logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór kamery IP do monitoringu: VIVOTEK IP 8362 czy GeoVision GV-BL220D?

konrad445 21 May 2011 14:10 3982 5
ADVERTISEMENT
  • #1 9529608
    konrad445
    Level 11  
    Help: 2
    Rate: 7
    Witam!

Zamierzam kupić megapikselową kamerę IP, która będzie wykorzystywana do monitoringu placu przed garażem. Planuję umieszczenie kamery na zewnątrz budynku. Będzie to monitoring całodobowy, z tym, że zapis prowadzony będzie po detekcji ruchu.
    Zdjęcie obszaru jaki ma monitorować kamera umieściłem w załączniku.

Mam na oku 2 modele kamer IP a dokładniej VIVOTEK IP 8362 oraz GeoVision GV-BL220D.

Prosiłbym o doradzenie która z tych kamer jest lepsza lub zaproponowanie jakiejś innej kamery o podobnych parametrach w cenie do 2200 zł netto.

Z moich porównań wynika że obie kamery mają słaby zasięg podczerwieni (tylko 15m), mnie interesuje zasięg w nocy ok 50m, więc jaki dodatkowy oświetlacz IR warto brać pod uwagę? Ponadto VIVOTEK ma lepsze kąty widzenia niż GeoVision.

Nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z kamerami monitoringu tak więc nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, więc proszę o wypowiedź fachowców.
    Attachments:
    • IMG_0387.JPG (1.21 MB) You must be logged in to download this attachment.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 9530120
    jimasek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 3783
    Rate: 2675
    Moim zdaniem i tak możesz mieć problem z doświetleniem takiego terenu diodami IR, ponieważ strumień z takiego reflektora pada stosunkowo wąsko a poza tym aby dobrze działał (był widoczny efekt w kamerze) musi się o coś odbić czyli jego natężenie musi być odpowiednio duże (efekt mgły).
    Najlepszym rozwiązaniem (choć mało ekonomicznym) jest oświetlenie nocne danego terenu.
    Jeżeli będziesz upierał się przy podświetleniu IR to musisz je dobrać doświadczalnie.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 9530293
    hefid
    Rest in Peace
    Help: 546
    Rate: 6159
    Post był raportowany.

Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz komentarzami.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->
    Pkt 3.1.13. (10.9) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

+ REGULAMIN -->
    Pkt 3.1.17. (10.9, 15, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 9535909
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 90
    Rate: 75
    konrad445 wrote:
    Witam!

Zamierzam kupić megapikselową kamerę IP, która będzie wykorzystywana do monitoringu placu przed garażem. Planuję umieszczenie kamery na zewnątrz budynku. Będzie to monitoring całodobowy, z tym, że zapis prowadzony będzie po detekcji ruchu.
    Zdjęcie obszaru jaki ma monitorować kamera umieściłem w załączniku.

Mam na oku 2 modele kamer IP a dokładniej VIVOTEK IP 8362 oraz GeoVision GV-BL220D.

Prosiłbym o doradzenie która z tych kamer jest lepsza lub zaproponowanie jakiejś innej kamery o podobnych parametrach w cenie do 2200 zł netto.

Z moich porównań wynika że obie kamery mają słaby zasięg podczerwieni (tylko 15m), mnie interesuje zasięg w nocy ok 50m, więc jaki dodatkowy oświetlacz IR warto brać pod uwagę? Ponadto VIVOTEK ma lepsze kąty widzenia niż GeoVision.

Nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z kamerami monitoringu tak więc nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, więc proszę o wypowiedź fachowców.

Tak jak ktoś już wspomniał, przy takich odległościach zapomnij o doświetlaczu wbudowanym w kamerę. Niestety będziesz musiał zakupić jakiś zewnętrzny.

Jeśli zależy Ci na dobrej jakości obrazu to poleciłbym ci model GeoVisiona GV-BX120D - wprawdzie ma mniejszą rozdzielczość (1.3Mpixel) ale obraz w nocy - po prostu REWELACJA.

Jeśli interesuje cię porównanie kamer 2.0 Mpixeli to robiliśmy coś takiego w naszym laboratorium, oczywiście rozumiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że to marketing, ściema itp. dlatego zachęcam do wypożyczenia i porównania we własnym zakresie.
    Poniżej link do porównania (link ma charakter stały, nie zmienia się, nie zniknie, będzie na wieki)
    http://dl.dropbox.com/u/6833159/Artykuly_testy/Por%C3%B3wnanie_Kamer_2.0Mpix.pdf
  • ADVERTISEMENT
  • #5 9537903
    Marek31415
    Level 31  
    Help: 148
    Rate: 97
    Polecam VIVOTEK IP 8362.
    kamera sprawdzona przy dłuższej eksploatacji na kilku budowach.
    Praca bezawaryjna, zdalny dostęp bez problemów.
    Mogę na PW podesłać klatki z monitoringu dziennego i nocnego.
  • #6 9538044
    konrad445
    Level 11  
    Help: 2
    Rate: 7
    Kolego Marek31415 bardzo bym prosił o podesłanie tych klatek z monitoringu na PW. Na pewno bardzo mi to pomoże przy wyborze kamery.
ADVERTISEMENT