logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastąpić zasilacz HP 18W własnym na transformatorze?

zybex 22 Lip 2007 10:32 1621 7
REKLAMA
  • #1 4103166
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Po włączeniu listwy zasilającej i w już w trakcie uruchamiania się kompa "strzeliło" coś w zasilaczu drukarki. Był tylko huk i błysk, no i oczywiście specyficzny zapach.
    Zasilacz o danych:
    Max out power 18W
    +32V/500mAMax
    +15V/530mAMax

Po otwarciu obudowy okazało się, ze scalak 8-nóżkowy rozerwany, poza tym od strony druku mnóstwo elementów smd bardzo okopconych. Trudno w tej chwili określić czy też uszkodzonych.
    Zapytałem fachowca z zakładu naprawczego(elektronicznego), czy nie mógłbym po prostu zrobić takiego zasilacza samemu, na transformatorze i popularnych, dwóch stabilizatorach. Dostałem odpowiedź, że drukarka może nie działać prawidłowo z takiego zasilacza, że musi to być taka przetwornica jak w oryginale. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Ps. Nie chcę wciskać tego zasilacza do oryginalnej obudowy, bo się nie zmieści, a jedynie wykorzystać specyficzny kabel z wtykiem.
  • REKLAMA
  • #2 4103407
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    A niby to dlaczego miała by nie działać drukarka. Można śmiało robic zasilacz z liniową stabilizacją. Kupowanie oryginału pewnie będzie droższe od nowej drukarki.
  • REKLAMA
  • #3 4103439
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Tez tak właśnie myślę, tylko zaintrygowało mnie stwierdzenie jakby nie było "fachowca", że to może mi nie działać. Według mnie to zasilacza na elementach tradycyjnych przeżyje nie jeden oryginalny, tzn. taką przetwornicę.
    Oba napięcia chcę zrobić na stabilizatorach 1A (tak nieco na wyrost). Dla 15V zastosować chcę typowy 7815, a dla tego 32V jakiś z tej serii, np. 7824+dioda zenera 8,2V na końcówce "adj". Mogłbym dać LM317, ale chyba ta pierwsza myśl jest prostsza w reazlizacji.
  • REKLAMA
  • #4 4103932
    trebuch1
    Poziom 26  
    Pomysł b.dobry. Należy tylko uważać aby na wejście 7812 nie podać
    więcej jak 38V.

Dodano po 1 [minuty]:

7824 a nie 7812
  • REKLAMA
  • #5 4105163
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    1. Po coś się zebrała grupa inżynierów w HP i tworzyli taki zasilacz...
    2. Poddaj model drukarki i zasilacza.
    3. O zasilaczach tego typu i ich usterkach już sporo napisano na tym forum, wystarczy użyć "SZUKAJ"
  • #6 4105321
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    isiek78, z całym szacunkiem , myślę, że koszty budowy zasilaczy na przetwornicy są dużo niższe niż na transformatorach ( cena miedzi ), więc dlatego je wprowadzono. Również waga i gabaryty oraz sprawność przemawiają za elektroniką. Ale w tym przypadku, zasilacz zbudowany na transformatorze będzie tak samo spełnił swoją rolę jak i przetwornica. Zybex, masz części - buduj zasiłkę na trafku ...

Pzdr.
  • #7 4105510
    trebuch1
    Poziom 26  
    Isiek, niepotrzebnie sie asekurujesz stwierdzeniem "że grupa inzynierów HP ...." to musi tak być. Oni mieli uruchomić najtańszą produkcję dobrego wyrobu a zybex ma zrobic jeden egzemplarz z tego co jest mu realnie dostępne i tanie ale dla niego. Parametry przecież bedą te same.
    "Fachowiec" w serwisie miał cel wymówki. Jeśli napchali tyle elektroniki to chyba tak ma być - pomyslał - jak ja zrobię inaczej a klientowi padnie drukarka to powie że to moja wina.
  • #8 4106142
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Naprawa wspomnianego egzemplarza nie wchodzi w grę, bo poza rozerwanym układem scalonym od strony druku jest tragicznie, tzn. elementy smd jakby nadtopione.
    A tak przy okazji, to jak często psuja się tradycyjne zasilacze z transformatorem sieciowym? Te przetwornice wymyślono m.in. po to, aby ludzie ciągle płacili kasę za naprawę takiego sprzętu, który jest awaryjny, albo kupowali nowy.
    Przykładowo jak zrobiłem w domu oświetlenie halogenowe w kuchni i łazience na tradycyjnych transformatorach, to wiem że to musi działać. Ileż to przetwornic popalonych przynoszą mi znajomi. Nie naprawiam ich, bo są zbyt tanie. Ktoś powie, że właśnie o to chodzi, aby wszystko było tanie, chociaż zawodne.
    Na szczęście elektronik amator zawsze sobie poradzi. :D

Dodano po 47 [minuty]:

trebuch1 napisał:
    Pomysł b.dobry. Należy tylko uważać aby na wejście 7812 nie podać
    więcej jak 38V.

To fakt, ale są też takie nietypowe zastosowania do wyższych napięć niż znamionowe. Przykład poniżej.
    Załączniki:
    • Stab90V.JPG (7.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zastąpienia oryginalnego zasilacza drukarki HP o mocy 18W i napięciach +32V/500mA oraz +15V/530mA własnym zasilaczem opartym na transformatorze i stabilizatorach liniowych (np. 7815, 7824, LM317). Uszkodzenie oryginalnego zasilacza objawiło się rozerwaniem układu scalonego i silnym przypaleniem elementów SMD. Eksperci wskazują, że zasilacz liniowy z transformatora może poprawnie zasilać drukarkę, pod warunkiem zachowania odpowiednich parametrów napięciowych i prądowych. Zasilacze impulsowe (przetwornice) są stosowane ze względu na niższe koszty produkcji, mniejszą wagę, gabaryty i wyższą sprawność, ale w przypadku pojedynczego egzemplarza zasilacz transformatorowy jest realną i trwałą alternatywą. Zaleca się ostrożność, aby nie przekroczyć maksymalnego napięcia na wejściu stabilizatorów (np. do 38V dla 7824). Naprawa oryginalnego zasilacza jest trudna ze względu na poważne uszkodzenia, a tradycyjne zasilacze transformatorowe są uważane za bardziej niezawodne w dłuższej perspektywie niż tanie przetwornice impulsowe.
REKLAMA