logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford 5000 RDS E-O-N - czy pobór prądu 100 mA w stanie czuwania to norma?

szatz 16 Lut 2006 13:47 3696 14
REKLAMA
  • #1 2309725
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam . Mam problem z radiem jak w temacie . Po dwóch dniach nieużywania auta pojawiaja sie problemy z uruchomieniem samochodu (wyczerpany akumulator ). Po wyciągnięciu radia wszystko Ok. Sprawdziłem pobór prądu przez radio i wyszło że w stanie podtrzymania pamięci (standbay) pobiera ok. 100 mA a przy załączeniu ok. 500mA. Czy w tym modelu to normalne ?
  • REKLAMA
  • #2 2309794
    Ladro000
    Poziom 12  
    hmm a jak masz podłączone po kluczyk czy na stałę
    Przepnij sobie na fordowskie kości masz przepnij sobie po kluczyku
    zółty to zółtego czerwony do czerwonego kabelek
    bo teraz masz pewnie dwa plusy złaczone rozłacz je i pusc osobnona pewno bedzie ok ,radio moze mieć też jakieś zwarcie chyba ze ktos wczesnie w nie ingerował i coś majstorwał pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2309882
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    Witam
    Uszkodzony lub niedoładowany akumulator??
  • REKLAMA
  • #4 2309920
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    Te 500 mA po zalaczeniu to normalny pobor. Ale na stb nie powinno byc wiecej niz 20 mA. Moj Blaupunkt bierze ok 10 mA . Trza przepiac zasilanie tak jak radza koledzy, lub naprawic usterke.
  • #5 2310042
    szatz
    Poziom 25  
    Kable mam podpiete dobrze (po wyciagnieciu kluczyków napięcie jest tylko na jednym kabelku od podtrzymania - niemusze ponownie wbijać kodu , na drugim napięcie pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyków ).
    Mi chodzi właśnie o te 100mA pobierane przez radio na jednym z przewodów (ten który musi byś podpięty na stałe - pisze na nim permament 12V) . Czy te 100mA w tym radiu to normalna sprawa czy szukać uszkodzenia w elektronice ?
    Prosze niepiszcie odpowiedzi typu niedoładowany akumulator czy złe podpięcie bo te rzeczy sprawdziłem najpierw. Na innym radiu wszystko Ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2311785
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    To radio bez podłączonych głośników-i innych wyjść sterujących.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Przy podłączonych dwóch plusach! (podtrzymanie i zasilanie) - po włączeniu radia 0,5 A

W stanie wyłączonym 3.3 mA
  • #7 2312941
    szatz
    Poziom 25  
    3,3 mA ta wartość niema prawa rozładować akumulatora. Biore się więc za elektronike . Dzięki Leszku za pomiary na rzeczywistym obiekcie. Jak coś będe wiedział wiecej to się odezwe.

Wyciągnięcie końcówki 70024AB praktycznie nic nie zmienia. Obok jest jeszcze stabilizator 70042FB lecz brak mi do niego aplikacji, niemam też schematu . Czyli randka w ciemno. Jesli ma ktoś schemat tego radia lub aplikacje 70042FB niech podrzuci .
  • #8 2422220
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    To radio to ja do dzisiaj mam -nie rozkręcałem
    A kondensatory elektrolityczne w zasilaczu sprawdzone?
  • #9 2422462
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    sprawdź włącznik na mikrowyłączniku w gałce może włącza ci czasem radio
  • #10 2422558
    soploski
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    na początek odepnij wtyczkę głośnikową od radia i sprawdz wtedy jaki pobiera prąd w stanie czuwania gdyż może być któryś przewód głośnikowy przetarty i zwierać do masy[karoserii] samochodu .miałem taki przypadek właśnie w fordzie.powodzenia.
  • #11 2422803
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Ford 4000RDS zasil.14V ,samo podtrzymanie pobiera 1,2mA a podpinając oba plusy bez włączonego radia 115mA
    Pzdr.
  • #12 2436140
    szatz
    Poziom 25  
    Problem dużego poboru pradu rozwiązałem troche inaczej. Ponieważ niemiałem schematu więc odpinałem po kolei wyprowadzenia na wyjściu stabilizatora i w ten sposób namierzyłem źródło największego poboru prądu . Później dalej leciałem po ścieżkach i doszedłem do jakichś tam tranzystorków SMD , które coś tam załanczały co w efekcie powodowało zwiększony pobór prądu. Po odlutowaniu rezystora z bazy okazało sie że radio działa normalnie, prawidłowy pobór na wyłączonym , mimo braku tego rezystorka (działa RDS, kaseta, wszystkie funkcje, trzyma pamięć...). Coś siedzi w elektronice ale z braku schematu niemogę ustalić co właściwie załączał ten tranzystorek że prąd na wyłączonym radiu wzrastał o kilkadziesiąt razy do podanego przez Leszka. Teraz pobiera ok 3mA . tranzystorek i elementy w pobliżu oczywiście sprawdziłem - niestety na tym etapie chyba zakończe naprawe .
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam Szatz
  • #13 2438960
    niemir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ten*tranzystorek* steruje automatycznym wysuwaniem anteny pewno ktos sobie zwarl kabelek do sterowania antenki do masy przy wlaczonym odbiorniku i tak *nadpalil* go dziwnie pobiera troszke pradu raz wiecej raz mniej zreszta jest troszke ciepły po długim czasie nie goracy to mialem kiedys slusznie wywalic go..
  • #14 4157465
    lukasz878
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam też ten sam problem z bardzo dużym poborem prądu. Moje pytanie w którym miejscu znajduje się ten tranzystorek lub oprnik który można wylutować?
  • #15 4157758
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    A zależnie od wersji bo modelu 5000EON było kilka jak nie kilkanaście wersji. Do tej musisz sam dojść miernikiem co jest uszkodzone, nie ma cudownej recepty jak wylutowanie tranzystora bo wtedy może Ci nie zasilać wzmacniacza w antenie jeśli taki jest i odbiór będzie do d...

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia Ford 5000 RDS E-O-N, które w stanie czuwania pobiera około 100 mA, co powoduje rozładowanie akumulatora po kilku dniach nieużywania pojazdu. Normalny pobór prądu w stanie wyłączonym powinien wynosić około 3 mA, a nie 100 mA. Wskazano, że radio może mieć uszkodzoną elektronikę lub niewłaściwe podłączenie zasilania (stały plus i podtrzymanie pamięci). Po odłączeniu radia problem znika, a inne radia nie wykazują takiego poboru. Jeden z użytkowników zmierzył rzeczywisty pobór na poziomie 3,3 mA przy wyłączonym radiu, co jest prawidłowe. Autor samodzielnie zlokalizował źródło nadmiernego poboru prądu, odlutowując rezystor przy bazie tranzystora SMD, który sterował automatycznym wysuwaniem anteny, co powodowało zwiększony pobór prądu. Po tej ingerencji radio działa poprawnie, pobór spadł do około 3 mA, jednak brak schematu utrudnia pełną naprawę. Wskazano, że uszkodzony tranzystor może być przyczyną problemu, a jego usunięcie eliminuje nadmierny pobór, ale może wpłynąć na funkcję anteny. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, włącznika na mikrowyłączniku oraz przewodów głośnikowych pod kątem zwarć do masy. Wskazano także, że różne wersje modelu 5000 EON mogą mieć różne układy, co wymaga indywidualnej diagnostyki miernikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA