Witam wszystkich serdecznie.
Potrzebuję od szanownych koleżanek i kolegów pewnej podpowiedzi, bo przyznam się , że utknąłem w martwym punkcie.
Problem polega na utworzeniu takiego zapytania SQL, które zwracałoby zawartość różnych pól, w zależności od ich zawartości.
Dana jest tabela DATY :
Z przykładowymi danymi :
Cały problem jest w tym, żeby w miarę możliwości, wybrać daty z pól o wyższym numerze (01,02,03) jeżeli takowe istnieją.
Tabela (widok) wynikowy, powinien wyglądać mniej więcej tak : I dla rekordu z ID = 1 powinny być pobrane START01,FINISH01, ponieważ inne daty nie są podane. Dla rekordu ID=5, są podane wszystkie, więc dane do tabeli wynikowej, powinny być pobrane z START03,FINISH03. Dla rekordu ID=4, są podane tylko daty do START02,FINISH02, więc dane do tabeli wynikowej, powinny być pobrane z START02,FINISH02.
Myślę, że opisałem to dość jasno. W razie problemów, proszę zadawać pytania.
Od razu zastrzegam, że daty w polu np. START03 może być zarówno dużo większa lub dużo mniejsza niż np. w polu START01. Może się także zdarzyć, że wszystkie daty będą identyczne, we wszystkich polach. Nie ma co do tego żadnych ograniczeń.
Daty są zawsze wprowadzane w porządku 01, 02 i 03, tak, że nie pojawią się tam "puste" miejsca. Niewypełnione pola w rekordach, są ustawiane na null.
Z góry dziękuję za pomoc.
Potrzebuję od szanownych koleżanek i kolegów pewnej podpowiedzi, bo przyznam się , że utknąłem w martwym punkcie.
Problem polega na utworzeniu takiego zapytania SQL, które zwracałoby zawartość różnych pól, w zależności od ich zawartości.
Dana jest tabela DATY :
Kod: SQL
Z przykładowymi danymi :
Cały problem jest w tym, żeby w miarę możliwości, wybrać daty z pól o wyższym numerze (01,02,03) jeżeli takowe istnieją.
Tabela (widok) wynikowy, powinien wyglądać mniej więcej tak :
Kod: SQL
Myślę, że opisałem to dość jasno. W razie problemów, proszę zadawać pytania.
Od razu zastrzegam, że daty w polu np. START03 może być zarówno dużo większa lub dużo mniejsza niż np. w polu START01. Może się także zdarzyć, że wszystkie daty będą identyczne, we wszystkich polach. Nie ma co do tego żadnych ograniczeń.
Daty są zawsze wprowadzane w porządku 01, 02 i 03, tak, że nie pojawią się tam "puste" miejsca. Niewypełnione pola w rekordach, są ustawiane na null.
Z góry dziękuję za pomoc.