logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę zainstalować Windows XP OEM z Allegro na komputerze HP i stacjonarnym?

EM EJ TI AJ 23 Maj 2011 10:57 2861 12
REKLAMA
  • #1 9535247
    EM EJ TI AJ
    Poziom 9  
    Witajcie,
    poszukuję na Allegro oryginalnych nośników Windows XP dla swoich dwóch komputerów. Jeden to laptop marki HP a drugi to komputer stacjonarny, który składałem na zamówienie (zatem nie posiada żadnych metek typu Dell czy NTT). Chciałbym oba komputery sformatować i do każdego z nich zainstalować wersje OEM systemu Microsoft. Moje pytanie brzmi, czy jeżeli kupię taki nośnik:

http://allegro.pl/ms-windows-xp-home-sp3-od-mediatech4you-i1611045896.html

to będę mógł go zainstalować u siebie czy będę musiał kupić osobno licencję o obecnej wartości ok. 250 PLN? Pytam, ponieważ niepokoi mnie notatka w temacie LICENCJONOWANIE:

"Sprzedaż zgodna z licencją Microsoft OEM. Sprzedawane z częścią z którą zostały wcześniej zakupione, bądź z komputerem ntt tower w podstawowej konfiguracji."

Tak jak wspomniałem - nie posiadam żadnego komputera marki NTT itp. oraz nigdy nie korzystałem z usług tego sprzedawcy.
  • REKLAMA
  • #2 9535336
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1080
    Musisz szukać "zwykłego" OEM, a nie dedykowanego (niezależnie od tego czy producent zestawu wprowadził jakieś zmiany), ew. - w pierwszym przypadku - brandowanego przez HP dla tego modelu/serii (tyle, że ich samoistna sprzedaż jest nielegalna) - w wersji zgodnej z tym co jest na naklejce. z tym HP to jeszcze można ew. użyć "byle" nośnika (do samej instalacji) - naklejka załatwia licencję - ale to już zupełnie inna historia.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 9535338
    ccwrc
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    22 566 60 00 - numer telefonu HP pod którym możesz zamówić za darmo nośnik dla komputera ich firmy.

Twój link nie działa, natomiast przez MS sugerowane jest posiadanie minimum 2 dowodów legalności, czyli np. nalepka i dowód zakupu. Nośnik przy takiej kombinacji nie jest już wymagany.

Nośnik NTT jest dla Ciebie nieprzydatny.
  • #4 9535378
    EM EJ TI AJ
    Poziom 9  
    Wszystko fajnie tylko jest kilka problemów...
    1. Mój laptop HP fabrycznie posiadał zainstalowany system Windows, jednak na jego spodzie nie widniała żadna naklejka licencyjna z kluczem.
    2. Ten laptop jest już po formacie i na razie korzysta z mojego innego klucza do wersji OEM i mogę z niego korzystać jeszcze przez 25 dni. Formatowaniem zajmował się mój ojciec a ja nie zdążyłem poszukać w starym systemie klucza (wiem, że jest do dostępne za pomocą programów - sam posiadam jeden do tego typu poszukiwań). W zasadzie jestem w kropce - posiadam dwa komputery i potrzebuję do nich dwie licencje a chciałbym to zrobić po jak najmniejszych kosztach. Dlatego podrzuciłem link do aukcji.
    3. BTW - link jest już poprawiony i sprawny. Zerknijcie proszę i dajcie odpowiedź :)
  • #5 9535414
    ccwrc
    Poziom 15  
    Tak jak napisałem powyżej nośnik NTT jest dla Ciebie całkowicie nieprzydatny. Posiadasz jakąkolwiek nalepkę i dowód zakupu? Jeśli nie to jedynym rozwiązaniem jest zakup OEM (200zł+) tak jak pisałeś na początku.
  • #6 9535419
    EM EJ TI AJ
    Poziom 9  
    Jedynie dowód zakupu (chociaż i to jest wątpliwe - znalezienie faktury po tylu latach może być równe "0"). Naklejka nigdy nie widniała na laptopie... W miejscu gdzie powinna być jest puste miejsce. Nie widać żadnych śladów jest "bycia" w tym miejscu...
  • #7 9535420
    Matuzalem

Poziom 43  
    OEM w czasach, gdy był sprzedawany "z częścią" to na pewno nie jest licencja obowiązująca w chwili gdy SP3 się ukazał więc ten dopisek służy wyłącznie wprowadzeniu w błąd. Kwestia dedykowanego nośnika już była omawiana (nawet gdyby nie był wcześniej używany, to i tak nie zrobi sie legalny na Twoim sprzęcie -przejście walidacji nic nie zmieni).
    Jeśli nie było COA na HP, to już trzeba pytać u ich przedstawiciela - na nośnik bym nie liczył (niezależnie od tego czy CAO jest, czy nie), bo - o ile mnie pamięć nie myli - HP twierdzi, iż ich fizycznie nie ma.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #8 9535441
    EM EJ TI AJ
    Poziom 9  
    No dobra... Pozostaje chyba zakupić dwie licencje za ponad 200 PLN...
    A jeszcze wersja BOX! Jednak chciałbym się upewnić: jeżeli zakupię BOX'a to czy będę mógł zainstalować ją na obu tych komputerach jednocześnie?
  • #9 9535447
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    Nie, możesz zainstalować tylko na jednym komputerze.
  • #10 9535448
    ccwrc
    Poziom 15  
    EM EJ TI AJ napisał:
    No dobra... Pozostaje chyba zakupić dwie licencje za ponad 200 PLN...
    A jeszcze wersja BOX! Jednak chciałbym się upewnić: jeżeli zakupię BOX'a to czy będę mógł zainstalować ją na obu tych komputerach jednocześnie?

Absolutnie nie. BOX możesz instalować dowolną ilość razy na różnych komputerach, ale użytkowanie ogranicza się do jednego komputera w tym samym czasie.

EM EJ TI AJ napisał:
    Jedynie dowód zakupu (chociaż i to jest wątpliwe - znalezienie faktury po tylu latach może być równe "0"). Naklejka nigdy nie widniała na laptopie... W miejscu gdzie powinna być jest puste miejsce. Nie widać żadnych śladów jest "bycia" w tym miejscu...

Jak uda Ci się znaleźć fakturę to wystarczy trafić nalepkę lub nośnik i wg. MS będzie to OK.
  • REKLAMA
  • #11 9535486
    EM EJ TI AJ
    Poziom 9  
    A istnieje jakaś możliwość zakupu samego klucza licencyjnego? Bo do samej instalacji systemu nie potrzebujemy specjalnego nośnika ani nie musi być on nawet oryginalny (w innym swoim laptopie marki Lenovo tak zrobiłem - płytkę z instalatorem pobrałem z internetu a zarejestrowałem się poprzez klucz ze spodu komputera i działam w pełni legalnie).
    Jedyne o co się rozchodzi to oryginalny klucz Microsoft, który będzie pasować do tej wersji systemu, którą zainstaluję. Można gdzieś kupić osobno sam klucz dedykowany do wersji?
  • #12 9535519
    Matuzalem

Poziom 43  
    Teraz to już chyba nawet w licencjach grupowych byłby problem (kwestia braku oficjalnej dystrybucji z uwagi na "starość" XP).
    Poza tym różnica w cenie między kluczem, a kluczem i nośnikiem była pomijalna. - Oczywiście, o ile nie brać pod uwagę "okazji" z Allegro typu "sprzedam COA".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #13 9540171
    appcontrol
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Swojego czasu zamówiłem nośniki do XP Sp2, zamiast 2 przysłali 6. Do tej pory mam 4 na zbyciu? Jesteś chętny? Powiedzmy że ja je gdzieś przypadkowo zostawię, a Ty przypadkowo znajdziesz :)

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli w laptopie był system, na w/w numerze podajesz S/N sprzętu i oni widzą u siebie jaki system, i czy jest jeszcze na składzie. Pozostaje problem klucza produktu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje oryginalnych nośników Windows XP OEM na Allegro do zainstalowania na laptopie HP oraz komputerze stacjonarnym. Pojawiają się wątpliwości dotyczące legalności instalacji, ponieważ laptop nie ma naklejki licencyjnej, a komputer stacjonarny nie jest markowy. Użytkownik rozważa zakup nośnika OEM, ale obawia się, że może być on niezgodny z licencją. W odpowiedziach podano, że brak nalepki COA (Certificate of Authenticity) może uniemożliwić legalną instalację, a jedynym rozwiązaniem może być zakup nowej licencji OEM. Użytkownik pyta również o możliwość zakupu samego klucza licencyjnego, co może być problematyczne z uwagi na wiek systemu. Wspomniano także o możliwości zamówienia nośnika od HP, jeśli użytkownik poda numer seryjny laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA