logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP2110 - Błąd Remove and check cartridge po wymianie pojemników, co zrobić?

cymbi 10 Lis 2004 10:24 5239 13
REKLAMA
  • #1 974729
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam. Cały czas na wyświetlaczu mam błąd Remove and check cartridge.. Wsadziłem nowe pojemniki i znowu to samo. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 975044
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Czy próbowałeś przeczyścić styki (szpilki) w karetce?
  • REKLAMA
  • #3 975061
    cymbi
    Poziom 27  
    Tak styki w karetce przeczyszczone
  • REKLAMA
  • #4 976150
    Rozomak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie juz to zrobiles ale... musialem kiedys powtorzyc usuwanie i powtorne instalowanie cartridga ok. 20 razy po kolei zanim wszystko na stykach zagralo. Do dzis nie wiem czy to slepy los byl czy faktycznie cos n ie laczylo. Wiec jak uwazasz... Pozdrawiam
  • #5 976742
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Fakt, czasem tak sie zdaza i nie wiem dlaczego, ale mialem taki przypadek z DJ 990 - przez pol dnia wkladalem i wyjmowalem kartridze (dodam ze podmienialem z innych drukarek) i caly czas milaem blad instalacji. Nie pomagalo czyszczenie ani inne zabiegi. Na drugi dzien bez zadnej ingerencji drukarka pracowala jakby sie nic nie stalo.... i pracuje do dzis :)
  • #6 976957
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    ...ale to chyba po regeneracji? Ja przynajmniej zauważyłem coś po napełnianiu kolorowych kartridży. Raz męczyłem się z jednym przez cały dzień i nic. Odłożyłem na półkę i spróbowałem po tygodniu i był OK. Kilka dni temu miałem podobny przypadek i wystarczyło odciągnąć trochę atramentu i poszedł. Jeśli jednak coś takiego jest z nowym, sprawdzonym zasobnikiem, to chyba lepiej sobie darować wkładanie i wyjmowanie bez końca, tylko trzeba zacząć przyglądać się drukarce.
  • #7 977124
    cymbi
    Poziom 27  
    No a więc na co spojrzeć w tej drukarce :)
  • REKLAMA
  • #8 977332
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Cytat:
    ...ale to chyba po regeneracji?

Nie, nowiusienka drukareczka prosto z pudla... a problem tego typu wystapil w kilku egzemplarzach....

Cytat:
    No a więc na co spojrzeć w tej drukarce

Ja osobiscie zaczalbym od przyjrzenia sie stykom pomiedzy wkladem z tuszem a miejscem gdzie jest wlozony... no i calej mechanice ktora dociska wklad do karetki ... jesli pomimo tych komunikatow (rozumiem ze to wyswietla program monitorujacy) drukarka pracuje prawidlowo to sie nie przejmuj, drukuj sobie spokojnie az do wyczerpania tego "niesfornego" wkladu. Jaszcze mi sie kolacze jedna mysl - problemem moze byc nie wlozenie wkladu ale brak "pozytywnego" rezultatu autokalibracji - nie znam tego modelu dosyc dobrze ale jesli ma autokalibracje to przeczysc uklad optyczny na dole karetki... moze jest zabrudzony i nie rozpoznaje tego co sam drukuje...
  • #9 977389
    cymbi
    Poziom 27  
    nic nie drukuje, tam gdzie powinien byś układ do autokalibracji jest pusto i nie potrafię stwierdzić czy powinien on tam być, nie można nic drukować, nie drukuje wogóle. Komunikat jest wyświetlany na tym urządzeniu. Nieraz askoczy i chce wydrukować druk do kalibracji ale stoi i nic nie robi. Klient mówił że wcześniej ta drukarka była w innym serwisie. i mogła drukować na czarno, a koloru nie drukowałą. Jak ją przyniósł do mnie to już wogóle nie drukuje. Moze wyjeli ukła do auto klakibracji? Powinien on tam być?? czy nie?
  • #10 978093
    AliYO
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    ten model nie posiada układu autokalibracji, po rozpoznaniu pojemników zaproponuje autokalibracje, wydrukuje 2 strony jedną z info i drugą do zeskanowania, tak się skalibruje. dobrze juz nie pamiętam, ale załóż jeden pojemnik i zobacz czy sie zapyta o drugi, jak tak to znaczy że rozpoznała pierwszy. jak nic to nie da to musisz podmienić elektronikę karetki, zdażało się że padała, chyba nawet była zamienna z jakąś z serii 9xx.
  • #11 979460
    cymbi
    Poziom 27  
    Ona jest na atramenty 56,57. Więc na jaką to podmienić ?
  • #12 980652
    AliYO
    Poziom 20  
    co do zamiany z serią 9xx to moja pomyłka(pamięć bywa ulotna), nie jest zamienna. możesz jeszcze sprawdzić po numerze czy jest adresowana do kilku modeli czy tylko do tego jednego i nie odpisałeś jeszcze jak się zachowuje z jednym kałamażem.
  • #13 981530
    cymbi
    Poziom 27  
    jak wsadze tylko prawy to wyświetla że mam wsadzić lewy atrament.
  • #14 981765
    AliYO
    Poziom 20  
    qrde, dawno już nie miałem tej drukarni na warsztacie i nie pamiętam jak ona się zachowuje,
    jak jest bez kardridzy to chce czarny czy kolorowy, czy obydwa?
    jeżeli chce jeden i po włożeniu chce drugi to znaczy że rozpoznała pierwszy i musisz walczyć z drugim, jak nic to nie da to załatw elektronikę karetki,
    jeżeli chce obydwa to zobacz który rozpoznaje i walcz z drugim, jak nie pomoże to j/w. - elektronika.

ps. styki w karetce są to są bolce na sprężynkach jak w 9xx czy metalowe kwadraciki z wypukłościami jak w 6xx (bo już nie pamiętam), bo jak kwadraciki to zobacz czy ona wogóle posiada elektronikę karetki, bo może to jest tylko samo pasmo i gdzieś dostało przerwy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP2110 wyświetla błąd "Remove and check cartridge" po wymianie pojemników z tuszem, mimo że styki w karetce zostały oczyszczone. Problem może wynikać z niewłaściwego kontaktu styków między wkładami a karetą lub uszkodzonej elektroniki karetki. Czasami konieczne jest wielokrotne wyjmowanie i wkładanie kartridży, aby połączenie zostało poprawnie rozpoznane. Model ten nie posiada układu autokalibracji, lecz po rozpoznaniu pojemników może zaproponować autokalibrację poprzez wydruk stron testowych. W przypadku braku rozpoznania pojemników i niemożności drukowania, wskazana jest wymiana elektroniki karetki. Wymiana elektroniki z serii 9xx nie jest kompatybilna z modelem 2110. Warto również zweryfikować, czy drukarka prawidłowo rozpoznaje pojedyncze pojemniki i czy problem dotyczy konkretnego wkładu. Wskazano, że problem może występować nawet w nowych egzemplarzach i nie zawsze jest związany z regeneracją kartridży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA