logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zasilacza transformatorowego 18V/1,1A do drukarki HP – schemat, filtracja, radiator

afro1 09 Lis 2004 22:19 2318 6
REKLAMA
  • #1 973858
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    muszę zrobić zasialcz 18v o wydajności min. 1,1 A. Potrzebny mi jest on do drukarki, gdyż dotychczasowy impulsowy nie działa. Zwracam sie więc z pytaniem, czy mogę użyć teraz transformatorowego do tej drukarki, bo impulsowego nie zrobię na pewno, a nowe są drogie. Na elektrodzie nie znalazłem.

Ogólną zasadę konstruowania zasilacza znam. Transformatora na 18V nie widziałem, więc wezmę np. 24-25V. Za tym wstawię mostek Graetz'a, a potem stabilizator do obniżenia napięcia. Przydałby się też jakis układ filtrów z kondensatorów. Pytania:

1. czy to co napisałem powyżej jest poprawne?
    2. jak dobrać pojemności tych kondensatorów, a raczej jak zrobić dobrą stabilizację i filtr
    3. co tam jeszcze umieścić, np. jakieś sprzężenia itp. Nie bardzo znam te pojęcia
    4. czy ktos mógłby mi rozrysować schemat takiego zasilacza?
    5. czy jeśli na stabilizatorze będzie taki spadek napięcia, to nie będzie on emitował dużo mocy w postaci ciepła? jeśli tak, to czy jakiej wielkości radiator zastosować
  • REKLAMA
  • #2 973901
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam

Są takie zasilacze regulowane na forum:
    Strona główna
    Schematy inne
    Zasilacze

i masz od koloru do wyboru.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 974090
    afro1
    Poziom 15  
    miglus napisał:
    Witam

Są takie zasilacze regulowane na forum:
    Strona główna
    Schematy inne
    Zasilacze

i masz od koloru do wyboru.

wybacz miglus, ale nie jestem w stanie odnaleźć zasilacz na 18V i 1100mA. Możesz mi takowy wskazać?
  • REKLAMA
  • #4 974129
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Choćby ten (ma regulację napięcia wyjściowego I-max.1,4A):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#230856

lub:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#713773
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#888649

Tego pierwszego sam używam do scanera "Scanny".
    A jak uważasz, że one nie są takie jakie byś potrzebował, to pisz do mnie na PW poszukam inne. Faktycznie musi być 18V-1,1A - idealnie ?.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 974234
    afro1
    Poziom 15  
    wyłumaczę: mam uszkodzony zasilacz od drukarki HP DeskJet 840c. Jest to zasilacz impulsowy. Drukarka jest mi potrzebna, a nie mam aktualnie czasu na rozgryzanie zasad działania zasilaczy impulsowych. Potrzebny mi jakiś zamiennik szybko, bardzo szybko....

...drukarka wymaga 18V, więc tak ma raczej być. Nie znalazłem takiego schematu, więc myślałem, że z pomocą forumowiczów coś uda mi się zaprojektować...

...1100mA to minimum. Oczywiście zasilacz może mieć większą wydajnośc, ale po co, skoro będzie trzeba do tego mocniejszego trafa. 1,1A to wymagane minimum.

Jeśli chodzi o ten zasilacz 0-20V do 1,4A, to schemat ideowy jest, opis po niemiecku tez, ale rysunku płytki NI MA :(
  • #6 974262
    michalgorny

Poziom 17  
    moja rada taka:

kup trafo powiedzmy na 22/24 V okolo 1.5A

wyprostujj na mostku minimum, wytyrzymujacym 2A

daj kondzensator 2200uF/50V
    daj kondensator 100n/50V

a dalej podepnij 7818... i dokrec radiator.. i gotowe.. mozna zrobic na 40cm kw plytki uniwersalnej

pozdrawiam
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 974268
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Jak piszesz zasilacz potrzebny szybko - bardzo szybko... A chcesz sie w robienie plytki bawic...
    Zrob se cos na LM317 i daj mu duzy radiator a zapewniam ze pochodzi.
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza transformatorowego o napięciu 18V i prądzie co najmniej 1,1A jako zamiennika dla uszkodzonego zasilacza impulsowego do drukarki HP DeskJet 840c. Proponowane rozwiązanie to użycie transformatora 22-25V o wydajności około 1,5A, mostka prostowniczego (np. Graetza) wytrzymującego prąd minimum 2A oraz filtracji z kondensatorów elektrolitycznych (np. 2200µF/50V) i ceramicznych (100nF/50V). Do stabilizacji napięcia sugeruje się zastosowanie stabilizatora liniowego 7818 lub układu LM317 z odpowiednio dobranym radiatorem, aby odprowadzić ciepło powstałe na stabilizatorze przy spadku napięcia. Schematy zasilaczy regulowanych o podobnych parametrach są dostępne na forum elektroda.pl, jednak brak jest gotowego schematu idealnie dopasowanego do wymagań 18V/1,1A. Wskazano również, że większa wydajność prądowa wymaga mocniejszego transformatora. Zalecenia obejmują szybkie wykonanie prostego układu na płytce uniwersalnej z podstawowymi elementami filtrującymi i stabilizującymi, aby zapewnić niezawodne zasilanie drukarki bez konieczności projektowania zasilacza impulsowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA