logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford 4000 Traffic - identyfikacja elementu SMD Cs 88 na płycie radia

Hawajek 17 Maj 2011 18:50 1901 2
REKLAMA
  • #1 9516609
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    Witam. W moim fordzie zauważyłem ostatnio problem z rozładowaniem akumulatora. Powodem okazało się radio 4000 traffic które wyłączone pobierało 130mA prądu.
    Zdiagnozowałem uszkodzenie jednego elementu na płycie - po wylutowaniu prąd spoczynkowy spadł do 12mA. Możliwe że jest to coś odpowiedzialne za podświetlanie którego brak. Teraz pytanie czy ktoś orientuje się co to za element? MI to podchodzi pod tranzystor PNP - BC807 ale jestem raczej amatorem elektroniki :) więc chciałbym zasięgnąć rady profesjonalistów. Poniżej zdjęcia płyty z brakującym elementem - jego symbol smd to Cs 88. Proszę o pomoc.

Chciałbym dodać że ten element powyżej zaznaczenia po lewej ma identyczne oznaczenia.

Ford 4000 Traffic - identyfikacja elementu SMD Cs 88 na płycie radia
  • REKLAMA
  • #2 9521298
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Skoro obok jest taki sam to go zmierz i się dowiesz jaki to jest.Na próbę zwykłego bc możesz wstawić. Albo wstawić tego dobrego, jak to z podświetlenia to sprawdź najpierw w jakim ono jest stanie,żeby kolejny tranzystor nie poleciał.
  • #3 9567014
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    Niestety temat jeszcze nie rozwiązany więc mam pytanie czy ktoś posiada jakiś schemat do tego radia ??
REKLAMA