logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirtualny serwer na routerze TP-Link. Jak skonfigurować?

loki554 16 Maj 2011 22:30 19014 5
REKLAMA
  • #1 9514103
    loki554
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Szukałem kilka dni w google, na różnych forach i elektrodzie sposobu jak postawić wirtualny serwer na routerze TP-Link TL WR340G.
    Znalazłem instrukcje do D-Link która bardzo odbiega od mojej, a o TP-link nic nie znalazłem. Chodzi mi konkretnie o postawienie serwera dla gry Minecraft, a mam podać takie parametry:
    Service port (w formie XX lub XX-XX)
    IP Adres (wyczytałem że router mi go przydziela)
    Common Service Port (tutaj mam 10 do wyboru i nie wiem które)
    Czy to w ogóle możliwe na moim routerze?
  • REKLAMA
  • #2 9514150
    kowal-dr
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Wpisujesz w ''service port'' port albo ich zakres na których działa serwer;

W adres IP adres lokalnego komputera na którym będzie serwer;

Ostatni wybór możesz zostawić, nie dotyczy takiego serwera.

Paiętaj - to WIRTUALNY serwer, czyli żeby on działał musi być uruchomiona odpowiednia aplikacja na komputerze, ktorego IP podasz w IP Adress.
  • REKLAMA
  • #3 9514289
    loki554
    Poziom 11  
    OK!
    Udało mi się stworzyć wirtualny serwer, i tutaj podaję konfigurację:
    ID 	Service Ports 	IP Address 	Protocol 	Status 	Modify
    1	21	192.168.1.1	TCP	Enabled

Teraz mam problem o którym często czytałem, mam coś źle ustawione z portami.
    Tak jak pisałem wcześniej ma to być serwer do gry Minecraft, wyskakuje mi komunikat :
    [WARNING] Perhaps a server is already running on that port?

Nie wiem o co chodzi z tymi portami, jak je skonfigurować?
  • REKLAMA
  • #4 9514345
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Co ty chcesz zrobić ? :) :) - odpalić serwer gry na routerze ?? ;) - katastrofa - czy tylko przekierować porty serwera gier działającego w sieci LAN.
  • REKLAMA
  • #5 9514451
    loki554
    Poziom 11  
    Z wirtualnymi serwerami mam styczność od kilku dni, ale chodzi mi raczej o to drugie- przekierowanie portów serwera. Przedtem żeby się połączyć gracze/koledzy musieli być w sieci LAN albo mieć program typu hamachi, po przeszukaniu iternetu dowiedzialem sie że aby się połączyć wystarczy wpisać IP hosta na którym jest serwer.
    Więc co zrobić z tymi portami?
  • #6 9514520
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    1. Musisz wiedzieć na jakich portach Minecraft się komunikuje (TCP/UDP) i ustawić ich forwardowanie na routerze (port zewnętrzny > port wewnętrzny > IP komputera w sieci LAN). Dobrze jeśli IP nie będzie dynamiczne.
    2. Musisz wiedzieć jaki adres IP ma nadany twój router przez dostawcę Internetu (jeśli dynamiczny, to usługa typu DynDNS).
    3. Musisz wyłączyć blokowanie w/w portów przez zaporę (oprogramowanie antywirusowe na komputerze).
REKLAMA