logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB President Grant - niska moc w SSB, jak poprawić strojenie?

mkos1 10 Lis 2004 00:23 2788 2
REKLAMA
  • #1 974258
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Jestem w posiadaniu tego radyjka. Radio przeszło już kilku "naprawiaczy" zanim w końcu dotarło do mnie a muszę stwierdzić, że ktoś nieźle pokręcił w środku bo było ono totalnie rozstrojone. Jedynie chyba torem odbiorczym zbytnio się w nim nie "bawiono".
    Układ syntezy udało mi się w miarę możliwości zestroić ale pozostał problem ze stopniem końcowym w.cz.
    Przy pracy w AM czy FM-ie wszystko jest ok, moc w antenę "idzie" ale po przełączeniu w SSB nie mogę w żaden sposób "nakłonić" tego radyjka aby dało na wyjściu troche więcej mocy.
    Nie mam (jeszcze) żadnego miernika mocy wiec .... na razie jej wielkość kontroluję na podstawie wychylenia SWR-miarki na sztucznym obciążeniu. Jednakże obecnie w SSB mam znacznie mniejszą moc wyjściową niż w AM czy FM a z tego co wiem to oryginalnie to radio miało 10W w AM i FM i 21W w SSB zaś obecnie nie jestem pewien czy jest więcej niż 1W :!:

Próbowałem się "wspomagać" opisem ze stony: http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/gra_tra.htm
    Ale w kolumnie Condition są opisane jakieś przełączniki S1 i S2, , które odpowiednio należy prtzełączać, ale których niestety nie znalazłem ani na płycie radia ani też na posiadanych schematach.
    Nie sprawdzałem czy tranzystory stopnia mocy są oryginalne bo są ślady ich wymontowywania ale skoro w AMie moc z radia wychodzi to raczej uważam, że tak samo przy pracy w SSB chyba też powinno działać - przynajmniej chyba.
    W sumie nie chodzi mi o wyciśnięcie z niego max możliwej mocy - chcę aby mogło dostarczyć tyle ile przewidział oryginalnie producent a tą wartość zawsze później będzie można ew. zmniejszyć.

Posiłbym o jakieś sugestie w tym temacie i z góry dziękuję !

Pozdrawiam !
    Marek
    P.S. Kwestię "legalności" użytkowania tego radia na razie pomińmy ;)
  • REKLAMA
  • #2 1510048
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Tylko się ze mnie nie śmiej, ale wydaje mi się że na ssb trzeba chyba krzyknać w guchę żeby moc wyszła z radia.
  • #3 1510770
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    >>Nie mam (jeszcze) żadnego miernika mocy wiec ....
    Więc go sobie zrób 2 kondensatory i dioda w wersji minimum + multimetr,
    abu inny woltomierz.
    Podaj sygnał m.cz. dwutonowy na WE mikrofonowe,obciąż TX 50-ohmami.
    Wskazane jest obejrzenie sygnału na oscyloskopie czy nie ma przesterowań czy innych zniekształceń,sprawdzenie prądów zerowych tranzystorów końcowych, ewentualne dobranie punktów pracy na najlepszą liniowość (za to Cię sąsiedzi nie przeklną,a korespondenci pochwalą za jakość sygnału).Mierząc poziom wysterowania na poszczególnych stopniach można zorientować się dlaczego np.nie ma mocy.

Powodzenia.
REKLAMA