logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić QoS na TP-LINK TL-WR543G dla limitu prędkości laptopa?

Malzzahar 13 Maj 2011 19:55 2309 8
REKLAMA
  • #1 9502372
    Malzzahar
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam internet o przepustowości 3Mbps. Sprawa wygląda tak... mam komputer, laptopa i router TP-LINK TL-WR543G który rozdziela neta na te dwa urządzenia. Komputer jest podłączony do routera tradycyjną skrętką RJ-45, natomiast laptop bezprzewodowo. Chodzi mi o to aby ustawić limit downloadu i uploadu na laptopa (256 kbps), a na kompa przydzielić resztę transferu. Zauważyłem, że w routerze jest funkcja QoS która teoretycznie załatwia sprawę, jednakże jestem zielony w sieciach i po licznych próbach skonfigurowania tego poddaję się.

Okno konfiguracji QoS wygląda tak:

Prosiłbym o pomoc w tym jak mam to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 9502399
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Dobrze to określiłeś...Teoretycznie to router załatwia... Tej klasy sprzęt "za silny" w ograniczaniu pasma raczej nie jest, ale możesz spróbować - włącz QoS, ustaw parametry swojego łącza (download/upload), a poniżej masz tabelkę, ile pasma (tak samo, download/upload) ma być przeznaczone na każdy "port" (1-4 - porty ethernetowe, Wireless - bezprzewodówka).
  • #3 9502450
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Dokładnie rzecz ujmując, w tabelce wpisuje się ile kwantów minimalnie ma zostać dla danej klasy - więc "od góry" pasma nie wytniesz, ale możesz przydzielić laptopowi 8 kwantów a PCtowi resztę i zobaczyć, co wtedy.

Konieczne jest uzupełnienie górnej sekcji i zaznaczenie QoS.
  • REKLAMA
  • #4 9502451
    Malzzahar
    Poziom 2  
    Próbowałem tak na wiele sposobów.

Przykładowe ustawienie:

Już tłumaczę dlaczego tam jest 80 i 16. Googlowałem trochę i gdzieś ktoś napisał, że zanim wpiszę się tam wartość to trzeba ją podzielić przez 32 np. jeżeli chcę przydzielić 512 kb dla laptopa dzielę to przez 32 i wychodzi 16. Nie wiem czy to jest dobrze ale gdy zapisuje tak jak na obrazku to szybkość łącza na komputerze i laptopie jest bez zmian. Czy powinienem zresetować router po takiej operacji?

@piterus99
    Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi kwantami. Mógłbyś napisać to jaśniej? Jak wspomniałem nie znam się w ogóle na sieciach.

Proszę umieszczać obrazy zgodnie z instrukcją. Post należy poprawić. [piterus99]

Poprawione, sorki.
  • REKLAMA
  • #5 9502463
    piterus99
    Poziom 43  
    Wireless daj na Lowest, i tak jak wyżej pisałem - jest to gwarantowana prędkość. Od góry tym routerem nie ograniczysz.
  • REKLAMA
  • #6 9502480
    Malzzahar
    Poziom 2  
    Ok zmieniłem Wireless na Lowest.
    Reszta jest dobrze? Pytam bo dalej nie rozumiem o co chodzi z tymi kwantami... może jakiś głupi jestem, nie wiem. Co powinienem tam wpisać?

@Edit
    Czyli mam rozumieć, że 1 quantum = 32kbit?
  • Pomocny post
    #7 9502621
    piterus99
    Poziom 43  
    Tak
  • #8 9502648
    Malzzahar
    Poziom 2  
    Chyba to nie działa. Robiłem kilka testów i bez tego będzie to dla mnie bardzo uciążliwe. Np. włączyłem ściąganie pliku na komputerze (pobierało ok. 300kb/s), następnie odpaliłem YouTube na laptopie i włączyłem filmik aby zaczął się buferować. Transfer na komputerze natychmiastowo spadł do 100kb/s.

Jaki sprzęt na 100% gwarantowałby mi stałe podzielenie transferu?

Myślałem też o zainstalowaniu programu na laptopie który nakładałby limit transferu na łącze. Co o tym sądzisz? Np. Netlimiter.

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

Udało się to zrobić dzięki temu programowi (NetLimiter). Zainstalowalem go na laptopie i ustawiłem limit na całego kompa 256kbps (nie bawiłem się w ustawianie limitu np. na Firefoxa bo skoro mogę ustawić na całego kompa to dlaczego miałbym z tego nie skorzystać) i automatycznie resztę łącza mam na kompie i co ważne jeżeli laptop nie zajmuje łącza to mogę korzystać z całej jego przepustowości na kompie. Dzięki za pomoc.

Tak z ciekawości mógłbyś mi napisać jaki sprzęt na 100% gwarantowałby mi stałe podzielenie transferu bez kombinowania?
  • #9 9503457
    piterus99
    Poziom 43  
    Jakiś router wspierający alternatywne oprogramowanie pokroju Tomato, DD-WRT albo OpenWRT i skrypty do tego - tak dla przykładu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji QoS na routerze TP-LINK TL-WR543G, aby ograniczyć prędkość transferu dla laptopa do 256 kbps, pozostawiając resztę dla komputera stacjonarnego. W odpowiedziach zasugerowano włączenie QoS, ustawienie parametrów łącza oraz przydzielenie kwantów pasma dla każdego urządzenia. Użytkownik miał trudności z poprawnym ustawieniem, a po testach stwierdził, że QoS nie działał zgodnie z oczekiwaniami. Ostatecznie zainstalował program NetLimiter na laptopie, co pozwoliło mu na skuteczne ograniczenie transferu, zapewniając jednocześnie pełną przepustowość dla komputera, gdy laptop nie korzystał z łącza. Wskazano również na możliwość zakupu routera wspierającego alternatywne oprogramowanie, takie jak Tomato, DD-WRT lub OpenWRT, dla lepszej kontroli nad pasmem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA