logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 2110 "Remove and check black cartrige"

smalin 22 Kwi 2005 11:22 5645 19
REKLAMA
  • #1 1427127
    smalin
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam.

Problem pojawil sie nastepujacy:

Po uruchamianiu sprzet robi self-test i inicjalizacje kraetka troche sie poprzesowa a potem wyskakuje komunikat
    "Remove and check black cartrige"

Czy ktos mial podobny problem??
    Czy gdy tusz jest pusty to drukarka wyrzuca taki komunikat czy inny??

Moze przeyczyna jest karetka??

Zakładanie postu w nieodpowiednim dziale !
    Dlaczego kolega zakłada temat postu w dziale Komputery Hardware ?
    (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 1427138
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    witam
    wyjmij kartridz przeczysc jego styki
    i wyczysc styki kartridza w karetce
    powinno pomoc chyba ze padla elektronika kartridza ale to naprawde rzadko sie zdarza

pozdrawiam
    mancymonek
  • #3 1427155
    smalin
    Poziom 15  
    Taka sztuke juz zrobilem i nic nie pomoglo.

Nie przygladalem sie jeszcze jak to ustrojstwo rozebrac, bo chcialem jeszcze sparawdzic tasmy od karetki.
  • REKLAMA
  • #4 1427437
    asgoroth
    Poziom 16  
    Witam!
    moze to i banal, ale w preferencjach drukarki masz opcje sprawdzania poziomu tuszu w pojemnikach. sprawdz. moze jest pusty?

pzdr
  • #5 1427458
    smalin
    Poziom 15  
    Problem w tym, ze nie moge nic zrobic. Komunikat wyskakuje i naciskanie jakiegokolwiek przycisku na panelu poza wylocnikiem nic nie daje.

A jesli chodzi o kompa tona ekranie pojawia sie komunikat ze cos jest nie tak z kolorowym tuszem.
    (ale heca co??)
  • #6 1427695
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podłącz urządzenie do innego komputera. Może coś stało się z portem drukarki.
  • #7 1427726
    smalin
    Poziom 15  
    A co uszkodzenie portu mogloby miec wspolnego z komunikatem wyrzucanym na wyswietlaczu na drukarce??

Po za tym ta drukarka jest na USB.
  • REKLAMA
  • #8 1427819
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    prawdopodobnie czarny jest elektrycznie uszkodzony. Najpierw podmień na inny zamiast rozkręcać drukarkę :)

A przypadkiem nie zamieniłeś czarny z kolorowym?
  • #9 1427845
    asgoroth
    Poziom 16  
    wklady sa oryginalne czy jakies tam podrobki?
    moze sam napelniales i nie zresetowales licznika?

pzdr
  • REKLAMA
  • #10 1427858
    smalin
    Poziom 15  
    Wklady sa oryginalne i nigdy nie napelniany.

Tak tylko skad wziac nowy wklad - nie chce niepotrzebnie wydawac kase. A jak sie okaze ze to nie wklad tylko jednak karetka??
  • #11 1427922
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    zobacz czy po przetarciu dysz w kartridżu nie widać oznak zalania styków elektrycznych tuszem (wtedy jest do wyrzucenia - zwiera styki).
    Weź tusze do jakiegoś serwisu lub tam gdzie napełniają i poproś, aby sprawdzili w swojej drukarce.
  • #12 1439249
    smalin
    Poziom 15  
    Kolejna wiadomosc.

Z nowym tuszem sytuacja sie powtarza???

Czy jakies nowe sugestie???
  • #13 1441084
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Jesli kartridze sa OK to problem masz z kontrolerem glowic - moze byc jakis niekontakt (np. tasma) lub uszkodzenie elektroniki...
  • #14 1441304
    smalin
    Poziom 15  
    Ma ktos jakis opis jak to ustrojstwo rozebrac??
  • #15 3159937
    senator11111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam mam pytanko pokazuje mi sie napis remove and check cartrige co robić ??
  • #16 4803843
    szmergiel22
    Poziom 10  
    Hej, mam podobny problem co kolega smalin tylko że mi się wyświetla komunikat "Remove and check cartrige". Regenerowałem czarny kartridż i nie restartowałem jakiegoś licznika, wie ktoś jak to zrobić. Jeszcze jedno, zanim wyskoczył taki komunikat, drukarka od jakiegoś czasu drukowała tak by była przymulona, przejechała karetką w jedną strone i 10 sekund prerwy i znów w drógą strone i kolejne 10s.
  • #17 4805711
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    jesli po wymianie na nowy tusz nadal jest to samo ( tusz orginał) to albo walnieta elektronika wózka lub co gorsze płyta główna miałem juz taki przypadek napisz na jakich tuszach to chodzi
  • #18 4818394
    szmergiel22
    Poziom 10  
    Kolor mam oryginalny a czarny był już napełniany. Niewiem czy to prawda ale słyszałem ze kartridże mają swój licznik po przekroczeniu którego drukarka przestaje drukować, czy to prawda?
  • #19 4819213
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    szmergiel22 napisał:
    Hej, mam podobny problem co kolega smalin tylko że mi się wyświetla komunikat "Remove and check cartrige". Regenerowałem czarny kartridż i nie restartowałem jakiegoś licznika, wie ktoś jak to zrobić. Jeszcze jedno, zanim wyskoczył taki komunikat, drukarka od jakiegoś czasu drukowała tak by była przymulona, przejechała karetką w jedną strone i 10 sekund prerwy i znów w drógą strone i kolejne 10s.

Bardzo możliwe że masz uszkodzony kartridż.

Dodano po 17 [minuty]:

smalin napisał:
    Ma ktos jakis opis jak to ustrojstwo rozebrac??

Zdejmujesz nakładkę z napisami z panela. Zostaje panel z guzikami, szukasz w nim dziurki - ok 1/3 od dołu. delikatnie wciskasz i zsuwasz na dół panel, wyciągasz listwę - TE KROKI MOŻESZ POMIĄĆ JAK NIE POTRZEBA DOSTAĆ SIE DO SKANERA. Odkręcasz dwie śruby z tyłu drukarki, zdejmujesz panel/plastik maskujący (ma dwa zaczepy na dole wiec delikatnie). Jak zdejmiesz wyciągasz trzy listwy sygnałowe z lewej strony. Zdejmujesz całą górna klapę (skaner z całą resztą plastików). Jak to zdejmiesz to wsadzanie pozostanie odkręcenie czterech śrub i sama się "rozleci" i wszystko masz a wierzchu.

POZDRAWIam.
  • #20 4827538
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    jak masz skąd wziąć lub pożyczyc czarny pojemnik z tuszem to podmien i zobacz czy coś się zmieni może jednak jest uszkodzony elektronicznie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z drukarką HP PSC 2110 polega na pojawiającym się komunikacie "Remove and check black cartridge" po uruchomieniu i inicjalizacji, co uniemożliwia dalszą pracę urządzenia. Przyczyną może być uszkodzony lub źle rozpoznany czarny kartridż, zabrudzone styki kartridża lub karetki, niewłaściwe umieszczenie kartridży (np. zamiana miejscami czarnego i kolorowego), a także uszkodzenie elektroniki karetki lub płyty głównej drukarki. W przypadku pustego tuszu komunikat może się różnić, ale warto sprawdzić poziom tuszu w preferencjach drukarki. Zalecane jest przetestowanie drukarki z innym, oryginalnym kartridżem czarnym, aby wykluczyć uszkodzenie kartridża. Jeśli problem nadal występuje, możliwe jest uszkodzenie taśmy sygnałowej lub elektroniki głowicy drukującej. W dyskusji pojawiły się także instrukcje demontażu drukarki w celu dostępu do karetki i taśm sygnałowych. Regenerowane kartridże mogą wymagać resetu licznika, który po przekroczeniu limitu blokuje drukowanie. Wskazane jest również skorzystanie z serwisu lub punktu napełniania tuszy do diagnostyki kartridża.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA