logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD-G722 - Radio nie działa, układ IC901 się nagrzewa po włożeniu płyty

pawomanhatan 13 Maj 2011 17:08 4583 4
REKLAMA
  • #1 9501826
    pawomanhatan
    Poziom 14  
    Witam,
    Na wstępie napiszę, że znalazłem już podobny wątek na forum, ale nie opisuje on dokładnie mojego problemu dlatego zakładam nowy temat...
    Chodzi o ww radio JVC KD-G722, gdyż po podłączeniu do zasilania nic się nie zapala na panelu, słychać tylko kilka sek pracę silniczka i to wszystko. Gdy wkładam płytę, to ładnie się wsuwa i po opuszczeniu panelu także sie wysuwa, ale poza tym nic. Zero dźwięku i zero wyświetlania czegokolwiek...Dodam że zasilanie dobre i cała reszta wygląda w porządku. Przeleciałem wszystkie ważniejsze luty lutownicą, żeby mieć większą pewność co do nich i zauważyłem że układ IC901 się nagrzewa bardzo po włożeniu płyty... Czy wymaga on na pewno wymiany i czy może on być powodem tej usterki?
    Pozdrawiam i czekam na wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 9503375
    sSmall
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Witam kolego napisz co to za układ. Radio powinno działać nawet wtedy gdy wyjmiesz mechanizm CD. Podobną sytuacje miałem w sony, uszkodzony był tranzystor SMD przy złączu zasilania. Takie zachowanie możne też powodować zabrudzenie styków w panelu, blokują procesor.
    pozdrawiam SRS
  • REKLAMA
  • #3 9504856
    pawomanhatan
    Poziom 14  
    Układ ten to IC 901 ( oznaczenie na płycie) i nie odczytywałem dokładnych danych z niego, ale ktoś z innego tematu twierdzi, że to jakiś AN80T71. Podam także linka do postu innego kolegi z którego właśnie od tego zacząłem sprawdzanie...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1782181.html#8570684
    Radio wygląda w sumie jak nowe i zabrudzenia jakichkolwiek elementów tutaj odpadają. Bardzo mnie niepokoi właśnie ten układ IC 901 gdyż ktoś w tamtym temacie twierdzi, że jeśli się bardzo grzeje to na pewno jest do wymiany. Facet mówi że u niego po wymianie tego ustrojstwa radio ruszyło i działa a u mnie właśnie zauważyłem że się nagrzewa i to bardzo ( tak, że palca na dłużej niż 1-2sek nie przyłoży ).
    Nie sprawdzałem jeszcze ile ten układ będzie kosztował, ale jeśli cena będzie rozsądna to go założę i podam jakie tego są efekty...
    Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.

Witam ponownie. Dziś udało mi się kupić owy układ AN80T71 ( regulator napięcia podajże ) 16zł w Rzeszowie i kupa :( Nadal te same objawy, czyli radio wsuwa i wypluwa płyty, po włożeniu pendrive'a pendrive się podświetla czyli jakiś tam sygnał do niego dochodzi ale zero dźwięku oraz zero reakcji na panelu :( Wlutowany na nowo regulator też nagrzewa się jak poprzedni, ale pomyślałem teraz że jeśli przykręcony jest do sporego radiatora, to może ma się tak prawo grzać.
    Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie może?:( Słyszałem że jakiś reset można zrobić w tych radiach tylko nie wiem czy chodzi tu o naciśnięcie guziczka pod panelem czy jakiś tryb serwisowy z kombinacji klawiszy panelu...?
    Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie posłucham :)

Załączam service manual do tego radia. Może ktoś intuicyjnie patrząc na układ wymyśli co może być nie tak.
    Dodam także, że wyczytałem że podobne objawy mogą mieć radia z odwrotnie podłączonym zasilaniem, lecz nie wiem od czego zacząć szukanie usterki.
    Mam tylko nadzieję że procesor ( czy jak to nazywają ) nie jest uszkodzony, bo wtedy radio chyba nadaję się tylko na złom :(
    Załączniki:
    • JVC KD-AR770-G720-G721-G722-G724-G725-G727-sch.pdf (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 9519411
    pawomanhatan
    Poziom 14  
    Nie wiem czy nikt nie odpowiada bo nie ma żadnych pomysłów, czy nikt nie widzi tego co pisałem ze względu na edycję tekstu a nie nową wypowiedź więc dlatego robię to teraz...
    Liczę na jakiekolwiek sugestie w temacie.
    Pozdrawiam

Witam ponownie,
    Przewalałem wczoraj wieczorem po raz setny różne tematy w celu dojścia mej usterki i znalazłem kilka, które mogły by się powielić z moim, np. przegrzewanie się końcówki mocy, lub spalenie się uP odpowiedzialnego za USB i jednocześnie odtwarzanie mp3 ale ani końcówka się nie nagrzewa, ani po odpięciu układu USB radio nie startuje.
    Często także podobno padają diody przy złączu zasilania ( przy czym piszą ludzie że stosowane są zenerki ) a u mnie widać kilka zwykłych diod ( duża prostownicza i kilka smd ) ale badałem wszystkie w pobliżu zasilania i wyglądają ok ( oczywiście badałem odłączając jedną nóżkę od płyty jeśli wskazanie było nie pewne...). Co do wyjść głośnikowych to nie słychać w nich nawet najmniejszego szumu czy cokolwiek.

Może jednak jeszcze jakieś sugestie? :)
  • #5 11624180
    pawomanhatan
    Poziom 14  
    Temat chyba już czas zamknąć :)
    Radia nie udało się uruchomić, gdyż wszystko wskazywało że procek uległ uszkodzeniu ( sprawa nie opłacalna raczej ). Radio posłużyło za dawcę części i okazało się, że panel jest 100% sprawny.
    Pozdrawiam
REKLAMA