebarwień. W dyskusji pojawiły się modele analogowe układów HL4850A (DeluxScan 14S) oraz HL4838E i HL4860 (DeluxScan 14).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA