logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Candy CDI45 – silnik pompy się grzeje, urządzenie tylko cicho buczy

marekkk55 16 Maj 2011 17:47 4607 6
REKLAMA
  • #1 9512748
    marekkk55
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    problem z moją zmywarką polega na tym,że programy się ustawiają,pobiera wodę(starą wypompowuje),i zamiast pracować zaczyna cicho "buczeć" i nic się nie dzieje.Po zdjęciu tylnej obudowy zauważyłem,że główny silnik od pompy grzeje się.Co może być tego przyczyną?Naprawiać czy od razu na złom?
  • REKLAMA
  • #2 9514282
    henrykgr1
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Witam.
    Zapieczone panewki na pompie myjącej,można przeczyścić i przesmarować lekkim olejem.Jak nie pomoże wymienić pompe.
  • REKLAMA
  • #3 9514464
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Jeśli nie widać wycieków z pompy myjącej to raczej nie panewki a jakieś obce ciało stałe w turbinie pompy. Jeśli jednak wirnik silnika pompy przy ręcznym pokręceniu obraca się bez problemów to do sprawdzenia-wymiany kondensator rozruchowy silnika pompy.
  • #4 9514774
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Popieram wymiana kondensatora zapewne 5µF można włożyć 7,5µF
  • REKLAMA
  • #5 11829247
    blumski
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Podłączę się pod temat. Jak dostać się do pompy mycia w celu odblokowania lub jej wymiany (kondensator jest dobry)?
  • REKLAMA
  • #6 11829480
    marekjak
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Witam ja ściągałem obudowę (boki i na dole tylną ) i wtedy jest dostęp do pompy ale bardzo ograniczony ,sprawdź czy na pewno jest dobry kondensator ja w swojej dawałem do sprawdzenia i też był dobry a jak zakładałem to nie chodziła a kiedy kupiłem nowy to do tej pory jest ok. pozdrawiam :)
  • #7 11830068
    blumski
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kondensator sprawdzony miernikiem - 4,9 uF. Kupiony także nowy, podmieniony i nic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Candy CDI45, która po ustawieniu programów i pobraniu wody zaczyna cicho buczeć, a silnik pompy grzeje się. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn: zapieczone panewki w pompie myjącej, obce ciało w turbinie pompy, lub uszkodzony kondensator rozruchowy silnika pompy. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują czyszczenie i smarowanie panewki, sprawdzenie kondensatora (zalecana wartość 5µF, możliwa wymiana na 7,5µF) oraz dostęp do pompy poprzez demontaż obudowy. Użytkownik potwierdza, że kondensator był sprawdzany, ale wymiana nie przyniosła efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA