logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modułu GSM do VERSA: Satel GPRS T1 czy T2 z funkcją CLIP?

grejfrutek 17 Maj 2011 17:11 6420 3
  • #1 9516262
    grejfrutek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witam,
    Szukam powiadomienia SMS i CLIP do centralki VERSA. Z dokumentacji technicznych wiem na czym polega różnica miedzy modułami satela GPRS T1 a T2.

Potrzebuje taki moduł, który oprócz smsa ( z dokładna informacja co sie dzieje, czujnik jakiego pomieszczenia) jeszcze zadzwoni. Wiem że T2 ma na pewno funkcję SMS i CLIP, ale nie wyśle szczegółowego smsa.

Natomiast co do GPRS-T1 to różne rzeczy znalazłem na forach, miedzy innymi, że nie ma opcji dzwonienia (tylko transmisja testowa z wykorzystaniem CLIP), na czym w gruncie rzeczy mi na prawdę zależy.

Proszę o sprostowanie czy to prawda.

I jaki Państwo polecilibyście moduł GSM do VERSY. Cena max 350zł.
  • #2 9516793
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Jeśli chcesz aby dzwonił i gadał "ludzkim głosem" i wysyłał SMS to musi mieć możliwość symulacji analogowej linii telefonicznej z wykorzystaniem telefonu GSM.Łączysz taki modem z zaciskami wyjścia linii telefonicznej znajdującymi się na płytce centralki. Masz wtedy nadawanie i SMS-ów i komunikatów słownych jeżeli zastosujesz oczywiście syntezer CA64SM. Popatrz np. na GSM LT-1. Wiadomości SMS mogą przyjść z dużym opóźnieniem związanym z czasowymi zapełnieniami serwerów SMS u operatorów.Ja kilkakrotnie spotkałem się kiedy SMS dotarł do adresata po ok 10godz dlatego też oprócz SMS stosuje tez powiadomienie głosowe które działa natychmiastowo, tylko wiadomości o mniejszej wartości monitorowania wysyłam samym SMS bo na co ci wiadomość o sabotażu czy włamaniu kiedy ja dostaniesz po 5-10 godzinach??!!
  • #3 9517093
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    GPRS-T1 wyposażony w nadajnik GSM "Leon" ma funkcję CLIP. Te moduły produkowane są od tego roku. Jeżeli zależy Ci na funkcji CLIP poproś by sprzedawca sprawdził jaki nadajnik GSM posiada moduł który Ci chce sprzedać (wystarczy otworzyć obudowę ).
  • #4 9517894
    mily_swiety
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Abyś wiedział z którego wejścia jest alarm to może być GPRS T1 lub T2 i odpowiednio skonfigurowana komunikacja pomiędzy centralą alarmową - dialerem telefonicznym - modułem GPRS.
REKLAMA