logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka od zabudowy - nofrost czy automatyczne odszranianie

ltxx 21 Maj 2011 11:11 34639 15
REKLAMA
  • #1 9529099
    ltxx
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie,

Wybieramy ostatecznie lodówkę po nieudanej przygodzie z Samsungiem side by side (to opisze oddzielnym wątku - ku przestrodze) i mam do Was prośbę o pomoc bo już się trochę pogubiłem. Otóż rozważamy zakup lodówki jednodrzwiowej z małym wewnętrznym zamrażalnikiem. Nie ma takich modeli z funkcją nofrost - za to lodówki te mają "automatyczne odszranianie". Czy moglibyście wyliczyć plusy i minusy obu rozwiązań. Co tracimy nie mając nofrost?
    Alternatywnie powrócimy do typowej dwudzwiowej l-z z no frostem
    Z góry dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9529292
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3230
    ltxx napisał:
    (to opisze oddzielnym wątku - ku przestrodze)

To proszę to zrobić na blogu a nie na forum.

ltxx napisał:
    Czy moglibyście wyliczyć plusy i minusy obu rozwiązań.

Różnica między tymi rozwiązaniami jest tylko w nazwie.
  • REKLAMA
  • #3 9563667
    czoko_loko
    Poziom 11  
    No własnie, zawsze mi się wydawało, że No Frost, to poprostu automatyczne rozmrażanie. Chyba że chodzi jeszcze o utrzymanie lepszej świeżości produktów, bo no frost ma to do siebie że ma szybko i równomiernie rozprowadzać temperaturę, więc dłużej można jedzenie przechować.
  • REKLAMA
  • #4 9569279
    zwykły człek
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    No frost to chłodzenie zimnym suchym (pozbawionym wilgoci) powietrzem przez co np. w zamrażarce nie ma klasycznego szronu. W lodówce zaś powoduje to wysychanie produktów więc trzeba wszystko pakować w zamknięte pojemniki. Sformułowanie automatyczne odszranianie dotyczy komory lodówki i oznacza, że lodówka sama pozbywa sie skroplin oddając je do zbiornika na agregacie skąd odparowuje do pomieszczenia. Zamrażarka zaś szroni sie klasycznie i to jest z grunsza cała różnica. Co do rozprowadzania temperatury to nie masz racji, bo wystarczy, że zwykła lodówka ma wymuszony obieg powietrza (wbudowany wentylator jak kto woli) i też spełni ten wymóg. Zatem no frost nie oznacza utrzymanie lepszej świeżości produktów jak napisałeś.
  • #5 9595930
    revela
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli chcesz zatrzymać wilgoć w produkcie, na przykład w warzywach, to niektóre lodówki z systemem No Frost mają strefy Vita light, które zapobiegają wysychaniu.
  • #6 9596254
    zwykły człek
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Są różne systemy/rozwiązania o różnych nazwach. U jednych to sie nazywa Vita Light, u innych Spa system itd
  • #7 9605480
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    Nie kupuj NoFrost, jeżeli chcesz mieć ciszę. To taki chwyt marketingowy żerujący na fałszywym przekonaniu, że lodówka bez No Frost wymaga pracowitego rozmrażania jak 30 letni Mińsk. Szronienie tylnej ścianki lodówki w żaden sposób nie jest uciążliwe w przeciwieństwie do hałasu rozklekotanego tuż po gwarancji wentylatora.
  • #8 9611003
    revela
    Poziom 12  
    No ale chyba są bardziej energooszczędne, bo na przykład 5 milimetrów szronu daje 30% zużycia energii podobno. Dobrze, ze jest w ogóle wybór, bo jeden stawia na dłuższą świeżość produktów, drugi na klasę energetyczną.
  • #9 9611722
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Podłącz licznik energii do swojej na kilka tygodni, a ja do swojej i porównamy. Co Ty na to?
  • #10 9612299
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 9612368
    jannaszek
    Poziom 39  
    Cytat:
    Jak se kupisz nową lodówkę, to będziesz coraz bardziej tęsknił do starego Mińska16

Właśnie.
    Czy ktoś uwierzy, że 3 dni temu teściowa wywaliła na śmietnik polar 125 z 1973 która była na chodzie? ( raz zmieniony kompresor).
    Teraz czuje się, jakby ktoś zmarł w rodzinie..
  • #12 9612894
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Mam lodówkę klasy A albo A+ Siemensa bez no frost i tam nigdy nie ma szronu więcej jak ułamek milimetra. No frost nie jest potrzebny do usuwania szronu. Odszranianie następuje bez tego. Po prostu co parę godzin temperatura tylnej ścianki wzrasta na krótki czas powyżej zera i to wystarczy żeby spłynęło.
    Widzę że sporo mitów narosło na temat zwykłych lodówek.
  • #13 9613263
    czoko_loko
    Poziom 11  
    Siostra niedawno kupiła z systemem no frost i cicho chodzi, więc nie wiem od czego to jest zależne. Ja mam doświadczenie tylko z Whirpoolem, mogę manewrować ustawieniem temperatury od 1 do 4 stopni, a jak stawiam cos blisko tylnej ściany to przymarza :-)
    Szybkość i jakość chłodzenia ma bardzo duże znaczenie w przechowywaniu jedzenia, więc bardziej się skłaniam do no frost.
  • #14 9614095
    revela
    Poziom 12  
    No u mnie szron był, co prawda rzadko ją rozmrażałam, raz na kilka miesięcy, ale zawsze te 5 milimetrów było, czasami jakaś mała kałuża była pod lodówką, ale skąd ona się brała, sama nie wiem. Jeśli chodzi o zużycie prądu nowej lodówki to się wypowiem dopiero za jakiś czas, ale klasę energetyczną ma A++
  • #15 9645297
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    czoko_loko napisał:
    Siostra niedawno kupiła z systemem no frost i cicho chodzi, więc nie wiem od czego to jest zależne.

To proste. Jest cicha, gdyż jak piszesz została kupiona niedawno. Poczekaj rok, dwa...
  • #16 9656586
    czoko_loko
    Poziom 11  
    No zobaczymy, nie jestem tak sceptycznie nastawiona. Wiem, że już się nie robi sprzętów na lata, ale może pochodzi jakiś czas bez szwanku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru lodówki do zabudowy z funkcją nofrost w porównaniu do automatycznego odszraniania. Użytkownicy wskazali, że nofrost zapewnia chłodzenie zimnym, suchym powietrzem, co eliminuje szron w zamrażarce, ale może prowadzić do wysychania produktów w lodówce, co wymaga ich przechowywania w zamkniętych pojemnikach. Automatyczne odszranianie natomiast polega na usuwaniu skroplin, co nie eliminuje szronu w zamrażarce, ale jest mniej uciążliwe. Wskazano również na różnice w hałasie i energooszczędności obu systemów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi markami, takimi jak Siemens i Whirlpool, oraz zwrócili uwagę na różne systemy utrzymania świeżości, takie jak Vita Light.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA