logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9600 Pro - błąd VPU Recovery przy grach 3D na Windows SP2

boruc20 23 Cze 2006 10:43 1316 8
REKLAMA
  • #1 2755805
    boruc20
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam kartę Radeon 9600 PRO Saphire 128MB/128bit, Athlona 64 3000+, Płyte Gigabyta K8NS itd Zainstalowany system Windows SP2 (oryginalny z wszystkimi niwymi dodatkami). Mam problem z kartą graficzną a mianowicie jak nic nie robie jest ok ale jak włączęjakąś grę fdzie jest dużo 3D wyłącza mi się monitor i wyskakuje błąd VPU CPU recovery czy coś w tym stylu. W sklepie tłumaczono się tym że niby sterowniki nie współgrają zService packiem 2?? Co może byc tego przyczyną.

P.S próbowałem już wile sterowników Oryginalnych Ati oraz Omegi i nic.
    Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2756023
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    masz za duza temperature w kompie ie restartuje ci sie akcelerator graficzny albo maz zbyt podkrecny rdzen karty.Tym nie ma co sie martwic tylko w ustawieniach sterownikow wylaczyc VPU recovery.rawym na pulpicie->wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->VPU Recovery i poprostu odznacz kwadracik przy wlacz vpu recovery i bedzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 2756346
    tom.jak
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Inna możliwość to za słaby zasilacz w kompie i braknie prądu do zasilania karty przy jej pełnym obciążeniu.
  • REKLAMA
  • #4 2756376
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    W to bym watpil bo tez tak mam po v modzie na 9550 i poprostu wyalczam VPU i mam spokuj a zasilacz mam chifteca 420 Wat wiec spoko
  • REKLAMA
  • #5 2756594
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Miałem tak, gdy przesiadłem się z Gf2 na R9250 objawy podobne, w biosie podniosłem napięcie (AGP Voltage) na 1.70 i jak narazie nie mam takiego problemu, jeśli chodzi o zasilanie to tym nie mam się co martwić, możliwe że płyta nie jest wstanie wyżywić kartę napięciowo, u Ciebie może da to jakieś pozytywne razultaty..
  • #6 2756763
    boruc20
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dziekujęza odpowiedzi. Karta nie była nigdy podkręcana po wyłącznieu CPU czy tam VPU recovery poprostu wyłącza się monitor i nic się dalej nie dzieje.. Proszę o dowpoeidzi bo nie wiem czy oddac kartę na gwarancję czy zdalej coś zmieniać??
  • #7 2756835
    jarro2002
    Poziom 11  
    boruc20 - jakiej wersji sterowników używasz ? skora masz zainstalowany Windows z SP2 to czy masz zainstalowane wszystkie poprawki z Windows Update i spróbuj poszukać nowszego sterownika portu AGP do płyty głównej.

Ja miałem podobny problem i po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej i do AGP problem zniknął.

Pozdrawiam.
  • #8 2757335
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    boruc20 nie wyłączaj tej opcji bo moze coś niedobrego się dzieje z twoją kartą jak masz ją na gwarancji to podmień inny zasilacz na próbe oraz zmień sterowniki a jak nie pomoże to sprawdż u kogoś innego a jak po gwarancji to wszystki te inne czynności+ sprawdz rdzen jaka temperatura a dla pewności przesmaruj go jeszcze raz pastą oraz sprawdż pamięci tempereature ich
  • #9 2759189
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Ustaw w BIOSie AGP na 4.
    Te karty tak czasami robią chociaż obsługują 8.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty graficznej Radeon 9600 PRO Sapphire 128MB/128bit na platformie z Athlonem 64 3000+ i płytą Gigabyte K8NS zgłasza problem z błędem VPU Recovery podczas uruchamiania gier 3D na systemie Windows XP SP2. Monitor wyłącza się, a pojawia się komunikat o błędzie VPU CPU Recovery. Próby rozwiązania problemu obejmowały instalację różnych sterowników ATI i Omega, bez skutku. W dyskusji zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: przegrzewanie się karty graficznej, zbyt wysokie podkręcenie rdzenia, niewystarczająca moc zasilacza, niewłaściwe ustawienia BIOS (np. napięcie AGP lub ustawienie AGP na 4 zamiast 8), a także konieczność aktualizacji sterowników karty i portu AGP. Zalecano wyłączenie funkcji VPU Recovery w ustawieniach sterownika, jednak ostrzegano, że może to maskować poważniejsze problemy sprzętowe. Wskazano również na możliwość sprawdzenia temperatury rdzenia i pamięci karty, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz testowanie karty na innym zasilaczu lub komputerze. Ostatecznie, jeśli karta jest na gwarancji, rozważono jej zwrot lub wymianę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA