logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi

Heroses 09 Lis 2004 20:39 3453 2
  • #1 973555
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Witam zauważyłem ostanio że ktoś z naszej sieci osiedlowej bawi się moim komputerem. Czasem giną mi pliki a czasem na pulpicie pojawiają się zupełnie nowe z dziwnymi zapisami. Ktoś poprostu robi sobie ze mnie jaja.
    Słyszałem że gdzieś w kompie w "log-ach" zapisują się dane kto ostanio zwiedzał mój komputer.
    Wiecie może gdzie mogę to odnaleźć??
  • #2 973622
    bartucha
    Poziom 11  
    Po:
    Pierwsze:jesli ktos to robi zapewne wie ze go podejrzewasz
    Drugie:teraz mozesz mu jedynie pomachac
    Trzecie:przeinstaluj system(tak bedzie najbezpieczniej) postaw firewalla i antywirusa, zakutalizuj oba programy
    Czwarte:to i tak nie da Ci 100% pewosci ale w 99% uchroni przed tym osobnikiem i jemu podobnymi. Firewall pozwoli na wykrycie intruza trzeba jedynie poprawnie odczytywac jego alerty i logi. Nie kazdy sygnal ostrzegawczy jest proba wlamania, nie wyciagaj pochopnych wnioskow
  • #3 973892
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Po ptokach ;-)

Zainstaluj sobie program LAN Guard Net Scanner.
    ftp://ftp.gfisoftware.com/languardnss5.exe

Zainstaluj go tak, by intruz, nie był w stanie go namierzyć. Najlepiej zaraz po włączeniu kompa. Zaraz potem szybko zrestartuj komputer. Po restarcie, odpal program i przy pomocy opcji NEW SCAN>LIST OF COMPUTERS (wyskoczy lista obecnych domen/kompów - tu zaznacz wszystko) przeskanuj cały LAN.
    Poczekaj aż skończy i przejrzyj wyniki.

Program nie pokazuje bezpośrednio kto się Tobą bawi, ale pozwala zawężyć pole poszukiwań. Pod kazdym z komputerów przeskanowanych w LANie, znajdziesz otwarte (używane) porty.
    Jeśli przy którymś z kompów znajdziesz wpisy typu:
    possible Trojan Clients

To będzie to oznaczało, ze komputer ma uruchomiony program kliencki trojana (moze to być Świniak , Cafe INI lub inne) (a mówiac bardziej zrozumiale - gościu z kimś sobie pogrywa w klocki). Jednak, nie jest to jednoznaczne , ze własnie z Tobą. Poniekąd, te pogrywanie nalezy niezwłocznie zgłosić administratorowi wraz z zapisanym do postaci HTML logiem z owego skanowania (najlepiej na dyskietce, bo jak gnida wyczuje cos, to znajdzie ten plik, skasuje go i tym samym zatrze ślady swojego działania).

Z doświadczenia wiem, że jeżeli ktoś juz sie świetnie bawi czyjąś udreką w sieci, to najczęściej bawi sie pewnym gronem ludzi, a nie tylko jednym zawodnikiem :-(

PS. Odradzam metody siłowe (np. łomoty itp.) . Największą karą dla takiego młotka , bedzie odłączenie go od sieci przez admina.

PS. A jesli nie bedziesz umiał sie w tym logu połapać, wyślij go do mnie na maila. Podpowiem Ci, kto "mąci".
REKLAMA