logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ATmega8 do pomiaru napięcia 0-3V z przetwornikiem A/D i D/A?

olo.d 10 Lis 2004 00:25 1368 9
REKLAMA
  • #1 974261
    olo.d
    Poziom 15  
    mam pytanie, dysponuje dokumentacja (datasheet) procka jak wyżej ale nie mam pojęcia jak go podłączyć by można było zczytać wartość napięcia z przetwornika a/d. chce korzystać z wewnętrznego napięcia odniesienia. z zewnętrznego rezonatora bo chyba tak jest bezpieczniej. i tu mam pytania:

1)jakie wartości elementów obwodu dla rezonatora 10MHz (może być inna)?
    2)jak podłączyć resztę wyprowadzeń tak by mierzyć napięcie w zakresie Ok od 0 do 3V?
    3)jaki do tego układu zastosować najprostszy przetwornik d/a?
    4)w rysunku "sch" naniosłem część podłączeń czy poprawnie?

a teraz dla usprawiedliwienia dodam ze jestem kompletnym laikiem i używałem opcji szukaj jak ktoś był by ciekawy.
    układ ma dokonywać pomiaru napięcia i przekształcać jego wartości. czyli a/d->(przekształcenie)-> d/a.
    wielkie dz.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ATmega8 do pomiaru napięcia 0-3V z przetwornikiem A/D i D/A? sch.jpg (13.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 974635
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam !!!!
    No to kolejno:
    1. Kondensatory blokujące do kwarca 22pF (datasheet s.25)
    2. Przetwornik a/c ma wewnętrzne napięie odniesienia na poziomie 2,56V (datasheet s.198) czyli używając go możesz maksymalnie zmierzyć 2,56V i wtedy odczytasz wartość ok 0x3FF. Przetwornik jest 10-bitowy więc uzyskasz rozdzielczość 2,56/1024=0,0025V (teoretycznie).
    3. Przetwornik ma 8 multipleksowanych wejść (port C), czyli masz rejestr w którym wybierasz, które wejście ma być dołączone do przetwornika.
    4. Podłączenie sygnału mierzonego do procesora jest dokładnie opisane na stronie 199 datasheet'a.
    5. Co do przetwornika c/a to nie napisałeś jakiego chcesz używać interfejsu do połączenia go z procesorem no i jaki zakres napięć i prądów chcesz generować.

Pozdrawiam (M.)
  • REKLAMA
  • #3 974731
    olo.d
    Poziom 15  
    5)no tak jeżeli chodzi o zakres pradów i napięc to nic ciekawego na wyjściu bedzie tylko woltomiez analogowy.myslalem o matrycy rezystorów, czy to zda swój egzamin??

wielkie dzi.
  • #4 974868
    jj
    Poziom 19  
    Myślę, że kwarc podłączony tak jak na schemacie poniżej będzie działał znacznie lepiej :D
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ATmega8 do pomiaru napięcia 0-3V z przetwornikiem A/D i D/A? CRYSTAL1.PNG (1.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 974921
    olo.d
    Poziom 15  
    no ta ale ze mnie kretyn :D
  • REKLAMA
  • #6 979482
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    5). Jeżeli nie potrzebujesz większej rozdzielczości niż np. 8 bitów to można przetwornik zaimplementować na wyjściu pwm licznika0(no i oczywiście filtr dolnoprzepustowy RC), natomiast jeżeli potrzebujesz większą rozdzielczość, to można zastosować licznik 2 (16bitów).
  • #7 979745
    olo.d
    Poziom 15  
    5) a nie wystarczy matryca rezystorów bo na wyjsciu ma bc tylko miernik.
  • REKLAMA
  • #8 998547
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Tak wystarczy, ale za PWM przemawia prostsza konstrukcja (nie trzeba dobierać precyzyjnie rezystorów w dzielniku, będzie tylko jeden a nie kilkanaście) i wbrew pozorom łatwiejsze sterowanie w programie ( wystraczy wartość po przetworzeniu wysłać do komparatora licznika PWM)
  • #9 999599
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Smoczy napisał:
    Tak wystarczy, ale za PWM przemawia prostsza konstrukcja (nie trzeba dobierać precyzyjnie rezystorów w dzielniku, będzie tylko jeden a nie kilkanaście) i wbrew pozorom łatwiejsze sterowanie w programie ( wystraczy wartość po przetworzeniu wysłać do komparatora licznika PWM)

Witam !!!!
    Kolega chyba zapomniał o wzorach na napięcie skuteczne. PWM to przedewszystkim sterowanie mocą w funkcji czasu. Nie sądzę aby autor postu, który ma kłopot z podłączeniem kwarca do procesora, wiedział jak wyfiltrować przebieg prostokątny na napięcie stałe.

(M.)
  • #10 1003373
    olo.d
    Poziom 15  
    no ok z tym kwarcem przykwasiłem zupełnieomyłkowo sorki, nie wracajmy do tego :cry: Teraz w takim bąć razie prosze o proste sugestje jak mam zrealizować przetwornik C/A na wyjsciu bedzie sygnał wolno zmienny w granicach od 0 do 0,6 V lub od 0 do 3V. jezeli chodzi o obciążenie prądowe bedzie ono niemal zerowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia mikrokontrolera ATmega8 do pomiaru napięcia w zakresie 0-3V z wykorzystaniem wewnętrznego przetwornika analogowo-cyfrowego (A/D) oraz prostego przetwornika cyfrowo-analogowego (D/A). Zalecane jest stosowanie rezonatora kwarcowego 10 MHz z kondensatorami blokującymi o wartości 22 pF. Wewnętrzne napięcie odniesienia A/D wynosi 2,56 V, co ogranicza zakres pomiarowy do tej wartości, a rozdzielczość przetwornika 10-bitowego to około 2,5 mV. Mikrokontroler posiada 8 multipleksowanych wejść A/D na porcie C, które można wybrać programowo. Do realizacji przetwornika D/A sugerowano prostą matrycę rezystorów lub generowanie sygnału analogowego za pomocą modulacji szerokości impulsu (PWM) z licznika 0 i filtru dolnoprzepustowego RC. PWM jest prostszy w implementacji i sterowaniu, jednak wymaga odpowiedniego filtrowania, co może być trudne dla początkującego. W przypadku niskich wymagań co do rozdzielczości można zastosować PWM 8-bitowy, a dla wyższej rozdzielczości licznik 16-bitowy. Obciążenie wyjścia D/A jest minimalne, a zakres napięć wyjściowych może wynosić od 0 do 0,6 V lub do 3 V. Schemat podłączenia sygnału do mikrokontrolera jest szczegółowo opisany w dokumentacji ATmega8 (datasheet).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA