logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta ASUS MAXIMUS FORMULA po nieudanym flashowaniu

tooomek77 12 Maj 2011 21:46 3119 8
REKLAMA
  • #1 9499706
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zrobiłem upgrade BIOS'u do wersji RAMPAGE FORMULA, użyłem do tego celu programu AFUDOS w wersji inżynieryjnej ES. BIOS wgrałem bezwarunkowo komendą :AFUDOS /iBIOS.ROM /pbnc /n

Wszystko niby przebiegło dobrze, po ok. minucie flashowanie się kończyło i program poprosił o reset komputera. Od tamtej chwili już nie wstał.

Wyświetlacz LCD najpierw pokazuje komunikat CPU INIT, a potem DETDRAM i na tym koniec. Na płycie świecą się tylko trzy diody (zielona, żółta i czerwona), które są przy pamięci RAM.

Próbowałem zrobić reset BIOS=u, zmieniać kolejność pamięci - bez efektu.
    Da się z tą płytą coś jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 9500123
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Wgrać właściwą wersję BIOS-u przy pomocy programatora.
  • REKLAMA
  • #3 9500192
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Ewentualnie Hot Flash na płycie z podobną kością biosu:)
  • #4 9501676
    tooomek77
    Poziom 14  
    A Award BIOS nie umożliwia flashowania z poziomu np. USB? Jak podłączę pendrive, to świeci się wbudowana w nim dioda, więc port USB jest chyba aktywny.
  • #5 9501806
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    To już chyba zależy od producenta płyty. Spróbuj zrobić startówkę na penie i w autoexec.bat dopisać komendę do flashowania
  • REKLAMA
  • #6 9502906
    tooomek77
    Poziom 14  
    Z tego co wyczytałem, płyta posiada tzw. CrashFree Bios, czyli po nieudanym flashowaniu można próbować wgrać ponownie BIOS za pomocą np. pendrive.
    Nagrywa się wówczas plik z BIOS-em pod nazwą Formula.ROM i tyle.

Niestety, również to nie skutkuje.
  • REKLAMA
  • #8 9502991
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    tooomek77 napisał:
    płyta posiada tzw. CrashFree Bios, czyli po nieudanym flashowaniu można próbować wgrać ponownie BIOS za pomocą np. pendrive.
    Nagrywa się wówczas plik z BIOS-em pod nazwą Formula.ROM i tyle.

Ale przecież Twoje flashowanie bylo udane.

tooomek77 napisał:
    Niestety, również to nie skutkuje.

Może uprzejmie opisz, co to znaczy.
  • #9 9503098
    tooomek77
    Poziom 14  
    Opiszę to dokładniej.

Stary BIOS płyty głównej ASUS Maximus Formula został zaktualizowany do najnowszego BIOS-u płyty Asus Rampage Formula, Flashowanie odbyło się za pomocą programu AfuDOS w wersji inżynierskiej ES, która pozwala na update BIOS-u pomimo różnego ID płyty (czy jak to się nazywa). Normalnie nie mógłbym tego zrobić.
    Samo flashowanie przebiegło sprawnie, po około minucie program poprosił o reset komputera. No i tutaj zaczęły się schody. Płyta główna od tego momentu się już nie uruchomiła.
    Na płycie głównej znajdują się diody LED, 3 rzędy po 3 diody w kolorach zielonym, pomarańczowym i czerwonym. Wskazują one na stan napięcia na pamięciach, chipsecie i procesorze. Jeśli jest wszystko w porządku, to powinny się świecić diody zielone w każdym rzędzie. Świecą się jednak tylko diody przy pamięciach, w dodatku wszystkie trzy jednocześnie.

Wyświetlacz LCD dedykowany do tego modelu, wskazujący kolejne etapy rozruchu, najpierw wyświetla komunikat CPU INIT, następnie zatrzymuje się na komunikacie DETDRAM, co według mnie świadczy o problemie z wykryciem RAM-u.

Jest to płyta z serii ROG, według tego co wyczytałem wnioskuję, że posiada ona możliwość ponownego zaprogramowania kości BIOS w przypadku nieudanego flashowania (CrashFree system),. Tak jak wyżej napisałem, tworzy się wówczas na pendrive plik Formula.ROM i tyle - płyta powinna odnaleźć go i zrobić autoupdate.

Po tym jak wkładam pendrive i włączam komputer, czekam jakieś 10 minut, po czym go restartuję. Efekt jest ten sam, tzn. świecące się trzy diody przy pamięciach, bootowanie nie następuję, a na wyświetlaczu komunikat DETDRAM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaktualizował BIOS płyty głównej ASUS Maximus Formula do wersji Rampage Formula za pomocą programu AFUDOS w wersji inżynieryjnej. Po udanym flashowaniu i restarcie komputer nie uruchomił się, a na wyświetlaczu LCD pojawiły się komunikaty CPU INIT i DETDRAM. Użytkownik próbował resetować BIOS oraz zmieniać kolejność pamięci RAM, jednak bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano użycie programatora do wgrania właściwej wersji BIOS-u, przeprowadzenie Hot Flash na płycie z podobną kością BIOS-u oraz wykorzystanie funkcji CrashFree BIOS do ponownego wgrania BIOS-u z pendrive'a, co również nie przyniosło efektu. Istnieje obawa, że płyta mogła zostać uszkodzona podczas nieudanej aktualizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA