logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność zakupu Windows XP Professional OEM z Allegro – jak sprawdzić oryginalność?

robertokot25 05 Maj 2007 19:14 2069 5
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3852081
    jackotrue
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Rzeczywiście coś podejrzanie tanio. Jeżeli kupujesz system na licencji OEM, to musisz kupić go z częścią z komputera, z którym zakupił go poprzedni właściciel. Tak jest w przypadku pierwszej aukcji.
  • REKLAMA
  • #3 3852082
    neoone
    Poziom 12  
    Moim zdaniem to działa tak: koleś odkleił nalepki z komputerów na których wcześniej były zainstalowane nielegalne kopie. O ile wcześniej nie były zarejestrowane to możesz poprawnie dokonać aktywacji przez internet (nie słyszałem o "terminie ważności" na klucz :)
    Kupujesz na własne ryzyko, a co do oryginalnej płyty: chyba obejdzie się bez , bo zawsze możesz taką płytę zgubić (i po to jest naklejka), a pozatym wielostanowiskowe licencje są sprzedawane z 1 plytą
  • REKLAMA
  • #4 3852135
    jackotrue
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja na Twoim miejscu bym sobie odpuścił i kupił XP-ka np. w Vobisie, Komputroniku czy Media Markcie nawet. Jest drożej, ale zawsze masz jakąś gwarancję...
  • REKLAMA
  • #5 3852222
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Oferta pierwsza: dotyczy komputerów firmy Maxdata, więc dla Ciebie jest to nielegalne.
    Oferta druga: naklejka powinna być WEWNĄTRZ opakowania, a nie na zewnątrz. Więc z pewnością jest to jakiś przekręt. Świadczy o tym tekst, że nalepka jest w stanie bardzo dobrym.
  • #6 3852466
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Popatrzcie, że jest to RECOWERY DISC czyli dysk z systemem przypisany do komputera firmy MAXDATA.Taki dysk wydawany jest wyłącznie razem z konkretnym komputerem konkretnej firmy.Zawiera komplet instalacyjny czyli system i wszystkie sterowniki do obsługi konkretnego modelu komputera.Sam mam w firmie kilka komputerów firmy HP i każdy ma dołączony RECOWERY DISC a nie płytę z systemem wydaną przez Microsoft.Moim zdaniem to co jest oferowane na Allegro to jakiś przekręt ...krótko mówiąc kradzione...
REKLAMA