logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI 9600 PRO Sapphire - reset komputera przy niektórych grach i wizualizacjach

fox525 10 Lis 2004 18:09 1161 4
REKLAMA
  • #1 975673
    fox525
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Czy ktos z kolegow moglby doradzic co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy, ze na nowuitkim kompie niektore gry powoduja restart komputera. Jeden Need4Speed dziala bez problemu, kiedy odpalam innego najpierw wylacza sie monitor a po jakis 30 sek resetuje sie komp. Tak sie dzieje jeszcze na paru innych grach a ostatnio nawet zdarzylo sie przy wizualizacji w Winampie. Jak mowie nie przy wszystkich gierkach tak sie dzieje, ale te felerne byly sprawedzane na innych kompach i tam dzialaja.
    Komputer to:
    EPOX 8rda+Pro, 512MB RAM PC400, Saphire ATI 9600Pro, Caviar 120GB, AMD Sempron 2400+, Tuner TV Winfast 2000XP, monitor Belinea 15''.
    Dzieki bardzo za kazda sugestie...
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 975688
    kryststgpom
    Poziom 25  
    Ocena: 381
    Prawdopodobnie przegrzewa się karta graficzna, rozkręć kompa i zobacz czy działa wentylator na grafice, spróbuj obciążyć grafikę jakimś wymagającym programem i sprawdź jak bardzo się nagrzewa karta, pomocą będzie wydajniejszy wentylator.
  • REKLAMA
  • #3 975714
    fox525
    Poziom 13  
    Zapuszczalem mu 3DMarka i przechodzi calego bez zajakniecia. Need4Speed Hot Pursuit2 tez smiga bez problemu a Underground nie dziala. To nie jest tak ze resetuje sie po jakims czasie grania tylko w ogole sie nie odpala. Jak np. wlacze Undergrounda to od razu monitor gasnie i po chwili komp sie resetuje. Kopmuter jest kumpla tak ze nie mam mozliwosci sprawdzenia teraz czy rzeczywiscie sie nie przegrzewa ale pewnie jutro do niego podjade to zobacze. Ale wydaje mi sie ze na innych (rownie wymagajacych gierkach) byloby podobnie gdyby przegrzewala sie karta. Ale zawsze moge sie mylic :ok:
    Co jeszcze - moze sterwniki zmienic - teraz mi kolo mowi ze ma wgrane oryginalne... pozdrowka...
  • REKLAMA
  • #4 975740
    dan1986
    Poziom 13  
    no widze ze nie tylko ja mialem z tym problem. Okazalo sie ze restarty powodowaly sterowniki <z niepodpasanym certyfikatem z microsoft, cos takiego> po zapodaniu sterow certyfikatem wszystko smiga do dzis, wiem ze to jest troszke dziwne ale jest jak jest, windows potrafia wyczyniac rozne rzeczy, pozdrawiam
  • #5 975759
    fox525
    Poziom 13  
    Dzieki @dan1986. Sciagnalem takie
    wxp-w2k-ccc-8-062-040929a-018115c.exe
    Nie wiem czy dobre ale mam nadzieje ze pomoga. Ewentualnie jezeli masz moze linka do tego na ktorym Ci smiga te bardzobym prosil o takowy...
    No i mam nadzieje ze to tylko ta glupota :roll:
    Jutro bede probowal u kumpla...
    Dzieki i pozdrawiam...

NO I VICTORY!!
    Rzeczywiscie pomoglo! Jeszcze raz dzieki @Dan1968.
    Wiele kart juz widzialem i na wiekszosci sa niepodpisane stery, ale z takim cudem sie jeszcze nie spotkalem.
    Mysle ze dla osob z ta karta ktore maja ten problem rozwiazanie jest juz jasne :please:

To chyba wszystko w takim raziee w tym temacie.
    Dziekuje bardzo i prosze admina o zamkniecie tematu.
    Pozdrawiam!
REKLAMA